Trwa ładowanie...
d3jf3g4
21-08-2015 07:59

Makaron z cukinią i szafranem

Przepis
3.1
(24 głosy)
Oceń:
d3jf3g4
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Składniki
  • 150g suchego makaronu gigli (można użyć też innych kształtów, np. penne, farfalle, świderki), ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  • 1 duża cukinia, przekrojona wzdłuż na ćwiartki i następnie posiekana na plasterki grubości 1 cm
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku, obrany
  • 300 ml śmietany
  • 1/2 łyżeczki soli
  • mała szczypta szafranu
Przepis

Rozgrzej masło w garnku, aż do spienienia. Dodaj cały ząbek czosnku i cukinię. Całość smaż przez około minutę, aby czosnek dodał sosowi delikatnego aromatu.

Dodaj śmietanę i szafran, doprowadź do łagodnego wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez pięć minut. Potem wyjmij czosnek.

Dodaj ugotowany makaron i wymieszaj z sosem, aż będzie równo nim pokryty. Danie podawaj gorące.

Makaron z cukinią i szafranem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3jf3g4
d3jf3g4
d3jf3g4
d3jf3g4
Więcej tematów
d3jf3g4