- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 150g suchego makaronu gigli (można użyć też innych kształtów, np. penne, farfalle, świderki), ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- 1 duża cukinia, przekrojona wzdłuż na ćwiartki i następnie posiekana na plasterki grubości 1 cm
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku, obrany
- 300 ml śmietany
- 1/2 łyżeczki soli
- mała szczypta szafranu
Przepis
Rozgrzej masło w garnku, aż do spienienia. Dodaj cały ząbek czosnku i cukinię. Całość smaż przez około minutę, aby czosnek dodał sosowi delikatnego aromatu.
Przepis
Dodaj śmietanę i szafran, doprowadź do łagodnego wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez pięć minut. Potem wyjmij czosnek.
Przepis
Dodaj ugotowany makaron i wymieszaj z sosem, aż będzie równo nim pokryty. Danie podawaj gorące.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl