Makaron z cukinią i szafranem
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 150g suchego makaronu gigli (można użyć też innych kształtów, np. penne, farfalle, świderki), ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- 1 duża cukinia, przekrojona wzdłuż na ćwiartki i następnie posiekana na plasterki grubości 1 cm
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku, obrany
- 300 ml śmietany
- 1/2 łyżeczki soli
- mała szczypta szafranu
Rozgrzej masło w garnku, aż do spienienia. Dodaj cały ząbek czosnku i cukinię. Całość smaż przez około minutę, aby czosnek dodał sosowi delikatnego aromatu.
Dodaj śmietanę i szafran, doprowadź do łagodnego wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez pięć minut. Potem wyjmij czosnek.
Dodaj ugotowany makaron i wymieszaj z sosem, aż będzie równo nim pokryty. Danie podawaj gorące.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze