Makaron w sosie śmietanowo koperkowym z groszkiem
Brak pomysłów na obiad? Świetnie sprawdzi się makaron w aksamitnym sosie z dodatkiem zielonego groszku. Pożywna i pyszna potrawa. Przepis Moniki Lemko
Monika Lemko
- Czas przygotowania: Do 30 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
 - Kategoria przepisów: Makarony
 - Sposób przygotowania: Gotowanie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 300 g makaronu Mini rurki
 - 1 szklanka mrożonego groszku
 - 200 ml słodkiej śmietanki 30%
 - sól do smaku
 - 3 duże łyżki posiekanego świeżego koperku
 - pieprz czarny mielony do smaku
 - świeża mięta pieprzowa
 - ser grana padano
 
Przepis
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente (gotujemy max 5 min) i odcedzamy. Na dużą patelnię (ewentualnie garnek o szerokim dnie) przelewamy śmietankę, dodajemy groszek, doprawiamy solą, pieprzem i zagotowujemy. Kiedy śmietanka zacznie się gotować, dodajemy makaron, koperek, podgrzewamy ok. 1-2 min delikatnie mieszając. Makaron posypujemy startym serem i podajemy z listkami mięty pieprzowej.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl