Makaron spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym. Ekspresowe danie

Makaron typu spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym jest idealny bez względu na porę roku oraz dnia. Wspaniale smakuje z lampką wina, np. w trakcie mroźnego popołudnia, ale też w towarzystwie wody z cytryną podczas upalnego dnia. Proste połączenie, które przy okazji jest sycące i niezwykle smaczne. Przepis od "Just my delicious" idealnie wpisuje się w cykl "Szybkie gotowanie".

Makaron spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym. Ekspresowe danieMakaron spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym. Ekspresowe danie
Paulina Krajewska

Klopsiki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • sól morska do smaku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich

Dodatkowo:

  • ok. 200 g makaronu spaghetti
  • ok. 400 g pomidorów z puszki
  • ok. 1/4 szklanki passaty pomidorowej
  • zioła prowansalskie do smaku
  • kilka kropel tabasco
  • płatki chilli do smaku

Przepis

Mięso połącz z drobno posiekaną cebulą i pozostałymi składnikami, tak aby masa była jednolita. Uformuj z niej pulpeciki. Gotowe kuleczki wykładaj na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż z każdej strony przez kilka minut, tak aby powstała apetyczna i chrupiąca skorupka, a ich wnętrze odpowiadało twoim preferencjom.

Przepis

Makaron ugotuj i odcedź. Resztę składników wymieszaj ze sobą w niskim i szerokim garnku lub na wysokiej patelni i podgrzej. Dodaj makaron oraz usmażone klopsiki. Zamieszaj i podawaj.

Przepis

Sugestie: dodaj ulubione zioła i przyprawy. Danie podaj z tartym parmezanem i natką świeżej pietruszki lub bazylii.
Wersja light: użyj pełnoziarnistego makaronu. Klopsiki przygotuj w piekarniku (180 stopni C przez ok. 20-30 minut do czasu, aż będą z zewnątrz lekko chrupiące).

Przepis

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja