Makaron ryżowy z kurczakiem, groszkiem i brokułem

Najlepsze letnie przepisy to dania, które są proste, szybkie i lekkie. Dobrze też jeśli przygotowanie ich nie zajmie więcej niż paręnaście minut. Taki jest właśnie makaron ryżowy z soczyście zielonym brokułem i groszkiem, których delikatny smak równoważy orientalny kurczak i pachnące, pietruszkowe pesto.

Makaron ryżowy z kurczakiem, groszkiem i brokułemMakaron ryżowy z kurczakiem, groszkiem i brokułem
oprac. Magdalena Pomorska

Składniki

  • 2 filety drobiowe
  • łyżki sosu sojowego
  • 1/3 łyżeczki curry
  • olej kokosowy do smażenia

Pesto:

  • 30 g prażonych orzeszków ziemnych
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 100 ml dowolnej oliwy
  • sól

Makaron z warzywami:

  • 150 g zielonego groszku
  • 20 g brokuła
  • 30 g makaronu ryżowego wstążki
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki ziaren sezamu (wcześniej uprażonych)

Przepis

Filety z kurczaka kroimy na plastry. Wkładamy do miseczki i zalewamy sosem sojowym i oprószamy curry. Odstawiamy na 20 minut.

Przepis

W tym czasie miksujemy w blenderze orzeszki, czosnek i posiekany pęczek pietruszki i po trochu dolewamy oliwy tak, aby powstało pesto.

Przepis

Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy zmrożonego brokuła i gotujemy ok. 5 minut. Odcedzamy. Następnie wrzucamy groszek i gotujemy 3 minuty. Odcedzamy. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy kawałki kurczaka na rumiano, na każdej ze stron.

Przepis

Ryżowy makaron przygotowujemy wg przepisu i odcedzony i jeszcze gorący dodajemy do kurczaka na patelnię. Dodajemy również warzywa mleko kokosowe, sok z cytryny. Podgrzewamy całość na patelni jeszcze ok. 2 minut i rozkładamy na talerze. Polewamy pesto pietruszkowym i posypujemy prażonym sezamem.
Zobacz także: Placuszki z brokułami i kukurydzą

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji