Makaron penne z sosem kurkowym
Sos kurkowy to jedno z moich ulubionych dań. Doskonale smakuje zarówno do makaronu, jak i mięs, szczególnie polędwiczki wieprzowej. Dwa składniki, których nie może zabraknąć w tym sosie to kremówka i białe wino.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Kurki oczyścić, przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Na patelni roztopić masło z oliwą z oliwek. Dodać cebulę i oliwę, przesmażyć i wlać wino. Wymieszać i gotować ok. 2 minut.
Przepis
Następnie dodać kurki i smażyć całość 5 minut. Wlać śmietanę i gotować aż sos nieco zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Przepis
Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i połączyć na patelni z sosem z kurkami. Wyłożyć na talerze, posypać natką pietruszki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl