Ma piękny kolor, dużo witamin i kosztuje grosze. Za pasem sezon na rabarbar

Jedną z pierwszych nowalijek jest rabarbar – kwasowa i cierpka łodyga kształtem i wielkością przypominająca seler naciowy, ale w charakterystycznym kolorze. Ma mnóstwo witamin, a kosztuje grosze.

Placek z rabarbarem po latach wraca do łask.
Źródło zdjęć: © 123RF

Zwany po polsku rzewieniem, rabarbar jest doskonałym źródłem witamin A, C i E, potasu i kwasu foliowego. Zawiera też dużo błonnika. Charakterystyczna kwasowość, która doskonale przełamuje słodycz, a także owocowy posmak, czynią go idealnym dodatkiem do deserów. Rabarbar nawet z banalnej potrawy może uczynić coś nietypowego.

Ciasto rabarbarowo-gruszkowe

Proste, szybkie i smaczne. Oprócz rabarbaru (400 g) i gruszek (2 średniej wielkości, raczej twarde) w skład ciasta wchodzą produkty, który każdy z nas w domu posiada, mianowicie: masło (200g), mąka tortowa (250g), 4 jajka, cukier trzcinowy (180g) i łyżeczka proszku do pieczenia.

Masło wystawiamy kilka godzin wcześniej z lodówki tak, żeby zdążyło zmięknąć. Następnie ucieramy z cukrem trzcinowym. Zacząć dodawać jajka (nie wszystkie na raz, w odstępach). Mieszać tak długo, aż masa stanie się jednolita. Wkładamy blender i mieszamy dalej, stopniowo dodając mąkę.

Masę przelewamy do oprószonej bułką tartą formy. Pokrojoną w kostkę gruszkę delikatnie wciskamy w ciasto, na wierzchu układamy warstwę pokrojonego w plastry (około 0,5 cm grubości) rabarbaru. Pierwszą wciskamy w ciasto całkowicie, drugą delikatnie. Pieczemy około 70 minut w 180 stopniach, jeśli wierzch będzie się za mocno rumienił – przykrywamy.

Lemoniada rabarbarowa

Na duży dzbanek potrzebne są: pół kilo łodyg rabarbaru (kupcie trochę więcej, biorąc pod uwagę, że trzeba odciąć końcówki), cytryna, cukier: pół szklanki, świeże liście melisy, butelka wody kokosowej (pół litra).

Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki. Cytrynę parzymy, obieramy ze skórki. Skórkę cytryny i rabarbar wrzucamy do garnka, zalewamy wodą tak, żeby pokryła zawartość i gotujemy na wolnym ogniu. Powoli dodajemy cukier do smaku.

Gotujemy około 15-20 minut aż łodygi się rozpadną, a ciecz nabierze różowawego zabarwienia. Czekamy aż ostygnie. Odsączamy przez sitko. W ten sposób powstaje koncentrat lemoniady. Do zalewania będziemy potrzebowali 1,5 litra wody mineralnej wymieszanej z butelką (półlitrową) wody kokosowej. Podajemy z listkami świeżej melisy, plasterkami cytryny i kostkami lodu.

Dżem rabarbarowy

Kilo rabarbaru, pół kilo cukru , sparzona skórka z jednej pomarańczy. Myjemy rabarbar, kroimy na cienkie plasterki, zasypujemy cukrem, dodajmy skórkę. Dolewamy szklankę wody i zagotowujemy. Potem zmniejszamy ogień i gotujemy tak długo aż całość osiągnie konsystencję dżemu, a skórka pomarańczowa zmięknie. Przekładamy w słoiki et voila!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥