Ma piękny kolor, dużo witamin i kosztuje grosze. Za pasem sezon na rabarbar

Jedną z pierwszych nowalijek jest rabarbar – kwasowa i cierpka łodyga kształtem i wielkością przypominająca seler naciowy, ale w charakterystycznym kolorze. Ma mnóstwo witamin, a kosztuje grosze.

Placek z rabarbarem po latach wraca do łask.
Źródło zdjęć: © 123RF

Zwany po polsku rzewieniem, rabarbar jest doskonałym źródłem witamin A, C i E, potasu i kwasu foliowego. Zawiera też dużo błonnika. Charakterystyczna kwasowość, która doskonale przełamuje słodycz, a także owocowy posmak, czynią go idealnym dodatkiem do deserów. Rabarbar nawet z banalnej potrawy może uczynić coś nietypowego.

Ciasto rabarbarowo-gruszkowe

Proste, szybkie i smaczne. Oprócz rabarbaru (400 g) i gruszek (2 średniej wielkości, raczej twarde) w skład ciasta wchodzą produkty, który każdy z nas w domu posiada, mianowicie: masło (200g), mąka tortowa (250g), 4 jajka, cukier trzcinowy (180g) i łyżeczka proszku do pieczenia.

Masło wystawiamy kilka godzin wcześniej z lodówki tak, żeby zdążyło zmięknąć. Następnie ucieramy z cukrem trzcinowym. Zacząć dodawać jajka (nie wszystkie na raz, w odstępach). Mieszać tak długo, aż masa stanie się jednolita. Wkładamy blender i mieszamy dalej, stopniowo dodając mąkę.

Masę przelewamy do oprószonej bułką tartą formy. Pokrojoną w kostkę gruszkę delikatnie wciskamy w ciasto, na wierzchu układamy warstwę pokrojonego w plastry (około 0,5 cm grubości) rabarbaru. Pierwszą wciskamy w ciasto całkowicie, drugą delikatnie. Pieczemy około 70 minut w 180 stopniach, jeśli wierzch będzie się za mocno rumienił – przykrywamy.

Lemoniada rabarbarowa

Na duży dzbanek potrzebne są: pół kilo łodyg rabarbaru (kupcie trochę więcej, biorąc pod uwagę, że trzeba odciąć końcówki), cytryna, cukier: pół szklanki, świeże liście melisy, butelka wody kokosowej (pół litra).

Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki. Cytrynę parzymy, obieramy ze skórki. Skórkę cytryny i rabarbar wrzucamy do garnka, zalewamy wodą tak, żeby pokryła zawartość i gotujemy na wolnym ogniu. Powoli dodajemy cukier do smaku.

Gotujemy około 15-20 minut aż łodygi się rozpadną, a ciecz nabierze różowawego zabarwienia. Czekamy aż ostygnie. Odsączamy przez sitko. W ten sposób powstaje koncentrat lemoniady. Do zalewania będziemy potrzebowali 1,5 litra wody mineralnej wymieszanej z butelką (półlitrową) wody kokosowej. Podajemy z listkami świeżej melisy, plasterkami cytryny i kostkami lodu.

Dżem rabarbarowy

Kilo rabarbaru, pół kilo cukru , sparzona skórka z jednej pomarańczy. Myjemy rabarbar, kroimy na cienkie plasterki, zasypujemy cukrem, dodajmy skórkę. Dolewamy szklankę wody i zagotowujemy. Potem zmniejszamy ogień i gotujemy tak długo aż całość osiągnie konsystencję dżemu, a skórka pomarańczowa zmięknie. Przekładamy w słoiki et voila!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg