Ma 78 lat i 17 centymetrów długości. Najstarszy kiszony ogórek na świecie

Ma 78 lat, 17 centymetrów długości, pochodzi z Suchowoli na Lubelszczyźnie i jest najstarszy na świecie. Został nawet wpisany do księgi rekordów. Gościł już w prasie, radiu, telewizji. Jego właścicielka prezentowała go także na lokalnych dożynkach. Mowa o… kiszonym ogórku.

Kiszonki warzywa
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Historia ogórka sięga 1939 roku. Piętnastoletnia Janina Stopniak, mieszkanka Suchowoli zerwała przydomowym ogródku ogórka, włożyła go do butelki i zalała roztworem. Butelkę zamknęła korkiem, zalanym parafiną. Skład marynaty już dawno został zapomniany, jednak o dziwo, jest ona wciąż klarowna. Ogórek przetrwał wojnę zakopany w ziemi.

Obraz
© Archiwum prywatne

Pani Janina prezentowała go na festynach, dożynkach i wystawach. Oryginalny eksponat pojawił się także w "Teleexpressie" i "5-10-15".
Ogórek ma 15 cm długości i 11 cm średnicy. Po śmierci pani Janiny, butelkę z tym wyjątkowym okazem, odziedziczyła jej córka – Maria Ciesielska. Został wpisany do księgi rekordów, co zostało poświadczone odpowiednim certyfikatem. Butelka stoi w piwnicy. Mimo upływu czasu z ogórkiem nic się nie dzieje.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia