Lukrecja szkodzi pacjentom po przeszczepach?

Lukrecja, składnik powszechnie stosowany w żywności i lekach ziołowych, blokuje wchłanianie cyklosporyny - leku, który ma zapobiegać odrzucaniu przeszczepionych narządów. O odkryciu chemików z Tajwanu informuje serwis internetowy Newswise.

Lukrecja szkodzi pacjentom po przeszczepach?
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Lukrecja, składnik powszechnie stosowany w żywności i lekach ziołowych, blokuje wchłanianie cyklosporyny - leku, który ma zapobiegać odrzucaniu przeszczepionych narządów. O odkryciu chemików z Tajwanu informuje serwis internetowy Newswise.

Jak ostrzegają autorzy badań, zaprezentowanych w minionym tygodniu na 237. spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego w Salt Lake City (USA), ta interakcja między lukrecją a cyklosporyną może potencjalnie przyczyniać się do odrzucenia przeszczepu, a nawet zgonu pacjenta.

Obniża skuteczność cyklosporyny

- Sugerowałabym, żeby pacjenci po przeszczepie unikali spożywania produktów z lukrecją - podkreśla prowadząca badania dr Pei-Dawn Lee Chao z Chińskiego Uniwersytetu Medycznego w Taichung na Tajwanie.

Zespół naukowców pod kierunkiem dr Chao podawał cyklosporynę szczurom, przy czym część gryzoni otrzymywała też różne dawki glicyryzyny - aktywnej substancji z korzenia lukrecji, bądź naturalny ekstrakt z tej rośliny. Grupie kontrolnej podawano wyłącznie lek.

Okazało się, że u szczurów karmionych glicyryzyną lub ekstraktem z lukrecji spadał poziom cyklosporyny we krwi.

Autorzy pracy nie potrafią na razie wyjaśnić, w jaki sposób lukrecja wchodzi w interakcję z cyklosporyną. Według dr. Chao, dotychczas nie było doniesień na temat negatywnych skutków spożycia lukrecji przez chorych po przeszczepach. Lekarze nie byli jednak wyczuleni na szukanie takiego związku.

Badacze nie wiedzą też, w jakich dawkach lukrecja może mieć toksyczne działanie u pacjentów, którym podaje się cyklosporynę. Oprócz chorych po przeszczepach zażywają ją również osoby z reumatoidalnym zapaleniem stawów czy niektórymi schorzeniami skóry. Rozmaite produkty z lukrecją zawierają bardzo różne ilości glicyryzyny, dlatego pacjenci stosujący cyklosporynę powinni zupełnie ich unikać.

Ostrożnie z popularnością

Naukowcy od dawna wiedzieli, że niektóre leki, pokarmy czy zioła mogą obniżać poziom cyklosporyny w organizmie. Do tej grupy zalicza się m.in. dziurawiec zwyczajny, kwercetynę (związek obecny np. w cebuli), cebulę, imbir i miłorząb. Teraz do tej listy można dopisać również lukrecję - uważają autorzy pracy.

Lukrecja jest rośliną wykorzystywaną od tysięcy lat jako dodatek do żywności oraz w medycynie. Jej aktywna substancja - glicyryzyna - jest 50 razy słodsza niż cukier, dzięki czemu lukrecja stała się popularnym dodatkiem do słodyczy, herbatek ziołowych i innych produktów spożywczych. W medycynie alternatywnej stosuje się ją w leczeniu przeziębienia, wrzodów żołądka oraz chorób wątroby.

Badania wskazują, że lukrecja może potencjalnie wchodzić w niebezpieczne interakcje z różnymi lekami i obniżać ich skuteczność. Dotyczy to m.in. leków na nadciśnienie, aspiryny, leków przeciwzapalnych, insuliny czy doustnych leków antykoncepcyjnych.

(PAP)

jjj/ agt/ ls/ jbr/

fot. Jupiterimages

Wybrane dla Ciebie

Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg