Lukrecja szkodzi pacjentom po przeszczepach?
Lukrecja, składnik powszechnie stosowany w żywności i lekach ziołowych, blokuje wchłanianie cyklosporyny - leku, który ma zapobiegać odrzucaniu przeszczepionych narządów. O odkryciu chemików z Tajwanu informuje serwis internetowy Newswise.
Lukrecja, składnik powszechnie stosowany w żywności i lekach ziołowych, blokuje wchłanianie cyklosporyny - leku, który ma zapobiegać odrzucaniu przeszczepionych narządów. O odkryciu chemików z Tajwanu informuje serwis internetowy Newswise.
Jak ostrzegają autorzy badań, zaprezentowanych w minionym tygodniu na 237. spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego w Salt Lake City (USA), ta interakcja między lukrecją a cyklosporyną może potencjalnie przyczyniać się do odrzucenia przeszczepu, a nawet zgonu pacjenta.
Obniża skuteczność cyklosporyny
- Sugerowałabym, żeby pacjenci po przeszczepie unikali spożywania produktów z lukrecją - podkreśla prowadząca badania dr Pei-Dawn Lee Chao z Chińskiego Uniwersytetu Medycznego w Taichung na Tajwanie.
Zespół naukowców pod kierunkiem dr Chao podawał cyklosporynę szczurom, przy czym część gryzoni otrzymywała też różne dawki glicyryzyny - aktywnej substancji z korzenia lukrecji, bądź naturalny ekstrakt z tej rośliny. Grupie kontrolnej podawano wyłącznie lek.
Okazało się, że u szczurów karmionych glicyryzyną lub ekstraktem z lukrecji spadał poziom cyklosporyny we krwi.
Autorzy pracy nie potrafią na razie wyjaśnić, w jaki sposób lukrecja wchodzi w interakcję z cyklosporyną. Według dr. Chao, dotychczas nie było doniesień na temat negatywnych skutków spożycia lukrecji przez chorych po przeszczepach. Lekarze nie byli jednak wyczuleni na szukanie takiego związku.
Badacze nie wiedzą też, w jakich dawkach lukrecja może mieć toksyczne działanie u pacjentów, którym podaje się cyklosporynę. Oprócz chorych po przeszczepach zażywają ją również osoby z reumatoidalnym zapaleniem stawów czy niektórymi schorzeniami skóry. Rozmaite produkty z lukrecją zawierają bardzo różne ilości glicyryzyny, dlatego pacjenci stosujący cyklosporynę powinni zupełnie ich unikać.
Ostrożnie z popularnością
Naukowcy od dawna wiedzieli, że niektóre leki, pokarmy czy zioła mogą obniżać poziom cyklosporyny w organizmie. Do tej grupy zalicza się m.in. dziurawiec zwyczajny, kwercetynę (związek obecny np. w cebuli), cebulę, imbir i miłorząb. Teraz do tej listy można dopisać również lukrecję - uważają autorzy pracy.
Lukrecja jest rośliną wykorzystywaną od tysięcy lat jako dodatek do żywności oraz w medycynie. Jej aktywna substancja - glicyryzyna - jest 50 razy słodsza niż cukier, dzięki czemu lukrecja stała się popularnym dodatkiem do słodyczy, herbatek ziołowych i innych produktów spożywczych. W medycynie alternatywnej stosuje się ją w leczeniu przeziębienia, wrzodów żołądka oraz chorób wątroby.
Badania wskazują, że lukrecja może potencjalnie wchodzić w niebezpieczne interakcje z różnymi lekami i obniżać ich skuteczność. Dotyczy to m.in. leków na nadciśnienie, aspiryny, leków przeciwzapalnych, insuliny czy doustnych leków antykoncepcyjnych.
(PAP)
jjj/ agt/ ls/ jbr/
fot. Jupiterimages