Lukrecja szkodzi pacjentom po przeszczepach?

Lukrecja, składnik powszechnie stosowany w żywności i lekach ziołowych, blokuje wchłanianie cyklosporyny - leku, który ma zapobiegać odrzucaniu przeszczepionych narządów. O odkryciu chemików z Tajwanu informuje serwis internetowy Newswise.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Lukrecja, składnik powszechnie stosowany w żywności i lekach ziołowych, blokuje wchłanianie cyklosporyny - leku, który ma zapobiegać odrzucaniu przeszczepionych narządów. O odkryciu chemików z Tajwanu informuje serwis internetowy Newswise.

Jak ostrzegają autorzy badań, zaprezentowanych w minionym tygodniu na 237. spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego w Salt Lake City (USA), ta interakcja między lukrecją a cyklosporyną może potencjalnie przyczyniać się do odrzucenia przeszczepu, a nawet zgonu pacjenta.

Obniża skuteczność cyklosporyny

- Sugerowałabym, żeby pacjenci po przeszczepie unikali spożywania produktów z lukrecją - podkreśla prowadząca badania dr Pei-Dawn Lee Chao z Chińskiego Uniwersytetu Medycznego w Taichung na Tajwanie.

Zespół naukowców pod kierunkiem dr Chao podawał cyklosporynę szczurom, przy czym część gryzoni otrzymywała też różne dawki glicyryzyny - aktywnej substancji z korzenia lukrecji, bądź naturalny ekstrakt z tej rośliny. Grupie kontrolnej podawano wyłącznie lek.

Okazało się, że u szczurów karmionych glicyryzyną lub ekstraktem z lukrecji spadał poziom cyklosporyny we krwi.

Autorzy pracy nie potrafią na razie wyjaśnić, w jaki sposób lukrecja wchodzi w interakcję z cyklosporyną. Według dr. Chao, dotychczas nie było doniesień na temat negatywnych skutków spożycia lukrecji przez chorych po przeszczepach. Lekarze nie byli jednak wyczuleni na szukanie takiego związku.

Badacze nie wiedzą też, w jakich dawkach lukrecja może mieć toksyczne działanie u pacjentów, którym podaje się cyklosporynę. Oprócz chorych po przeszczepach zażywają ją również osoby z reumatoidalnym zapaleniem stawów czy niektórymi schorzeniami skóry. Rozmaite produkty z lukrecją zawierają bardzo różne ilości glicyryzyny, dlatego pacjenci stosujący cyklosporynę powinni zupełnie ich unikać.

Ostrożnie z popularnością

Naukowcy od dawna wiedzieli, że niektóre leki, pokarmy czy zioła mogą obniżać poziom cyklosporyny w organizmie. Do tej grupy zalicza się m.in. dziurawiec zwyczajny, kwercetynę (związek obecny np. w cebuli), cebulę, imbir i miłorząb. Teraz do tej listy można dopisać również lukrecję - uważają autorzy pracy.

Lukrecja jest rośliną wykorzystywaną od tysięcy lat jako dodatek do żywności oraz w medycynie. Jej aktywna substancja - glicyryzyna - jest 50 razy słodsza niż cukier, dzięki czemu lukrecja stała się popularnym dodatkiem do słodyczy, herbatek ziołowych i innych produktów spożywczych. W medycynie alternatywnej stosuje się ją w leczeniu przeziębienia, wrzodów żołądka oraz chorób wątroby.

Badania wskazują, że lukrecja może potencjalnie wchodzić w niebezpieczne interakcje z różnymi lekami i obniżać ich skuteczność. Dotyczy to m.in. leków na nadciśnienie, aspiryny, leków przeciwzapalnych, insuliny czy doustnych leków antykoncepcyjnych.

(PAP)

jjj/ agt/ ls/ jbr/

fot. Jupiterimages

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce