Łosoś zapiekany z ziemniakami i z porem
Zapiekanka z łososiem dla prawdziwych głodomorów. Jest smaczna, sycąca i prosta w przygotowaniu. idealna na szybki obiad.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 30-40 dag łososia wędzonego
- jeden por
- 10 dużych ziemniaków
- pół puszki kukurydzy
- 200 ml śmietany
- 30 dag sera
- sól, pieprz
- cytryna
- imbir
- 1 marchew
Przepis
Ugotować pora, marchew, ziemniaki w mundurkach. Pu ugotowaniu ziemniaki obrać ze skórki i pokroić na grube plastry. Marchewkę pokroić na talarki, pora również na talarki. Polać naczynie żaroodporne oliwą. Ułożyć połowę talarków ziemniaczanych na dnie, posypać połową ilości kukurydzy. Następnie wyłożyć połowę łososia pokrojonego w kwadraty, wyłożyć marchew, potem znów wyłożyć ziemniaki, kukurydzę i znów łososia. Śmietanę wymieszać z potartym serem i z ugotowanym wcześniej porem oraz z przyprawami - z solą i pieprzem. Polać całość tym śmietanowym sosem. Zapiekać w temp. 180 C przez około 30 minut. Taka porcja starczy dla 3 bardzo głodnych osób :)