Łosoś z piekarnika na 3 sposoby. Będzie pysznie

Łosoś to bardzo smaczna i zdrowa ryba. Radzimy jednak wybierać dzikiego łososia, a nie hodowlanego. Rybę najlepiej przygotowac na grillu lub w piekarniku. Mamy dla was trzy smakowite propozycje na pieczonego łososia.

ŁosośPieczony łosoś to doskonały pomysł na obiad
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta
3

Łosoś pieczony ze szpinakiem i groszkiem

Składniki:

  • 2 filety z łososia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g pieczarek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • 140 g groszku cukrowego
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. na patelni rozgrzej oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż chwilę (uważaj, by się nie przypalił).
  2. Dodaj pieczarki pokrojone w plasterki oraz pokrojoną w kostkę paprykę i smaż, aż zmiękną.
  3. Dodaj szpinak, tymianek oraz skórkę z cytryny, smaż przez kilka minut. Przypraw i odstaw, aby się lekko schłodziło.
  4. Zrób podłużne nacięcia na filetach, aby zrobić miejsce na farsz.
  5. Do każdego filetu włóż po połowie farszu. Włóż filety do nałuszczonego naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na 10 minut.
  6. Dodaj groszek cukrowy i piecz przez kolejne 2 minuty.
  7. Ryba powinna być wciąż różowa w środku. Na koniec skrop sokiem z cytryny. Serwuj z fasolką i sałatką ziemniaczaną.

Paweł Loroch o kuchni. Powinna być sercem domu

Łosoś z piekarnika z migdałami i parmezanem

Składniki:

  • duży filet z łososia
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 50 g parmezanu
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Filet z łososia opłucz i przekrój na cztery części.
  2. Rybę ułóż na folii aluminiowej. dopraw łososia solą i pieprzem, a następnie posypać parmezanem i płatkami migdałowymi.
  3. Piecz przez 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
  4. Aby migdały lekko się podprażyły, folię aluminiową należy rozchylić ok. 8 min przed końcem pieczenia.
Łosoś
© 123RF

Pieczony łosoś z stylu azjatyckim

Składniki:

  • 1 kg filet z łososia ze skórą (po około 200 g porcja)
  • 3 łyżki miso sproszkowane
  • 2 łyżki słodkiego wina najlepiej ryżowego
  • 2 łyżki octu winnego lub ryżowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki prażonych nasion sezamu
  • posiekana zielona cebulka

Przygotowanie:

  1. Umyte i osuszone filety z łososia połóż na wysmarowanej olejem blasze do pieczenia skórą w dół.
  2. Ostrym nożem zrób 4 niezbyt głębokie nacięcia, aby przyprawy lepiej wnikały w głąb ryby.
  3. W miseczce wymieszaj miso, wino, cukier i ocet.
  4. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, piecz 5 minut.
  5. Po tym czasie wyjmij blachę, polej rybę przygotowaną mieszankę przypraw, piecz kolejne 3 do 5 minut w zależności od grubości filetów.
  6. Przed podaniem posyp nasionami sezamu i posiekaną cebulką.

Zobacz też:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne