Łosoś z piekarnika na 3 sposoby. Będzie pysznie
Łosoś to bardzo smaczna i zdrowa ryba. Radzimy jednak wybierać dzikiego łososia, a nie hodowlanego. Rybę najlepiej przygotowac na grillu lub w piekarniku. Mamy dla was trzy smakowite propozycje na pieczonego łososia.
Łosoś pieczony ze szpinakiem i groszkiem
Składniki:
- 2 filety z łososia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 100 g pieczarek
- 1/2 czerwonej papryki
- 100 g świeżego szpinaku
- 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
- 140 g groszku cukrowego
- sok i skórka z połowy cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. na patelni rozgrzej oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż chwilę (uważaj, by się nie przypalił).
- Dodaj pieczarki pokrojone w plasterki oraz pokrojoną w kostkę paprykę i smaż, aż zmiękną.
- Dodaj szpinak, tymianek oraz skórkę z cytryny, smaż przez kilka minut. Przypraw i odstaw, aby się lekko schłodziło.
- Zrób podłużne nacięcia na filetach, aby zrobić miejsce na farsz.
- Do każdego filetu włóż po połowie farszu. Włóż filety do nałuszczonego naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na 10 minut.
- Dodaj groszek cukrowy i piecz przez kolejne 2 minuty.
- Ryba powinna być wciąż różowa w środku. Na koniec skrop sokiem z cytryny. Serwuj z fasolką i sałatką ziemniaczaną.
Paweł Loroch o kuchni. Powinna być sercem domu
Łosoś z piekarnika z migdałami i parmezanem
Składniki:
- duży filet z łososia
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 50 g parmezanu
- sól morska, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
- Filet z łososia opłucz i przekrój na cztery części.
- Rybę ułóż na folii aluminiowej. dopraw łososia solą i pieprzem, a następnie posypać parmezanem i płatkami migdałowymi.
- Piecz przez 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
- Aby migdały lekko się podprażyły, folię aluminiową należy rozchylić ok. 8 min przed końcem pieczenia.
Pieczony łosoś z stylu azjatyckim
Składniki:
- 1 kg filet z łososia ze skórą (po około 200 g porcja)
- 3 łyżki miso sproszkowane
- 2 łyżki słodkiego wina najlepiej ryżowego
- 2 łyżki octu winnego lub ryżowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki prażonych nasion sezamu
- posiekana zielona cebulka
Przygotowanie:
- Umyte i osuszone filety z łososia połóż na wysmarowanej olejem blasze do pieczenia skórą w dół.
- Ostrym nożem zrób 4 niezbyt głębokie nacięcia, aby przyprawy lepiej wnikały w głąb ryby.
- W miseczce wymieszaj miso, wino, cukier i ocet.
- Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, piecz 5 minut.
- Po tym czasie wyjmij blachę, polej rybę przygotowaną mieszankę przypraw, piecz kolejne 3 do 5 minut w zależności od grubości filetów.
- Przed podaniem posyp nasionami sezamu i posiekaną cebulką.
Zobacz też: