Łosoś z piekarnika na 3 sposoby. Będzie pysznie

Łosoś to bardzo smaczna i zdrowa ryba. Radzimy jednak wybierać dzikiego łososia, a nie hodowlanego. Rybę najlepiej przygotowac na grillu lub w piekarniku. Mamy dla was trzy smakowite propozycje na pieczonego łososia.

ŁosośPieczony łosoś to doskonały pomysł na obiad
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Łosoś pieczony ze szpinakiem i groszkiem

Składniki:

  • 2 filety z łososia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g pieczarek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • 140 g groszku cukrowego
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. na patelni rozgrzej oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż chwilę (uważaj, by się nie przypalił).
  2. Dodaj pieczarki pokrojone w plasterki oraz pokrojoną w kostkę paprykę i smaż, aż zmiękną.
  3. Dodaj szpinak, tymianek oraz skórkę z cytryny, smaż przez kilka minut. Przypraw i odstaw, aby się lekko schłodziło.
  4. Zrób podłużne nacięcia na filetach, aby zrobić miejsce na farsz.
  5. Do każdego filetu włóż po połowie farszu. Włóż filety do nałuszczonego naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na 10 minut.
  6. Dodaj groszek cukrowy i piecz przez kolejne 2 minuty.
  7. Ryba powinna być wciąż różowa w środku. Na koniec skrop sokiem z cytryny. Serwuj z fasolką i sałatką ziemniaczaną.

Paweł Loroch o kuchni. Powinna być sercem domu

Łosoś z piekarnika z migdałami i parmezanem

Składniki:

  • duży filet z łososia
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 50 g parmezanu
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Filet z łososia opłucz i przekrój na cztery części.
  2. Rybę ułóż na folii aluminiowej. dopraw łososia solą i pieprzem, a następnie posypać parmezanem i płatkami migdałowymi.
  3. Piecz przez 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
  4. Aby migdały lekko się podprażyły, folię aluminiową należy rozchylić ok. 8 min przed końcem pieczenia.
Łosoś
© 123RF

Pieczony łosoś z stylu azjatyckim

Składniki:

  • 1 kg filet z łososia ze skórą (po około 200 g porcja)
  • 3 łyżki miso sproszkowane
  • 2 łyżki słodkiego wina najlepiej ryżowego
  • 2 łyżki octu winnego lub ryżowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki prażonych nasion sezamu
  • posiekana zielona cebulka

Przygotowanie:

  1. Umyte i osuszone filety z łososia połóż na wysmarowanej olejem blasze do pieczenia skórą w dół.
  2. Ostrym nożem zrób 4 niezbyt głębokie nacięcia, aby przyprawy lepiej wnikały w głąb ryby.
  3. W miseczce wymieszaj miso, wino, cukier i ocet.
  4. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, piecz 5 minut.
  5. Po tym czasie wyjmij blachę, polej rybę przygotowaną mieszankę przypraw, piecz kolejne 3 do 5 minut w zależności od grubości filetów.
  6. Przed podaniem posyp nasionami sezamu i posiekaną cebulką.

Zobacz też:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę