Pieczony łosoś z tagiatelle ze szpinakiem i bobem. Palce lizać!
Soczysty łosoś podany na makaronie w sosie szpinakowym. Do tego młody bób. Brzmi pysznie, prawda? Taki obiad wyczarujecie w kilka chwil.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Bób umyć, ugotować, ostudzić i obrać ze skórki.
- Filet z łososia pokroić na paski grubości 5 cm i posypać solą morską, świeżo zmielonym pieprzem oraz pokropić sokiem z cytryny z obu stron.
- Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, obsmażyć na nim łososia z obu stron na złoto (ok. dwie minuty z jednej strony) i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Naczynie wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec przez 15 minut.
- Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, wrzucić szpinak i poczekać, aż zmięknie.
- Wycisnąć do szpinaku czosnek. Całość doprawić solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową. Wsypać ugotowany i obrany bób. Śmietanę zahartować i dodać do szpinaku z bobem.
- Ugotować makaron. Sos szpinakowy wymieszać z makaronem.
- Upieczonego łososia podawać z makaronem z sosem i cząstką cytryny.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl