Pieczony łosoś z tagiatelle ze szpinakiem i bobem. Palce lizać!

Soczysty łosoś podany na makaronie w sosie szpinakowym. Do tego młody bób. Brzmi pysznie, prawda? Taki obiad wyczarujecie w kilka chwil.

Pieczony łosoś z tagiatelle ze szpinakiem i bobem. Palce lizać!Pieczony łosoś z tagiatelle ze szpinakiem i bobem. Palce lizać!
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 0,5 kg świeżego fileta z łososia norweskiego
  • 4 gniazda makaronu tagliatelle
  • 30 dag świeżego szpinaku
  • 25 dag bobu (świeży lub mrożony)
  • pół szklanki śmietany 18 proc.
  • dwa ząbki czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, sok z połówki cytryny

Przepis

  • Bób umyć, ugotować, ostudzić i obrać ze skórki.
  • Filet z łososia pokroić na paski grubości 5 cm i posypać solą morską, świeżo zmielonym pieprzem oraz pokropić sokiem z cytryny z obu stron.
  • Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, obsmażyć na nim łososia z obu stron na złoto (ok. dwie minuty z jednej strony) i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Naczynie wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec przez 15 minut.
  • Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, wrzucić szpinak i poczekać, aż zmięknie.
  • Wycisnąć do szpinaku czosnek. Całość doprawić solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową. Wsypać ugotowany i obrany bób. Śmietanę zahartować i dodać do szpinaku z bobem.
  • Ugotować makaron. Sos szpinakowy wymieszać z makaronem.
  • Upieczonego łososia podawać z makaronem z sosem i cząstką cytryny.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast