Trwa ładowanie...
d4jsmi2
02-06-2021 08:43

Pieczony łosoś z tagiatelle ze szpinakiem i bobem. Palce lizać!

Przepis

Soczysty łosoś podany na makaronie w sosie szpinakowym. Do tego młody bób. Brzmi pysznie, prawda? Taki obiad wyczarujecie w kilka chwil.

d4jsmi2
3.8
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 0,5 kg świeżego fileta z łososia norweskiego
  • 4 gniazda makaronu tagliatelle
  • 30 dag świeżego szpinaku
  • 25 dag bobu (świeży lub mrożony)
  • pół szklanki śmietany 18 proc.
  • dwa ząbki czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, sok z połówki cytryny
Przepis
  • Bób umyć, ugotować, ostudzić i obrać ze skórki.
  • Filet z łososia pokroić na paski grubości 5 cm i posypać solą morską, świeżo zmielonym pieprzem oraz pokropić sokiem z cytryny z obu stron.
  • Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, obsmażyć na nim łososia z obu stron na złoto (ok. dwie minuty z jednej strony) i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Naczynie wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec przez 15 minut.
  • Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, wrzucić szpinak i poczekać, aż zmięknie.
  • Wycisnąć do szpinaku czosnek. Całość doprawić solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową. Wsypać ugotowany i obrany bób. Śmietanę zahartować i dodać do szpinaku z bobem.
  • Ugotować makaron. Sos szpinakowy wymieszać z makaronem.
  • Upieczonego łososia podawać z makaronem z sosem i cząstką cytryny.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pieczony łosoś z tagiatelle ze szpinakiem i bobem. Palce lizać!
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d4jsmi2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4jsmi2
d4jsmi2
d4jsmi2
d4jsmi2
Więcej tematów
d4jsmi2