Lorneta i meduza, czyli karnawałowe klasyki z PRL

Polska Rzeczpospolita Ludowa na pewno nie kojarzy nam się z dobrą kuchnią. W tych czasach znalezienie nawet prostych produktów graniczyło z cudem, dlatego też potrawy, serwowane na domowych przyjęciach, często nie były zbyt wyszukane.

galaretaNajsłynniejsza polska zakąska, nazywana meduzą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Gospodynie domowe wznosiły się jednak na wyżyny kreatywności, by zgodnie z polską gościnnością, zaserwować współbiesiadnikom pyszne dania. Niektóre z wymyślanych wtedy potraw dziś mają miano kultowych. Oto kilka z nich.

Sałatka jarzynowa

Warzywa można było dostać bez większych problemów, stąd popularność sałatki jarzynowej. W dużym garnku gotowano nieobrane marchewki, selery, pietruszki, ziemniaki oraz jajka. Gdy warzywa były miękkie, należało je obrać, pokroić w kostkę, dodać posiekane jajka, pokrojone ogórki kiszone i cebulę, a wszystko to zalewało się majonezem i doprawiało solą i pieprzem. W świątecznej wersji sałatki można było znaleźć kostki kiełbasy lub szynki wędzonej.

Galaretka z nóżek

Ta najsłynniejsza polska zakąska, nazywana meduzą, była obowiązkowym element każdego przyjęcia karnawałowego. Serwowano ją zwykle w towarzystwie wódki. Lorneta i meduza znaczą po prostu dwa kieliszki wódki i zimne nóżki.

Jola Caputa podpowiada, jak wykorzystać pozostałości z obiadu

Nóżki były łatwo dostępne i łatwe do przygotowania. Najpierw trzeba było ugotować je z warzywami (marchewka, pietruszka, seler i por) oraz przyprawami (zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem i solą). Gdy mięso było miękkie i odchodziło od kości wyjmowało się je z wywaru, dokładnie obierało każdą kostkę i kroiło w drobną kostkę. Wywar najczęściej ścinał się sam, ale można było dodać trochę żelatyny. Mięso i pokrojoną w plasterki ugotowaną marchewkę wkładało się do miseczek, zalewało tężejącym wywarem i chłodziło, by galaretka się ścięła. Najbardziej popularnym dodatkiem do zimnych nóżek był ocet, najbardziej dostępny towar w czasach PRL.

Śledź w śmietanie

Dziś możemy kupić śledzie pod każdą postacią. W PRL był z tym kłopot, najbardziej popularne były więc łatwo dostępne śledzie solone. Najpierw trzeba było je wymoczyć w mleku przez kilka godzin. Tak wymoczone śledzie zalewało się śmietaną z solą i pieprzem, dodawało posiekana cebulę i podawano najczęściej z gotowanymi ziemniakami. Śledzie w śmietanie były bardzo popularną, obowiązkową przystawką podawaną w restauracjach i barach serwujących alkohol.

Koreczki z sera

Serowe koreczki musiały być na każdym karnawałowym stole, były bowiem synonimem elegancji. Do ich przygotowania potrzebne były żółty ser, małe korniszony, papryka marynowana i majonez. Ser krojono w kostkę, korniszony na pół, paprykę na małe kwadraty. Ser, korniszony i paprykę nabijano na wykałaczki, na górze dodawano kapkę majonezu. Koreczki trzeba było wbić w bochenek chleba, by ładnie się prezentowały.

Kanapki z pasztetem

No i na koniec kanapki, których nigdy nie mogło zabraknąć. Najczęściej były to proste kanapki z serem czy wędliną, ale czasem pozwalano sobie na większą ekstrawagancję. Do takich właśnie przysmaków należały kanapki z domowym pasztetem. Przepis jest bardzo prosty: trójkątne kromki chleba smarowano masłem, na to układano plasterki pasztetu, najlepiej domowego i na wierzchu kładziono łyżeczkę konfitury z żurawiny. Luksus typowy dla PRL!

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm