Lorneta i meduza, czyli karnawałowe klasyki z PRL

Polska Rzeczpospolita Ludowa na pewno nie kojarzy nam się z dobrą kuchnią. W tych czasach znalezienie nawet prostych produktów graniczyło z cudem, dlatego też potrawy, serwowane na domowych przyjęciach, często nie były zbyt wyszukane.

galaretaNajsłynniejsza polska zakąska, nazywana meduzą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Gospodynie domowe wznosiły się jednak na wyżyny kreatywności, by zgodnie z polską gościnnością, zaserwować współbiesiadnikom pyszne dania. Niektóre z wymyślanych wtedy potraw dziś mają miano kultowych. Oto kilka z nich.

Sałatka jarzynowa

Warzywa można było dostać bez większych problemów, stąd popularność sałatki jarzynowej. W dużym garnku gotowano nieobrane marchewki, selery, pietruszki, ziemniaki oraz jajka. Gdy warzywa były miękkie, należało je obrać, pokroić w kostkę, dodać posiekane jajka, pokrojone ogórki kiszone i cebulę, a wszystko to zalewało się majonezem i doprawiało solą i pieprzem. W świątecznej wersji sałatki można było znaleźć kostki kiełbasy lub szynki wędzonej.

Galaretka z nóżek

Ta najsłynniejsza polska zakąska, nazywana meduzą, była obowiązkowym element każdego przyjęcia karnawałowego. Serwowano ją zwykle w towarzystwie wódki. Lorneta i meduza znaczą po prostu dwa kieliszki wódki i zimne nóżki.

Jola Caputa podpowiada, jak wykorzystać pozostałości z obiadu

Nóżki były łatwo dostępne i łatwe do przygotowania. Najpierw trzeba było ugotować je z warzywami (marchewka, pietruszka, seler i por) oraz przyprawami (zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem i solą). Gdy mięso było miękkie i odchodziło od kości wyjmowało się je z wywaru, dokładnie obierało każdą kostkę i kroiło w drobną kostkę. Wywar najczęściej ścinał się sam, ale można było dodać trochę żelatyny. Mięso i pokrojoną w plasterki ugotowaną marchewkę wkładało się do miseczek, zalewało tężejącym wywarem i chłodziło, by galaretka się ścięła. Najbardziej popularnym dodatkiem do zimnych nóżek był ocet, najbardziej dostępny towar w czasach PRL.

Śledź w śmietanie

Dziś możemy kupić śledzie pod każdą postacią. W PRL był z tym kłopot, najbardziej popularne były więc łatwo dostępne śledzie solone. Najpierw trzeba było je wymoczyć w mleku przez kilka godzin. Tak wymoczone śledzie zalewało się śmietaną z solą i pieprzem, dodawało posiekana cebulę i podawano najczęściej z gotowanymi ziemniakami. Śledzie w śmietanie były bardzo popularną, obowiązkową przystawką podawaną w restauracjach i barach serwujących alkohol.

Koreczki z sera

Serowe koreczki musiały być na każdym karnawałowym stole, były bowiem synonimem elegancji. Do ich przygotowania potrzebne były żółty ser, małe korniszony, papryka marynowana i majonez. Ser krojono w kostkę, korniszony na pół, paprykę na małe kwadraty. Ser, korniszony i paprykę nabijano na wykałaczki, na górze dodawano kapkę majonezu. Koreczki trzeba było wbić w bochenek chleba, by ładnie się prezentowały.

Kanapki z pasztetem

No i na koniec kanapki, których nigdy nie mogło zabraknąć. Najczęściej były to proste kanapki z serem czy wędliną, ale czasem pozwalano sobie na większą ekstrawagancję. Do takich właśnie przysmaków należały kanapki z domowym pasztetem. Przepis jest bardzo prosty: trójkątne kromki chleba smarowano masłem, na to układano plasterki pasztetu, najlepiej domowego i na wierzchu kładziono łyżeczkę konfitury z żurawiny. Luksus typowy dla PRL!

Wybrane dla Ciebie

Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać