Lodowy tort brownie. Wygląda pysznie, a smakuje jeszcze lepiej

Jeśli posiadasz odrobinę cierpliwości i jednocześnie masz ochotę na trochę kulinarnej zabawy, możesz zrobić tort, który przyniesie ci w ciepłe dni sporo ochłody. Poznaj przepis na tort lodowy, który z użyciem półproduktów przygotujesz w 10 minut. Potem tylko czas mrożenia i już można zajadać się pysznym deserem. Pomysł na to lodowe cudo pochodzi z bloga "Tanio-Szybko-Smacznie".

Lodowy tort brownie. Wygląda pysznie, a smakuje jeszcze lepiejLodowy tort brownie. Wygląda pysznie, a smakuje jeszcze lepiej
oprac. Karolina Wójciga

Składniki

  • 500 g gotowego ciasta brownie,
  • 3 litry lodów o dowolnych smakach (najlepiej śmietankowym, czekoladowym, orzechowym),
  • kakao.

Przepis

Ciasto brownie mielimy drobno w blenderze kielichowym i wyklejamy folią dno oraz ścianki miski. Połowę zmielonego brownie wysypujemy na folię i lekko przyklepujemy. Dodajemy 8 gałek lodów, rozprowadzamy za pomocą łopatki równomiernie po całej misce i przykrywamy przezroczystą folią. Nakładamy do środka (na folię) mniejszą miskę tak, aby odcisnęła w środku wgłębienie i umieszczamy w zamrażalniku na 2 godziny.
Wyjmujemy, wyciągamy miskę, ściągamy folię i dajemy drugą warstwę lodów. Podobnie jak za poprzednim razem przykrywamy folią, wkładamy do środka mniejszą miskę i całość wkładamy znowu do zamrażalnika na 2 godziny. Ponownie wyjmujemy całość, wyciągamy miskę, ściągamy folię i dajemy trzecią warstwę lodów. Wyrównujemy łopatką powierzchnię, posypujemy zmielonym brownie i uklepujemy, tworząc jednolitą powierzchnię.
Ostatni raz wsadzamy całość do zamrażalnika na 2 godziny. Po wyjęciu lekko podważamy brzegi ścianek tortu, odwracamy miskę do góry dnem i delikatnie wyjmujemy lodowy tort prosto na talerz. Oprószamy kakao, kroimy i podajemy od razu.

Przepis

Pamiętajmy, że jeśli chociaż częściowo rozmrażamy gałki lodowe, to tort z nich utworzony należy zjeść do 48 godzin od ponownego zamrożenia.

Przepis

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja