Lodowy tort brownie. Wygląda pysznie, a smakuje jeszcze lepiej

Jeśli posiadasz odrobinę cierpliwości i jednocześnie masz ochotę na trochę kulinarnej zabawy, możesz zrobić tort, który przyniesie ci w ciepłe dni sporo ochłody. Poznaj przepis na tort lodowy, który z użyciem półproduktów przygotujesz w 10 minut. Potem tylko czas mrożenia i już można zajadać się pysznym deserem. Pomysł na to lodowe cudo pochodzi z bloga "Tanio-Szybko-Smacznie".

Lodowy tort brownie. Wygląda pysznie, a smakuje jeszcze lepiejLodowy tort brownie. Wygląda pysznie, a smakuje jeszcze lepiej
oprac. Karolina Wójciga

Składniki

  • 500 g gotowego ciasta brownie,
  • 3 litry lodów o dowolnych smakach (najlepiej śmietankowym, czekoladowym, orzechowym),
  • kakao.

Przepis

Ciasto brownie mielimy drobno w blenderze kielichowym i wyklejamy folią dno oraz ścianki miski. Połowę zmielonego brownie wysypujemy na folię i lekko przyklepujemy. Dodajemy 8 gałek lodów, rozprowadzamy za pomocą łopatki równomiernie po całej misce i przykrywamy przezroczystą folią. Nakładamy do środka (na folię) mniejszą miskę tak, aby odcisnęła w środku wgłębienie i umieszczamy w zamrażalniku na 2 godziny.
Wyjmujemy, wyciągamy miskę, ściągamy folię i dajemy drugą warstwę lodów. Podobnie jak za poprzednim razem przykrywamy folią, wkładamy do środka mniejszą miskę i całość wkładamy znowu do zamrażalnika na 2 godziny. Ponownie wyjmujemy całość, wyciągamy miskę, ściągamy folię i dajemy trzecią warstwę lodów. Wyrównujemy łopatką powierzchnię, posypujemy zmielonym brownie i uklepujemy, tworząc jednolitą powierzchnię.
Ostatni raz wsadzamy całość do zamrażalnika na 2 godziny. Po wyjęciu lekko podważamy brzegi ścianek tortu, odwracamy miskę do góry dnem i delikatnie wyjmujemy lodowy tort prosto na talerz. Oprószamy kakao, kroimy i podajemy od razu.

Przepis

Pamiętajmy, że jeśli chociaż częściowo rozmrażamy gałki lodowe, to tort z nich utworzony należy zjeść do 48 godzin od ponownego zamrożenia.

Przepis

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast