Letnie wypieki – przepisy i inspiracje
Długo wyczekiwane lato przez wielu z nas w końcu nadeszło. Budząca się do życia natura obdarowuje nas swoimi wyjątkowymi owocami, które – po trafieniu do naszych kuchni – mogą stać się składnikami pysznych letnich wypieków. Warto uczcić nadejście ciepłych dni wyjątkowym deserem z owocami w roli głównej. Poniżej przedstawiamy kilka ciekawych pomysłów!
Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami
Czerwiec to czas, kiedy na targach i w sklepach pojawiają się najróżniejsze dary natury. Przede wszystkim jest to jednak sezon na rabarbar oraz truskawki i to właśnie one najczęściej pojawiają się w przepisach na słodkości. Przykładem tego jest chociażby poniższa receptura na pyszne, kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami oraz lekką budyniową pianką. Do jego przygotowania potrzebować będziemy:
- 300 gramów mąki krupczatki lub pszennej,
- 200 gramów masła,
- 2 łyżeczek proszku do pieczenia,
- 60 gramów cukru,
- 4 dużych jajek,
- 500–700 gramów truskawek i rabarbaru,
- 80 gramów cukru,
- około 50 gramów mąki ziemniaczanej,
- około 50 mililitrów zimnej wody,
- 5 białek,
- 2 budyniów waniliowych,
- 120 mililitrów oleju,
- szklanki cukru, najlepiej drobnego.
Pracę rozpoczynamy od przygotowania tradycyjnego kruchego ciasta. Do miski przesypujemy mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodajemy pokrojone, zimne masło, żółtka i cukier. Całość mieszamy i ugniatamy, starając się rozbić to w miarę szybko, tak by za bardzo nie ogrzać ciasta. Gotowe kruche ciasto dzielimy na dwie części – większa stanowić będzie spód wypieku, mniejsza posłuży do przykrycia go z wierzchu. Obie części zostawiamy w lodówce.
W tym czasie możemy przygotować owoce. Rabarbar myjemy i kroimy. Około 200 gramów pozostawiamy po ułożenia na masie budyniowej, pozostałą część, wraz z umytymi i pokrojonymi truskawkami i cukrem, gotujemy na patelni. Kiedy już owoce zmiękną, dolewamy do patelni mieszankę wody i mąki ziemniaczanej.
Kolejnym krokiem jest upieczenie ciasta kruchego. Formę wykładamy większą częścią ciasta kruchego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Gotowe ciasto wyciągamy i pozostawiamy do ostudzenia. Teraz należy już tylko wykonać piankę budyniową i złożyć wszystkie składniki w całość. Pięć białek ubijamy w mikserze, stopniowo dodając do nich cukier. Następnie do ubitej na sztywno piany dodajemy budynie i olej – pamiętając, aby robić to stopniowo. Szpatułką delikatnie mieszamy całość.
Na upieczone ciasto wykładamy warstwę owoców a następnie warstwę budyniowej pianki. Na niej układamy pozostawione kawałki rabarbaru. Całość posypujemy startym na tarce kruchym ciastem i płatkami migdałów. Nagrzewamy piekarnik elektryczny – wolnostojący lub w zabudowie – do temperatury 180 stopni i wkładamy ciasto na około 40 minut.
Truskawka i rabarbar – minigalette
Sezonowych owoców użyć można także do przygotowania innych, smacznych i ciekawych deserów. Wartym wypróbowania przepisem jest pomysł na minigalette, czyli deseru na półkruchym cieście, doskonałego zarówno na co dzień, jak i na szczególne okazje. Do jego przygotowania potrzebować będziemy:
Na ciasto:
- 250 gramów mąki pszennej,
- 160 gramów masła,
- łyżki cukru,
- 2 łyżek jogurtu naturalnego lub chudej śmietany.
Na nadzienie:
- po 300 gramow rabarbaru i truskawek,
- 50 gramów cukru
- 2 łyżeczek cukru waniliowego,
- łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Mąkę ugniatamy wraz z cukrem i zimnym masłem, a następnie dodajemy jogurt i całość doprowadzamy do połączenia. Gotowe ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na około 60 minut. Pokrojone owoce mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Schłodzone ciasto dzielimy na osiem części, każdą z nich rozwałkowujemy tak, aby uzyskać równe krążki o średnicy około 15 centymetrów. Na ułożone na blaszce ciasto wykładamy owoce, pamiętając o tym, aby zostawić około 2 do 2,5 centymetrów odstępu od brzegów. Brzegi zawijamy na zakładkę tak, aby częściowo przykryły owoce. Desery wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut. Gotowe desery najlepiej podawać na ciepło z gałką lodów śmietankowych lub waniliowych.
Pieczenie bez marnowania – ciasto z owocami z kompotu
Wiosna i lato to czas nie tylko owocowych wypieków, ale także pysznych domowych kompotów. Wszyscy, którym szczególnie zależy na ograniczeniu marnowania żywności, powinni wypróbować prosty i smaczny przepis na ciasto na oleju z dodatkiem dowolnych owoców z kompotu. To doskonały pomysł na prosty deser i ponowne wykorzystanie owoców!
Do wykonania ciasta potrzebować będziemy:
- 5 jajek,
- szklanki cukru,
- 2 szklanek mąki pszennej,
- 2 łyżeczek proszku do pieczenia,
- cukru wanilinowego,
- szklanki oleju.
Dodatkowo możemy wykonać także smaczną i ozdobną kruszonkę z:
- 150 gramów mąki,
- ¾ szklanki cukru pudru,
- 130 gramów zimnego masła.
Mąkę i proszek do pieczenia umieszczamy w jednej misce, w drugiej natomiast miksujemy jajka z cukrem. Stopniowo dodajemy także cukier wanilinowy, a następnie naprzemiennie mąkę z proszkiem oraz olej. Całość dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto przekładamy do foremki i układamy w nim przygotowane owoce. Aby nie pozostały one jedynie w górnej warstwie, warto mocniej wcisnąć je w dół masy.
Mąkę na kruszonkę wraz z cukrem pudrem dokładnie przesiewamy i łączymy z zimnym masłem. Całość siekamy i rozdrabniamy w palcach, aż do momentu powstania charakterystycznych grudek. Gotową kruszonką posypujemy ciasto i wkładamy je do piekarnika na około od 40 do 50 minut. Kuchenka powinna być nagrzana do temperatury 180 stopni. Do wykonania tego niezwykle prostego i szybkiego przepisu możemy użyć niemal dowolnych owoców, zarówno z kompotu, jak i świeżo kupionych czy własnoręcznie zebranych.
Warto przywitać ciepłe, letnie dni wyjątkowymi przepisami, z sezonowymi owocami w roli głównej. Pomysłów i możliwości jest naprawdę wiele, a ogranicza nas wyłącznie nasza wyobraźnia. Wystarczą jedynie ulubione owoce, piekarnik i chęci do spróbowania czegoś nowego!
WP Kuchnia na: