Letnie wypieki – przepisy i inspiracje

Długo wyczekiwane lato przez wielu z nas w końcu nadeszło. Budząca się do życia natura obdarowuje nas swoimi wyjątkowymi owocami, które – po trafieniu do naszych kuchni – mogą stać się składnikami pysznych letnich wypieków. Warto uczcić nadejście ciepłych dni wyjątkowym deserem z owocami w roli głównej. Poniżej przedstawiamy kilka ciekawych pomysłów!

Źródło zdjęć: © materiały partnera

Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

Czerwiec to czas, kiedy na targach i w sklepach pojawiają się najróżniejsze dary natury. Przede wszystkim jest to jednak sezon na rabarbar oraz truskawki i to właśnie one najczęściej pojawiają się w przepisach na słodkości. Przykładem tego jest chociażby poniższa receptura na pyszne, kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami oraz lekką budyniową pianką. Do jego przygotowania potrzebować będziemy:

  • 300 gramów mąki krupczatki lub pszennej,
  • 200 gramów masła, 
  • 2 łyżeczek proszku do pieczenia,
  • 60 gramów cukru,
  • 4 dużych jajek,
  • 500–700 gramów truskawek i rabarbaru, 
  • 80 gramów cukru, 
  • około 50 gramów mąki ziemniaczanej,
  • około 50 mililitrów zimnej wody,
  • 5 białek,
  • 2 budyniów waniliowych,  
  • 120 mililitrów oleju,
  • szklanki cukru, najlepiej drobnego.

Pracę rozpoczynamy od przygotowania tradycyjnego kruchego ciasta. Do miski przesypujemy mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodajemy pokrojone, zimne masło, żółtka i cukier. Całość mieszamy i ugniatamy, starając się rozbić to w miarę szybko, tak by za bardzo nie ogrzać ciasta. Gotowe kruche ciasto dzielimy na dwie części – większa stanowić będzie spód wypieku, mniejsza posłuży do przykrycia go z wierzchu. Obie części zostawiamy w lodówce.

W tym czasie możemy przygotować owoce. Rabarbar myjemy i kroimy. Około 200 gramów pozostawiamy po ułożenia na masie budyniowej, pozostałą część, wraz z umytymi i pokrojonymi truskawkami i cukrem, gotujemy na patelni. Kiedy już owoce zmiękną, dolewamy do patelni mieszankę wody i mąki ziemniaczanej.

Kolejnym krokiem jest upieczenie ciasta kruchego. Formę wykładamy większą częścią ciasta kruchego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Gotowe ciasto wyciągamy i pozostawiamy do ostudzenia. Teraz należy już tylko wykonać piankę budyniową i złożyć wszystkie składniki w całość. Pięć białek ubijamy w mikserze, stopniowo dodając do nich cukier. Następnie do ubitej na sztywno piany dodajemy budynie i olej – pamiętając, aby robić to stopniowo. Szpatułką delikatnie mieszamy całość.

Na upieczone ciasto wykładamy warstwę owoców a następnie warstwę budyniowej pianki. Na niej układamy pozostawione kawałki rabarbaru. Całość posypujemy startym na tarce kruchym ciastem i płatkami migdałów. Nagrzewamy piekarnik elektryczny – wolnostojący lub w zabudowie – do temperatury 180 stopni i wkładamy ciasto na około 40 minut.

Truskawka i rabarbar – minigalette

Sezonowych owoców użyć można także do przygotowania innych, smacznych i ciekawych deserów. Wartym wypróbowania przepisem jest pomysł na minigalette, czyli deseru na półkruchym cieście, doskonałego zarówno na co dzień, jak i na szczególne okazje. Do jego przygotowania potrzebować będziemy:

Na ciasto:

  • 250 gramów mąki pszennej,
  • 160 gramów masła,
  • łyżki cukru, 
  • 2 łyżek jogurtu naturalnego lub chudej śmietany.

Na nadzienie:

  • po 300 gramow rabarbaru i truskawek,
  • 50 gramów cukru 
  • 2 łyżeczek cukru waniliowego,
  • łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Mąkę ugniatamy wraz z cukrem i zimnym masłem, a następnie dodajemy jogurt i całość doprowadzamy do połączenia. Gotowe ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na około 60 minut. Pokrojone owoce mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Schłodzone ciasto dzielimy na osiem części, każdą z nich rozwałkowujemy tak, aby uzyskać równe krążki o średnicy około 15 centymetrów. Na ułożone na blaszce ciasto wykładamy owoce, pamiętając o tym, aby zostawić około 2 do 2,5 centymetrów odstępu od brzegów. Brzegi zawijamy na zakładkę tak, aby częściowo przykryły owoce. Desery wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut. Gotowe desery najlepiej podawać na ciepło z gałką lodów śmietankowych lub waniliowych.

Pieczenie bez marnowania – ciasto z owocami z kompotu

Wiosna i lato to czas nie tylko owocowych wypieków, ale także pysznych domowych kompotów. Wszyscy, którym szczególnie zależy na ograniczeniu marnowania żywności, powinni wypróbować prosty i smaczny przepis na ciasto na oleju z dodatkiem dowolnych owoców z kompotu. To doskonały pomysł na prosty deser i ponowne wykorzystanie owoców!

Do wykonania ciasta potrzebować będziemy:

  • 5 jajek,
  • szklanki cukru,
  • 2 szklanek mąki pszennej,
  • 2 łyżeczek proszku do pieczenia,
  • cukru wanilinowego, 
  • szklanki oleju.

Dodatkowo możemy wykonać także smaczną i ozdobną kruszonkę z:

  • 150 gramów mąki,
  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • 130 gramów zimnego masła.

Mąkę i proszek do pieczenia umieszczamy w jednej misce, w drugiej natomiast miksujemy jajka z cukrem. Stopniowo dodajemy także cukier wanilinowy, a następnie naprzemiennie mąkę z proszkiem oraz olej. Całość dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto przekładamy do foremki i układamy w nim przygotowane owoce. Aby nie pozostały one jedynie w górnej warstwie, warto mocniej wcisnąć je w dół masy.

Mąkę na kruszonkę wraz z cukrem pudrem dokładnie przesiewamy i łączymy z zimnym masłem. Całość siekamy i rozdrabniamy w palcach, aż do momentu powstania charakterystycznych grudek. Gotową kruszonką posypujemy ciasto i wkładamy je do piekarnika na około od 40 do 50 minut. Kuchenka powinna być nagrzana do temperatury 180 stopni. Do wykonania tego niezwykle prostego i szybkiego przepisu możemy użyć niemal dowolnych owoców, zarówno z kompotu, jak i świeżo kupionych czy własnoręcznie zebranych.

Warto przywitać ciepłe, letnie dni wyjątkowymi przepisami, z sezonowymi owocami w roli głównej. Pomysłów i możliwości jest naprawdę wiele, a ogranicza nas wyłącznie nasza wyobraźnia. Wystarczą jedynie ulubione owoce, piekarnik i chęci do spróbowania czegoś nowego!

Materiał partnera: Electrolux

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć