Przepyszna zupa kalafiorowa. Najlepiej smakuje wiosną
Przepis
Zupa kalafiorowa sprawdzi się o każdej porze roku. Jest delikatna w smaku i lubiana nawet przez tych, którzy nie przepadają za tym warzywem. Do jej przygotowania możesz wykorzystać zarówno świeżego, jak i mrożonego kalafiora.
3.4
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Źródło: Adobe Stock, fot: Oleg Bannikov
Składniki
Przepis
- Do garnka wlać ok. 2 litry wody (tak, żeby woda stanowiła połowę zawartości garnka), wrzucić opłukane skrzydełka i postawić na niewielkim gazie.
- W tym czasie oczyścić kalafiora, podzielić na różyczki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki. Warzywa dorzucić do zupy.
- Kawałek selera obrać i wrzucić w całości. Kilka gałązek naci selera umyć i też dorzucić w całości.
- Gdy warzywa nieco zmiękną, wrzucić kostki rosołowe, posolić i popieprzyć, ewentualnie dodać innych przypraw.
- Gdy skrzydełka będą już miękkie, wyjąć je razem z korzeniem i gałązkami selera. Zupę zagęścić mąką rozmieszaną ze śmietaną. Posypać natką pietruszki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Przepyszna zupa kalafiorowa. Najlepiej smakuje wiosną
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
1
6
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.