Przepyszna zupa kalafiorowa. Najlepiej smakuje wiosną
Zupa kalafiorowa sprawdzi się o każdej porze roku. Jest delikatna w smaku i lubiana nawet przez tych, którzy nie przepadają za tym warzywem. Do jej przygotowania możesz wykorzystać zarówno świeżego, jak i mrożonego kalafiora.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- Do garnka wlać ok. 2 litry wody (tak, żeby woda stanowiła połowę zawartości garnka), wrzucić opłukane skrzydełka i postawić na niewielkim gazie.
- W tym czasie oczyścić kalafiora, podzielić na różyczki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki. Warzywa dorzucić do zupy.
- Kawałek selera obrać i wrzucić w całości. Kilka gałązek naci selera umyć i też dorzucić w całości.
- Gdy warzywa nieco zmiękną, wrzucić kostki rosołowe, posolić i popieprzyć, ewentualnie dodać innych przypraw.
- Gdy skrzydełka będą już miękkie, wyjąć je razem z korzeniem i gałązkami selera. Zupę zagęścić mąką rozmieszaną ze śmietaną. Posypać natką pietruszki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze