Przepyszna zupa kalafiorowa. Najlepiej smakuje wiosną
Zupa kalafiorowa sprawdzi się o każdej porze roku. Jest delikatna w smaku i lubiana nawet przez tych, którzy nie przepadają za tym warzywem. Do jej przygotowania możesz wykorzystać zarówno świeżego, jak i mrożonego kalafiora.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Do garnka wlać ok. 2 litry wody (tak, żeby woda stanowiła połowę zawartości garnka), wrzucić opłukane skrzydełka i postawić na niewielkim gazie.
- W tym czasie oczyścić kalafiora, podzielić na różyczki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki. Warzywa dorzucić do zupy.
- Kawałek selera obrać i wrzucić w całości. Kilka gałązek naci selera umyć i też dorzucić w całości.
- Gdy warzywa nieco zmiękną, wrzucić kostki rosołowe, posolić i popieprzyć, ewentualnie dodać innych przypraw.
- Gdy skrzydełka będą już miękkie, wyjąć je razem z korzeniem i gałązkami selera. Zupę zagęścić mąką rozmieszaną ze śmietaną. Posypać natką pietruszki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl