Letni deser z 1893 roku. Słodki bałagan w pucharku
Tradycyjna nazwa tego deseru to Eton Mess. Powstał w 1893 roku i był to deser podawany w jednym z angielskich szkół, właśnie w miejscowości Eton. "Mess" z kolei wywodzi się z samego wyglądu – deser jest jednym wielkim bałaganem. - Im więcej się dzieje, im więcej nieregularnych warstw i kolorów, tym lepiej - zauważa autorka bloga "Przepisy tradycyjne".
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- łyżeczka cukru pudru
- 100 ml śmietanki 36 proc.
- 80 g ciasteczek
- kilka sztuk bezików
- 100 g mascarpone
- ulubione jagody: truskawki, borówki, maliny, jeżyny
Przepis
Przygotuj bitą śmietanę: schłodzoną ubijaj na najwyższych obrotach i pod koniec dodaj odrobinkę cukru pudru. Na sam koniec ubijania dodaj mascarpone i ubijaj na średnich obrotach, tak żeby całość ładnie się połączyła. Umyj ulubione owoce: truskawki, borówki, maliny, jeżyny – wszystkie jagody, na które masz ochotę. Większe owoce (truskawki) pokrój na mniejsze kawałki. Rozdrobnij beziki i utrzyj na miazgę w moździerzu na kruche ciasteczka. Do pucharków dodawaj: pokruszone ciasteczka, warstwę kremu z bitej śmietany, owoce, beziki, ponownie warstwę kremu, owoce i beziki. Deser możesz ewentualnie skropić ulubionym likierem. Od razu podawaj.