Lepsze niż kawa. Energetyczne dania i napoje

Obraz
Źródło zdjęć: © WP.PL | WP.PL

/ 7Idealne na śniadanie

Obraz
© WP.PL | WP.PL

Dzień pełen energii wcale nie musi zaczynać się od kawy. Jeśli nie przepadamy za smakiem małej czarnej lub chcemy ograniczyć liczbę wypijanych filiżanek, możemy sięgnąć po inne dające "kopa" napoje lub potrawy. Jest ich naprawdę sporo, i choć nie zawierają kofeiny, z pewnością postawią nas na nogi o poranku. Oto kilka naszych propozycji na energetyczny początek dnia.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 7Oranżada paprykowa

Obraz
© 123RF

Papryczka chili to jeden z najlepszych stymulantów. Napój z jej dodatkiem ma bardzo specyficzny smak, jest ostry, a jednocześnie kwaśny, ale na pewno da nam mocnego kopa. Papryczkę chili siekamy bardzo drobno, jeśli chcemy, by napój był mocny, kroimy również pestki, jeśli nie mamy tyle odwagi – jedynie miąższ. Wrzucamy chili do miksera, wlewamy sok z połowy cytryny i miksujemy. Masę przekładamy do szklanki, zalewamy wodą gazowaną, mieszamy i pijemy na zdrowie!

/ 7Napój bananowy zamiast śniadania

Obraz
© 123RF

Koktajl bananowy może zastąpić nam całe śniadanie. Możemy również przygotować go tak, by był nie tylko pożywny, ale i bardzo energetyczny. W blenderze miksujemy ze sobą jednego banana, garść liści szpinaku, dwie łyżki siemienia lnianego, kilka orzechów włoskich, jogurt naturalny i pieprz. Aby rozrzedzić napój, dolewamy mleko sojowe.

/ 7Egzotyczny napój imbirowy

Obraz
© Fotolia

Na pobudzenie zawsze pomoże imbir – jedna z najzdrowszych przypraw, która da nam moc na wiele godzin. Przygotowanie imbirowego napoju na pobudzenie, jest bardzo łatwe. Obieramy kawałek imbiru i ścieramy go na tarce o drobnych oczkach. Wrzucamy do dzbanka, dodajemy pół łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki kardamonu, trochę miodu lub cukru trzcinowego i wszystko zalewamy wodą. Możemy pić od razu albo po schłodzeniu, z dodatkiem mięty.

/ 7Jajecznica na ostro

Obraz
© 123RF

Jeśli wstajemy rano i czujemy, że zwykłe śniadanie, to za mało, byśmy znaleźli w sobie moc, by sprostać codziennym obowiązkom, koniecznie zróbmy sobie pobudzającą jajecznicę. W miseczce mieszamy dwa jajka, posiekaną papryczkę chili, mielony imbir, kmin rzymski, pieprz, sól, posiekany szczypiorek, posiekaną natkę kolendry i łyżeczkę musztardy. Jajecznicę smażymy na maśle i podajemy z ciemnym pieczywem. Pyszna i energetyczna.

/ 7Batoniki orzechowe

Obraz
© iStock.com

Orzechy mają w sobie mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i mikroelementów, które dodadzą nam mocy. Energetyczne batoniki przygotujemy z każdego rodzaju orzechów. Ważne, by były świeże i niezwietrzałe. Orzechy siekamy dość grubo i mieszamy w misce z kilkoma łyżkami miodu oraz z mąką kukurydzianą. Masę rozkładamy cienką warstwą na natłuszczonym papierze do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni C piekarnika i pieczemy około pół godziny. Schładzamy w lodówce i kroimy na porcje. Idealna przekąska na drugie na śniadanie lub podwieczorek.

/ 7Czekoladowe naleśniki

Obraz
© 123RF

Nie tylko smaczna, ale też pełna mocy czekolada, to kolejny produkt, który rano może zastąpić kawę. Możemy sięgnąć po czekoladę w płynie lub pokusić się o słodkie podkręcające śniadanie. W tym drugim przypadku najlepsze będą czekoladowe naleśniki.

W misce łączymy ze sobą mąkę, gorzkie kakao naturalne, trochę cukru trzcinowego, szczyptę soli i jajko. Wszystko uzupełniamy mlekiem oraz gazowaną wodą mineralną. Przygotowujemy ciasto o konsystencji śmietany. Rozgrzewamy na patelni masło i smażymy naleśniki. Posypujemy je siekanymi orzechami i polewamy łyżką miodu.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany