Leniwe z dynią na bezmięsny obiad. Mięciutkie i pyszne

Leniwe są idealnie mięciutkie, dynia cały czas jest przyjemnie chrupka, a do tego aromatyczna szalotka, czosnek, papryczka i pietruszka. Idealny obiad na jesienne, kuchenne lenistwo. Przepis z 1904 roku Marty Norkowskiej odświeżyła autorka bloga "Przepisy tradycyjne".

Leniwe z dynią na bezmięsny obiad. Mięciutkie i pyszneLeniwe z dynią na bezmięsny obiad. Mięciutkie i pyszne
oprac. Magda Pomorska

Składniki

  • kilka gałązek rozmarynu (ewentualnie suszony)
  • masło i olej do smażenia
  • 1 łyżeczka masła do ciasta leniwego
  • szczypta soli, pieprzu
  • 100 g mąki pszennej typ 450
  • 1 szt żółtek
  • 250 g twarogu
  • garść ulubionych orzechów, np.: pinii, włoskich, pekanów, słonecznika
  • 1 szt ostrej papryczki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szt natki pietruszki
  • 2 szt szalotek
  • 350 g dyni

Przepis

Najpierw przygotowujemy dynię: myjemy, osuszamy i obieramy ją ze skórki. Kroimy na małą kostkę i wrzucamy do zimnej wody. Dynia będzie się w niej gotowała do pierwszego zagotowania. Kroimy na kostkę szalotkę, siekamy drobno papryczkę, kroimy w plasterki czosnek, siekamy też spory pęczek pietruszki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i kroplę oleju rzepakowego. Dodajemy szalotkę i czekamy, aż się zeszkli. Przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu i nożyczkami nacinam nad patelnią gałązki rozmarynu. Dodajemy czosnku, papryczkę i w końcu pietruszkę. Podduszamy przez ok. 7 minut. W tym czasie dynia powinna się już zagotować, dlatego odlewamy wodę i dodajemy odsączoną dynię na patelnię. Mieszamy wszystko i zostawiamy na małym ogniu.
Na osobnej patelni podprażamy orzechy: słonecznik, orzeszki pinii, włoskie, laskowe, pekan - w zależności, na jakie mam ochotę. W misce mieszamy ze sobą mąkę, żółtko, masło i sól. Łączymy składniki za pomocą ręki i ugniatamy jednolitą kulkę. Podsypujemy stolnicę mąką, wykładamy ciasto, dzielę je dna dwie części i z każdej formujemy podłużny wałek. Spłaszczamy uformowany "sznurek" i kroimy na ukośne pierożki leniwe. Leniwe wrzucamy do osolonego wrzątku i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Jak tylko wypłyną, wyjmujemy je za pomocą łyżki cedzakowej. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy ugotowane leniwe i pilnujemy, żeby się ładnie zrumieniły. Dodajemy do nich dynię, mieszamy wszystko i wykładamy na talerze. Na koniec posypujemy całość odrobiną posiekanej natki pietruszki i prażonymi orzechami.
Zobacz także: pyszna bez kremem

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce