Leczo z fasolki szparagowej. Przełam tradycję
Chcesz wygonić nudę z kuchni? Przygotuj leczo, ale cukinię zastąp fasolką szparagową. Ta niezwykle smaczna jednogarnkowa potrawa sprawdzi się jako pyszny letni obiad.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 500 g zielonej fasolki szparagowej
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 papryka
- 1 cebula cukrowa
- 2 ząbki czosnku
- 3 duże pomidory (sparzone i obrane ze skórki)
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 70 g cienkiej kiełbasy (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- olej do smażenia
Fasolkę opłucz, odetnij końcówki i ugotuj al dente w osolonej wodzie. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w paseczki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a łodygi selera i kiełbasę w plasterki. Pomidory pokrój w kostkę. W głębokim rondlu rozgrzej olej. Podsmaż cebulę z papryką i selerem. Dodaj kiełbasę i czosnek, dopraw solą i pieprzem. Smaż ok. 5 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy i odcedzoną fasolkę. Duś jeszcze kilka minut pod przykryciem. Przed podaniem posyp natka pietruszki.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze