Leczo z fasolki szparagowej. Przełam tradycję

Chcesz wygonić nudę z kuchni? Przygotuj leczo, ale cukinię zastąp fasolką szparagową. Ta niezwykle smaczna jednogarnkowa potrawa sprawdzi się jako pyszny letni obiad.

Leczo z fasolki szparagowej. Przełam tradycjęLeczo z fasolki szparagowej. Przełam tradycję
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 500 g zielonej fasolki szparagowej
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 papryka
  • 1 cebula cukrowa
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 duże pomidory (sparzone i obrane ze skórki)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 70 g cienkiej kiełbasy (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia

Przepis

Fasolkę opłucz, odetnij końcówki i ugotuj al dente w osolonej wodzie. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w paseczki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a łodygi selera i kiełbasę w plasterki. Pomidory pokrój w kostkę. W głębokim rondlu rozgrzej olej. Podsmaż cebulę z papryką i selerem. Dodaj kiełbasę i czosnek, dopraw solą i pieprzem. Smaż ok. 5 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy i odcedzoną fasolkę. Duś jeszcze kilka minut pod przykryciem. Przed podaniem posyp natka pietruszki.

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀