Leczo z fasolki szparagowej. Przełam tradycję
Chcesz wygonić nudę z kuchni? Przygotuj leczo, ale cukinię zastąp fasolką szparagową. Ta niezwykle smaczna jednogarnkowa potrawa sprawdzi się jako pyszny letni obiad.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
 - Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
 - Kategoria przepisów: Obiad
 - Sposób przygotowania: Smażenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 500 g zielonej fasolki szparagowej
 - 4 łodygi selera naciowego
 - 1 papryka
 - 1 cebula cukrowa
 - 2 ząbki czosnku
 - 3 duże pomidory (sparzone i obrane ze skórki)
 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
 - 70 g cienkiej kiełbasy (opcjonalnie)
 - sól, pieprz
 - natka pietruszki
 - olej do smażenia
 
Przepis
Fasolkę opłucz, odetnij końcówki i ugotuj al dente w osolonej wodzie. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w paseczki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a łodygi selera i kiełbasę w plasterki. Pomidory pokrój w kostkę. W głębokim rondlu rozgrzej olej. Podsmaż cebulę z papryką i selerem. Dodaj kiełbasę i czosnek, dopraw solą i pieprzem. Smaż ok. 5 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy i odcedzoną fasolkę. Duś jeszcze kilka minut pod przykryciem. Przed podaniem posyp natka pietruszki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl