Trwa ładowanie...
d284iud
21-06-2018 15:44

Leczo z fasolki szparagowej. Przełam tradycję

Przepis

Chcesz wygonić nudę z kuchni? Przygotuj leczo, ale cukinię zastąp fasolką szparagową. Ta niezwykle smaczna jednogarnkowa potrawa sprawdzi się jako pyszny letni obiad.

d284iud
3.2
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 500 g zielonej fasolki szparagowej
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 papryka
  • 1 cebula cukrowa
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 duże pomidory (sparzone i obrane ze skórki)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 70 g cienkiej kiełbasy (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
Przepis

Fasolkę opłucz, odetnij końcówki i ugotuj al dente w osolonej wodzie. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w paseczki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a łodygi selera i kiełbasę w plasterki. Pomidory pokrój w kostkę. W głębokim rondlu rozgrzej olej. Podsmaż cebulę z papryką i selerem. Dodaj kiełbasę i czosnek, dopraw solą i pieprzem. Smaż ok. 5 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy i odcedzoną fasolkę. Duś jeszcze kilka minut pod przykryciem. Przed podaniem posyp natka pietruszki.

Leczo z fasolki szparagowej. Przełam tradycję
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

22
11

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d284iud
d284iud
d284iud
d284iud
Więcej tematów
d284iud