Pomidory malinowe - dlaczego warto je jeść?
Czy właściwości pomidorów uwalniają się dopiero po podgrzaniu?
Dodajemy je do kanapek, sałatek czy zup. Z botanicznego punktu widzenia uznawane są za owoce, jednak powszechnie nazywamy je warzywami. Mowa oczywiście o pomidorach, które trafiły do Europy za sprawą Krzysztofa Kolumba. Na początku ludzie uważali pomidory za trujące i stosowano je wyłącznie jako roślinę ozdobną. Dopiero w XVI wieku zaczęto je spożywać.
Pomidory zawierają mnóstwo witamin i minerałów, m.in. C, E, K oraz witaminy z grupy B – B1, B2, B3, B6. Posiadają karoten, kwas foliowy i biotynę. Pomidory mają działanie uspokajające, a także wzmacniają odporność.
- Czerwony kolor zawdzięcza likopenowi - antyoksydantowi, który spowalnia procesy starzenia się w naszym organizmie. Poprawia wygląd skóry oraz opóźnia proces starzenia - mówi Mikołaj Rey.
Które pomidory powinniśmy obierać ze skórki?