Trwa ładowanie...

Pomidory malinowe - dlaczego warto je jeść?

Czy właściwości pomidorów uwalniają się dopiero po podgrzaniu?

d2oh6no
d2oh6no

Dodajemy je do kanapek, sałatek czy zup. Z botanicznego punktu widzenia uznawane są za owoce, jednak powszechnie nazywamy je warzywami. Mowa oczywiście o pomidorach, które trafiły do Europy za sprawą Krzysztofa Kolumba. Na początku ludzie uważali pomidory za trujące i stosowano je wyłącznie jako roślinę ozdobną. Dopiero w XVI wieku zaczęto je spożywać.

Pomidory zawierają mnóstwo witamin i minerałów, m.in. C, E, K oraz witaminy z grupy B – B1, B2, B3, B6. Posiadają karoten, kwas foliowy i biotynę. Pomidory mają działanie uspokajające, a także wzmacniają odporność.

- Czerwony kolor zawdzięcza likopenowi - antyoksydantowi, który spowalnia procesy starzenia się w naszym organizmie. Poprawia wygląd skóry oraz opóźnia proces starzenia - mówi Mikołaj Rey.

Które pomidory powinniśmy obierać ze skórki?

d2oh6no
d2oh6no
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2oh6no
Więcej tematów