Trwa ładowanie...
d4eihbx
14-09-2022 09:23

Lasagne z chorizo, czterema serami, selerem naciowym i pieczarkami

Przepis

Mamy pyszną propozycję dla fanów włoskiej kuchni. Lasagne to danie, które możemy dobrowolnie modyfikować w zależności od naszych preferencji kulinarnych. My proponujemy lasagne z chorizo, pieczarkami i serem pleśniowym.

d4eihbx
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Unsplash
Źródło: Unsplash
Składniki
  • kilka płatów makaronu lasagne
  • 10 dkg sera lazur niebieskiego
  • 15 dkg sera gorgonzola zielonego
  • 15 dkg sera pleśniowego koziego (roladka)
  • 10 dkg sera pleśniowego z orzechami włoskimi
  • 50 ml mleka 2 proc.
  • 20 dkg kiełbasy chorizo z pieprzem
  • 15 dkg pieczarek
  • 4 łodygi selera
  • 4 szalotki
  • 200 ml pomidorków koktajlowych z puszki z zalewą
  • 4 ząbki czosnku
  • 12 listków bazylii
  • 1 łyżka masła
Przepis
  • Wszystkie sery podgrzewamy w rondlu na wolnym ogniu, delikatnie mieszając. Pod koniec gotowania dolewamy mleko. W osobnym rondlu podgrzewamy pomidorki koktajlowe z zalewą. Miksujemy je i łączymy z porwanymi listkami bazylii.
  • Chorizo podsmażamy na suchej patelni a następnie dodajemy szalotki i wszystko podsmażamy około 5 minut. Po tym czasie, dodajemy łyżkę masła oraz pieczarki. Po kolejnych 5 minutach przyprawiamy pieprzem (bez soli) i dodajemy seler i czekamy jeszcze 3 minuty.
  • Łyżkę passaty powstałej z pomidorków koktajlowych rozsmarowujemy w naczyniu do zapiekania i kładziemy płat lasagne. Smarujemy go porcją sosu serowego, farszem z patelni i przykrywamy płatem.
  • Czynność tę powtarzamy ku górze. Na samym szczycie polewamy sos serowy a następnie ostatnią porcje passaty.
  • Całą lasagne przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Po tym czasie, zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 5-10 minut.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Lasagne z chorizo, czterema serami, selerem naciowym i pieczarkami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4eihbx
d4eihbx
d4eihbx
d4eihbx
Więcej tematów
d4eihbx

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj