Lasagne z chorizo, czterema serami, selerem naciowym i pieczarkami

Mamy pyszną propozycję dla fanów włoskiej kuchni. Lasagne to danie, które możemy dobrowolnie modyfikować w zależności od naszych preferencji kulinarnych. My proponujemy lasagne z chorizo, pieczarkami i serem pleśniowym.

LasagneLasagne
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • kilka płatów makaronu lasagne
  • 10 dkg sera lazur niebieskiego
  • 15 dkg sera gorgonzola zielonego
  • 15 dkg sera pleśniowego koziego (roladka)
  • 10 dkg sera pleśniowego z orzechami włoskimi
  • 50 ml mleka 2 proc.
  • 20 dkg kiełbasy chorizo z pieprzem
  • 15 dkg pieczarek
  • 4 łodygi selera
  • 4 szalotki
  • 200 ml pomidorków koktajlowych z puszki z zalewą
  • 4 ząbki czosnku
  • 12 listków bazylii
  • 1 łyżka masła

Przepis

  • Wszystkie sery podgrzewamy w rondlu na wolnym ogniu, delikatnie mieszając. Pod koniec gotowania dolewamy mleko. W osobnym rondlu podgrzewamy pomidorki koktajlowe z zalewą. Miksujemy je i łączymy z porwanymi listkami bazylii.
  • Chorizo podsmażamy na suchej patelni a następnie dodajemy szalotki i wszystko podsmażamy około 5 minut. Po tym czasie, dodajemy łyżkę masła oraz pieczarki. Po kolejnych 5 minutach przyprawiamy pieprzem (bez soli) i dodajemy seler i czekamy jeszcze 3 minuty.
  • Łyżkę passaty powstałej z pomidorków koktajlowych rozsmarowujemy w naczyniu do zapiekania i kładziemy płat lasagne. Smarujemy go porcją sosu serowego, farszem z patelni i przykrywamy płatem.
  • Czynność tę powtarzamy ku górze. Na samym szczycie polewamy sos serowy a następnie ostatnią porcje passaty.
  • Całą lasagne przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Po tym czasie, zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 5-10 minut.
Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca