Lasagne z chorizo, czterema serami, selerem naciowym i pieczarkami
Mamy pyszną propozycję dla fanów włoskiej kuchni. Lasagne to danie, które możemy dobrowolnie modyfikować w zależności od naszych preferencji kulinarnych. My proponujemy lasagne z chorizo, pieczarkami i serem pleśniowym.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- kilka płatów makaronu lasagne
- 10 dkg sera lazur niebieskiego
- 15 dkg sera gorgonzola zielonego
- 15 dkg sera pleśniowego koziego (roladka)
- 10 dkg sera pleśniowego z orzechami włoskimi
- 50 ml mleka 2 proc.
- 20 dkg kiełbasy chorizo z pieprzem
- 15 dkg pieczarek
- 4 łodygi selera
- 4 szalotki
- 200 ml pomidorków koktajlowych z puszki z zalewą
- 4 ząbki czosnku
- 12 listków bazylii
- 1 łyżka masła
- Wszystkie sery podgrzewamy w rondlu na wolnym ogniu, delikatnie mieszając. Pod koniec gotowania dolewamy mleko. W osobnym rondlu podgrzewamy pomidorki koktajlowe z zalewą. Miksujemy je i łączymy z porwanymi listkami bazylii.
- Chorizo podsmażamy na suchej patelni a następnie dodajemy szalotki i wszystko podsmażamy około 5 minut. Po tym czasie, dodajemy łyżkę masła oraz pieczarki. Po kolejnych 5 minutach przyprawiamy pieprzem (bez soli) i dodajemy seler i czekamy jeszcze 3 minuty.
- Łyżkę passaty powstałej z pomidorków koktajlowych rozsmarowujemy w naczyniu do zapiekania i kładziemy płat lasagne. Smarujemy go porcją sosu serowego, farszem z patelni i przykrywamy płatem.
- Czynność tę powtarzamy ku górze. Na samym szczycie polewamy sos serowy a następnie ostatnią porcje passaty.
- Całą lasagne przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Po tym czasie, zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 5-10 minut.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze