Trwa ładowanie...
d2r6dav

Lany chrust. Banalnie prosta przekąska nie tylko na tłusty czwartek

Przepis

Mamy dla was najprostszy przepis na chrupiący lany chrust. Jest to bardzo szybka karnawałowa przekąska. Ciasto wylewamy na rozgrzany tłuszcz, formując zawijasy. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Krylowa kuchnia".

Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3

Okazja:
Lany chrust. Przepis nie tylko na Tłusty Czwartek
Krylowa kuchnia
Składniki
  • 250 g mąki tortowej
  • 3 duże jaja
  • 180 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mocnego alkoholu
  • cukier puder i cukier waniliowy do posypania
  • 500 ml oleju rzepakowego
Przepis
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do miski. Dodać jajka, mleko i alkohol.
  • Dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki lub miksera. Tak przygotowaną masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub do butelki z dzióbkiem po napoju.
  • Olej wlać do rondelka lub na głęboką patelnię, rozgrzać na średnim ogniu.
  • Ciasto wyciskać w spiralki po 4-5 na raz. Gdy tylko się zrumienią, przewracać na drugą stronę.
  • Usmażone osączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia

Lany chrust. Banalnie prosta przekąska nie tylko na tłusty czwartek
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2r6dav

Podziel się opinią

7
Share
d2r6dav
d2r6dav
d2r6dav
d2r6dav
Więcej tematów
d2r6dav