Lany chrust. Banalnie prosta przekąska nie tylko na tłusty czwartek

Mamy dla was najprostszy przepis na chrupiący lany chrust. Jest to bardzo szybka karnawałowa przekąska. Ciasto wylewamy na rozgrzany tłuszcz, formując zawijasy. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Krylowa kuchnia".

Lany chrust. Przepis nie tylko na Tłusty CzwartekLany chrust. Przepis nie tylko na Tłusty Czwartek
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 250 g mąki tortowej
  • 3 duże jaja
  • 180 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mocnego alkoholu
  • cukier puder i cukier waniliowy do posypania
  • 500 ml oleju rzepakowego

Przepis

  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do miski. Dodać jajka, mleko i alkohol.
  • Dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki lub miksera. Tak przygotowaną masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub do butelki z dzióbkiem po napoju.
  • Olej wlać do rondelka lub na głęboką patelnię, rozgrzać na średnim ogniu.
  • Ciasto wyciskać w spiralki po 4-5 na raz. Gdy tylko się zrumienią, przewracać na drugą stronę.
  • Usmażone osączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Wybrane dla Ciebie

Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać