Lampka wina - na zdrowie!
O prozdrowotnych właściwościach wina pisano już wiele. Do arsenału argumentów świadczących na korzyść tego wykwintnego trunku dołączył kolejny. Otóż okazuje się, że pijąc wino możemy zwiększyć poziom kwasów tłuszczowych Omega 3 w organizmie
Lampka wina podnosi poziom kwasów Omega 3 w organizmie - wykazały badania przeprowadzone w ramach unijnego projektu IMMIDIET.
O prozdrowotnych właściwościach wina pisano już wiele. Do arsenału argumentów świadczących na korzyść tego wykwintnego trunku dołączył kolejny. Otóż okazuje się, że pijąc wino możemy zwiększyć poziom kwasów tłuszczowych Omega 3 w organizmie.
Badania wykazały, że kobiety pijące lampkę wina i mężczyźni pijący dwie lampki dziennie mają we krwi wyższe stężenie kwasów Omega 3, niezależnie od spożycia ryb.
Kwasy Omega-3, których źródłem są przede wszystkim ryby morskie, odgrywają istotną rolę w profilaktyce i leczeniu antynowotworowym, zapobiegają chorobom serca oraz tzw. nagłej śmierci sercowej, zapewniają prawidłową pracę systemu immunologicznego, a także regulują procesy metaboliczne. To tylko niektóre z szerokiego wachlarza ich właściwości.
W badaniach przeprowadzonych w ramach IMMIDIET wzięły udział 1604 osoby z trzech europejskich obszarów - południowo-zachodniego Londynu, Limburgii, prowincji w północno-wschodniej Belgii i włoskiej Abruzji. Przeszły one kompleksowe badania medyczne, a w celu zebrania danych żywieniowych zastosowano kwestionariusz częstości spożycia żywności, w którym zawarto również informacje o rodzajach i ilości spożywanego alkoholu.
"Wiele badań wykazało, że umiarkowane spożycie alkoholu, w tym wina, chroni przed chorobami serca i udarem niedokrwiennym mózgu" - mówi autorka badań Romina di Giuseppe z Katolickiego Uniwersytetu w Campobasso. "Choć dokładne działanie tych mechanizmów nie jest jeszcze znane, są dowody na to, że spożycie alkoholu może wpływać na przemiany metaboliczne kwasów wielonienasyconych, jak Omega 3".
Dzięki temu, że badania przeprowadzone były na ludności zamieszkującej różne regiony i mającej różne nawyki żywieniowe oraz wykazującej różne preferencje alkoholowe można było określić w jakim stopniu spożycie danego rodzaju alkoholu wpływa na poziom Omega 3 w organizmie. Okazało się, że choć poziom Omega 3 był podobny u osób spożywających w umiarkowanych ilościach wino, piwo oraz wódkę, w przypadku wina poziom kwasu był zdecydowanie wyższy.
Z obserwacji tych wynika, że na poziom Omega 3 ma wpływ nie tylko alkohol, ale też inne składniki wina. Według badaczy są to polifenole, które mają silne działanie przeciwutleniające. Źródłem tych związków chemicznych są owoce, warzywa, a także soki, wina, zielona herbata, a nawet czekolada. Wieloletnie badania wykazały, że istnieje ścisła zależność między dietą bogatą w polifenole a zmniejszeniem ryzyka występowania m.in. chorób naczyniowych i nowotworów.