Lampka wina - na zdrowie!

O prozdrowotnych właściwościach wina pisano już wiele. Do arsenału argumentów świadczących na korzyść tego wykwintnego trunku dołączył kolejny. Otóż okazuje się, że pijąc wino możemy zwiększyć poziom kwasów tłuszczowych Omega 3 w organizmie

Lampka wina - na zdrowie!
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
7

Lampka wina podnosi poziom kwasów Omega 3 w organizmie - wykazały badania przeprowadzone w ramach unijnego projektu IMMIDIET.

O prozdrowotnych właściwościach wina pisano już wiele. Do arsenału argumentów świadczących na korzyść tego wykwintnego trunku dołączył kolejny. Otóż okazuje się, że pijąc wino możemy zwiększyć poziom kwasów tłuszczowych Omega 3 w organizmie.

Badania wykazały, że kobiety pijące lampkę wina i mężczyźni pijący dwie lampki dziennie mają we krwi wyższe stężenie kwasów Omega 3, niezależnie od spożycia ryb.

Kwasy Omega-3, których źródłem są przede wszystkim ryby morskie, odgrywają istotną rolę w profilaktyce i leczeniu antynowotworowym, zapobiegają chorobom serca oraz tzw. nagłej śmierci sercowej, zapewniają prawidłową pracę systemu immunologicznego, a także regulują procesy metaboliczne. To tylko niektóre z szerokiego wachlarza ich właściwości.

W badaniach przeprowadzonych w ramach IMMIDIET wzięły udział 1604 osoby z trzech europejskich obszarów - południowo-zachodniego Londynu, Limburgii, prowincji w północno-wschodniej Belgii i włoskiej Abruzji. Przeszły one kompleksowe badania medyczne, a w celu zebrania danych żywieniowych zastosowano kwestionariusz częstości spożycia żywności, w którym zawarto również informacje o rodzajach i ilości spożywanego alkoholu.

"Wiele badań wykazało, że umiarkowane spożycie alkoholu, w tym wina, chroni przed chorobami serca i udarem niedokrwiennym mózgu" - mówi autorka badań Romina di Giuseppe z Katolickiego Uniwersytetu w Campobasso. "Choć dokładne działanie tych mechanizmów nie jest jeszcze znane, są dowody na to, że spożycie alkoholu może wpływać na przemiany metaboliczne kwasów wielonienasyconych, jak Omega 3".

Dzięki temu, że badania przeprowadzone były na ludności zamieszkującej różne regiony i mającej różne nawyki żywieniowe oraz wykazującej różne preferencje alkoholowe można było określić w jakim stopniu spożycie danego rodzaju alkoholu wpływa na poziom Omega 3 w organizmie. Okazało się, że choć poziom Omega 3 był podobny u osób spożywających w umiarkowanych ilościach wino, piwo oraz wódkę, w przypadku wina poziom kwasu był zdecydowanie wyższy.

Z obserwacji tych wynika, że na poziom Omega 3 ma wpływ nie tylko alkohol, ale też inne składniki wina. Według badaczy są to polifenole, które mają silne działanie przeciwutleniające. Źródłem tych związków chemicznych są owoce, warzywa, a także soki, wina, zielona herbata, a nawet czekolada. Wieloletnie badania wykazały, że istnieje ścisła zależność między dietą bogatą w polifenole a zmniejszeniem ryzyka występowania m.in. chorób naczyniowych i nowotworów.

7

Wybrane dla Ciebie

W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm