Kwietniowe nowalijki
Razem z pierwszymi słonecznymi dniami nachodzi nas ochota na zmiany w diecie. Najlepiej powitać wiosnę uzupełniając ją o świeże, zdrowe produkty. Nowalijki, czyli młode warzywa to najbardziej wiosenne składniki, które z powodzeniem zastąpią zimowe mrożonki i kiszonki.
W kwietniu przychodzi pora na rzodkiewkę, cebulę dymkę, botwinkę i rabarbar. Nic dziwnego, że wiosenne przepisy pełne są właśnie tych warzyw. Pyszne i kolorowe sałatki, tarty, kanapki i chłodniki jednoznacznie kojarzą nam się z wiosną.
Nowalijki zawierają wiele ważnych witamin. Rzodkiewka jest ważnym źródłem potasu, kwasu foliowego, błonnika i witamin z grupy B. Rabarbar ma wysoką zawartość witamin A, C, E, potasu, błonnika i kwasu foliowego. Botwina zawiera przede wszystkim witaminę C, potas, żelazo, magnes i wapń. Z kolei dymka dostarczy nam witamin A, C, PP, B1, B2 oraz potasu, wapnia, magnezu, żelaza, siarki, krzemu i cynku.
Sporo mówi się o szkodliwości nowalijek. Nadmiernie nawożone warzywa wchłaniają azotany, które mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia. Umiar i mycie warzyw przed jedzeniem pozwoli uniknąć zatrucia.