Kuskus perłowy z pieczonymi warzywami
Perłowy kuskus doskonale komponuje się z pieczonymi warzywami. Do tego aromatyczne przyprawy i pyszne, zdrowe danie gotowe. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 5 |
Rodzaj diety: |
- 300 g kuskusu perłowego
- 1 mała dynia Hokkaido
- 500 g marchewki
- 2 małe białe cebule
- 8-12 szt. dużych ząbków czosnku w łupinach
- 50 ml oleju rzepakowego
- 3 płaskie łyżeczki mielonej kurkumy
- sól do smaku
- pieprz czarny mielony
- 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- mielona ostra papryka
- ugotowana kolba kukurydzy lub z puszki
- pęczek świeżego szczypiorku
- pęczek świeżej zielonej pietruszki
- sok z ½ cytryny
- Dynię umyć (nie trzeba obierać), przekroić, wydrążyć z włóknistego miąższu z pestkami, pokroić w cienkie literki C o równej grubości ok. 2 cm.
- Marchewki obrać, pokroić w grube słupki, podobnej długości. Obraną cebulę pokroić na ćwiartki lub ósemki.
- Marynata: w dużej misce wymieszać olej z 1 łyżeczką soli, 2 łyżeczkami kurkumy, papryką słodką mieloną, doprawić pieprzem i ostrą mieloną papryką do smaku.
- Dodać dynię, marchewki, cebulę i dokładnie wymieszać.
- Warzywa przełożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, dodać czosnek.
- Piekarnik nastawić na 185 st. C, piec na środkowym poziomie ok. 35 min. Po upieczeniu obrać czosnek z łupin.
- W połowie pieczenia ugotować kuskus z lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki kurkumy.
- Do upieczonych warzyw dodać kuskus, obrane ząbki czosnku, ziarna kukurydzy i delikatnie wymieszać. Posypać posiekanym szczypiorkiem, dodać zieloną pietruszkę, doprawić pieprzem i mieloną ostrą papryką do smaku.
- Całość delikatnie polać olejem rzepakowym i skropić sokiem z cytryny do smaku.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze