Trwa ładowanie...
d4e0z02
15-02-2012 11:53

Kurczak z warzywami

Przepis
3.9
(32 głosy)
Oceń:
d4e0z02
Składniki
  • 1 kurczak ( 1,5 kg )
  • Marynata do kurczaka:
  • 5 łyżek oleju ryżowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki marynaty do kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego
  • Warzywa:
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 średni brokuł
  • 250 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka piri piri
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 4 łyżki oleju ryżowego
Przepis

Kurczaka umyć i osuszyć.
Składniki na marynatę wymieszać i natrzeć nią kurczaka.
Odstawić go na około 3 godziny.
Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki, opłukać i wrzucić do większej miski.
Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
Pieczarki pokroić na pół, jeśli są spore to pokroić na więcej części.
Cebulę obrać i posiekać na kawałki.
Z brokuła oddzielić różyczki.
Wszystko wrzucić do ziemniaków.
Dodać przyprawy i olej, wymieszać i ułożyć warstwę na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego margaryną.
Na środku położyć kurczaka i obłożyć go resztą mieszanki warzywnej.
Naczynie zakryć pokrywką, wstawić je do piekarnika.
Nastawić temperaturę na 200 stopni i zegar na 60 minut.
Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni, zdjąć pokrywkę i piec jeszcze około 15-20 minut.

Przepis dodał użytkownik zewaewa

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4e0z02
d4e0z02
d4e0z02
Więcej tematów
d4e0z02