Kurczak z warzywami
- 1 kurczak ( 1,5 kg )
- Marynata do kurczaka:
- 5 łyżek oleju ryżowego
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki marynaty do kurczaka
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka
- 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego
- Warzywa:
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1 średni brokuł
- 250 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka piri piri
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 4 łyżki oleju ryżowego
Kurczaka umyć i osuszyć.
Składniki na marynatę wymieszać i natrzeć nią kurczaka.
Odstawić go na około 3 godziny.
Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki, opłukać i wrzucić do większej miski.
Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
Pieczarki pokroić na pół, jeśli są spore to pokroić na więcej części.
Cebulę obrać i posiekać na kawałki.
Z brokuła oddzielić różyczki.
Wszystko wrzucić do ziemniaków.
Dodać przyprawy i olej, wymieszać i ułożyć warstwę na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego margaryną.
Na środku położyć kurczaka i obłożyć go resztą mieszanki warzywnej.
Naczynie zakryć pokrywką, wstawić je do piekarnika.
Nastawić temperaturę na 200 stopni i zegar na 60 minut.
Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni, zdjąć pokrywkę i piec jeszcze około 15-20 minut.
Przepis dodał użytkownik zewaewa
Podziel się opinią
Komentarze