Kurczak w śmietanie
- - pierś z kurczaka
- śmietana (duble)
- kostka masła
- ser żółty starty na tarce
- makaron muszelki (paczka)
- przyprawy: oregano, zioła prowansalskie, papryka, czosnek w proszku, sól, pieprz
Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę i przyprawiamy wyżej wymienionymi przyprawami. W garnku rozpuszczamy kostkę masła i dodajemy kurczaka. Gdy już będzie ugotowany dodajemy całą śmietanę mieszając i podgrzewając wszystko. W oddzielnym garnku gotujemy makaron. Odcedzamy makaron i zostawiamy go w garnku. Dodajemy do makaronu całość z garnka z kurczakiem. Mieszamy i dodajemy połowę startego sera. Smarujemy naczynie żaroodporne masłem i wykładamy do niego całą potrawę z makaronem i kurczakiem a na wierzch posypujemy resztą sera. Zapiekamy potrawę około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni w piekarniku.
Sukces murowany!!!
Przepis dodał użytkownik sagitioma
Podziel się opinią
Komentarze