Kurczak po koreańsku z ryżem podany w ananasie
Miękkie kawałki kurczaka w aromatycznym sosie. Do tego ryż jaśminowy i mamy pyszny posiłek w azjatyckim stylu. Danie można podać w wydrążonych połówkach ananasa, wówczas będzie się bardzo efektownie prezentować na stole. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
Kurczak:
- 3 piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku - przecisnąć przez praskę
- 10 g świeżego imbiru - drobno posiekać
- 70 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Sos:
- 5 ząbków czosnku - przez praskę
- 10 g świeżego imbiru - drobno posiekać
- 50 g cukru
- 60 g octu ryżowego
- 60 g płynnego miodu
- 30 g ketchupu
- 15 g ciemnego sosu sojowego
- 15 g oleju sezamowego
- Czosnek, imbir oraz resztę suchych składników wymieszać razem, wsypać do miski z mięsem pokrojonym w kawałki i wymieszać tak, aby każdy kawałek był obtoczony w mące.
- Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny od czasu do czasu przemieszać. W tym czasie przygotować sos.
- Wszystkie składniki sosu umieścić w rondlu i zagotować, odstawić na później.
- W rondelku rozgrzać olej smażyć mięso partiami do uzyskania złotego koloru około 6 min. z każdej strony. Po usmażeniu pierwszej partii przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika, aby pozostało gorące. Tak samo postępować z kolejnymi partiami mięsa.
- Sos ponownie zagotować i wlać do usmażonych kawałków kurczaka, wymieszać, aby każdy kawałek był w sosie, posypać sezamem.
- Podawać z ryżem jaśminowym, ugotowanym z dodatkiem kurkumy.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze