Kurczak na ostro po tajsku
Tak przygotowane udka mają niezwykle oryginalny smak oraz intensywny aromat. Odnajdziemy tu połączenie smaku ostrego, kwaśnego i słodkiego. Udka po tajsku podajemy z ryżem i surówką z białej kapusty.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 10 pałek kurczaka
- 3-4 ząbki czosnku
- 1-2 łyżeczki kurkumy
- 3 łyżki ziarenek kolendry
- po 1 łyżeczce soli, ziarenek pieprzu i cukru
- 2 łyżki sosu chili lub pikantnego ketchupu
- ew. trochę sosu sojowego lub rybnego
- olej do głębokiego smażenia
Przepis
- Ugotuj udka kurczaka, ostudź.
- Utrzyj pozostałe składniki (oprócz oleju) na gładką pastę (ziarenka pieprzu i kolendry rozgnieć najpierw w moździerzu), posmaruj kurczaka i włóż na godzinę do lodówki.
- Usmaż w głębokim oleju, osącz z nadmiaru tłuszczu. Możesz podawać na zimno.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl