KURCZAK DUSZONY
- ? 1 kurczak
- ? 4 łyżki oleju
- ? 2 posiekane małe cebule
- ? 2 i 1/4 szklanki wody
- ? 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
- ? 1/2 łyżeczki pieprzu
- ? 1/2 łyżeczki kminku
- ? 1/4 łyżeczki cukru
- ? 1/4 łyżeczki imbiru
- ? posiekana natka pietruszki
- ? połówki śliwek suszonych
- ? sól
Kurczaka podzielić na 4 części. Olej rozgrzać w garnku, wsypać cebulę, często mieszając smażyć, aż stanie się szklista. Ułożyć kurczaka, smażyć do zrumienienia z obu stron. Wlać wodę, dodać sól oraz przyprawy ziołowe i cukier, dokładnie wymieszać. Doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć płomień, dusić około godziny na małym ogniu. Wyłożyć na gorący półmisek, polać sosem, posypać zieloną pietruszką. Podawać z ryżem.
Przepis dodał użytkownik kuchcik1961
Podziel się opinią
Komentarze