Kuchnie świata
Kuchnia grecka ma nam do zaproponowania więcej niż moussakę i ouzo. Pierożki z serem feta, warzywna sałatka, placuszki z cukinii to tylko niektóre ze smacznych przekąsek, których możemy spróbować w kraju Homera. Jesteście ciekawi, co jeszcze ma w zanadrzu? Zapraszamy do naszej galerii inspiracji.
Kolokithokeftedes
Pod skomplikowaną dla Polaków nazwą "kolokithokeftedes" kryją się smaczne i delikatne placuszki z cukinii przypominające wegetariańskie kotlety mielone. Z dodatkiem żółtego sera kefalotyri, świeżo posiekanym koprem i natką pietruszki smakują znakomicie. Zazwyczaj podawane są w towarzystwie sosu tzatziki, przygotowanego na bazie jogurtu z ogórkiem i czosnkiem.
Horiatiki
W Polsce sałatka grecka to jedno z najpopularniejszych dań serwowanych podczas przyjęć. Przez Greków nazywana jest "horiatiki" - sałatką wiejską i nieco różni się od jej wersji znanej nad Wisłą. Niezbędnymi składnikami do jej przygotowania są pomidory, ogórki, papryka, czerwona cebula, czarne oliwki, oliwa z oliwek oraz oczywiście ser feta i oregano. To, czym różnią się oba przepisy, jest brak sałaty. Odwiedzając ten kraj, możemy być więc pewni, że w żadnym greckim domu nie zobaczymy tej sałatki z liśćmi sałaty.
Tiropitakia
Tiropikatia to trójkątne pierożki z ciasta filo, które przypomina ciasto francuskie. Farsz do nich przygotowywany jest z sera feta z dodatkiem aromatycznego świeżo posiekanego kopru. Istnieje też zmodyfikowana wersja tej przekąski. Gdy do nadzienia dodamy szpinak tipokitakia zamienia się w spanakotiropitakię.
Souvlaki
Podczas podróży do Grecji będziemy mieć okazję na spotkanie z wieloma wersjami tej potrawy. Zazwyczaj jednak w souvlaki znajdziemy mięso upieczone w formie szaszłyków – wieprzowinę lub drób. Podawane są w towarzystwie warzyw, sera halloumi oraz sosu tzatziki i pieczywa pita.
Skordalia
Skordalia to pasta, którą Grecy dodają do wielu potraw. Możemy spotkać ją zarówno jako dodatek do pieczywa, jak i dip do smażonej ryby w cieście i warzyw. Jej przygotowanie jest niezwykle proste. Niezbędne składniki do tego purée to duszone ziemniaki, czosnek, orzechy lub chleb i oliwy z oliwek.