Kulinarne podróże. Grecja od kuchni

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Kuchnie świata

Obraz
© 123RF

Kuchnia grecka ma nam do zaproponowania więcej niż moussakę i ouzo. Pierożki z serem feta, warzywna sałatka, placuszki z cukinii to tylko niektóre ze smacznych przekąsek, których możemy spróbować w kraju Homera. Jesteście ciekawi, co jeszcze ma w zanadrzu? Zapraszamy do naszej galerii inspiracji.

/ 6Kolokithokeftedes

Obraz
© 123RF

Pod skomplikowaną dla Polaków nazwą "kolokithokeftedes" kryją się smaczne i delikatne placuszki z cukinii przypominające wegetariańskie kotlety mielone. Z dodatkiem żółtego sera kefalotyri, świeżo posiekanym koprem i natką pietruszki smakują znakomicie. Zazwyczaj podawane są w towarzystwie sosu tzatziki, przygotowanego na bazie jogurtu z ogórkiem i czosnkiem.

/ 6Horiatiki

Obraz
© 123RF

W Polsce sałatka grecka to jedno z najpopularniejszych dań serwowanych podczas przyjęć. Przez Greków nazywana jest "horiatiki" - sałatką wiejską i nieco różni się od jej wersji znanej nad Wisłą. Niezbędnymi składnikami do jej przygotowania są pomidory, ogórki, papryka, czerwona cebula, czarne oliwki, oliwa z oliwek oraz oczywiście ser feta i oregano. To, czym różnią się oba przepisy, jest brak sałaty. Odwiedzając ten kraj, możemy być więc pewni, że w żadnym greckim domu nie zobaczymy tej sałatki z liśćmi sałaty.

/ 6Tiropitakia

Obraz
© 123RF

Tiropikatia to trójkątne pierożki z ciasta filo, które przypomina ciasto francuskie. Farsz do nich przygotowywany jest z sera feta z dodatkiem aromatycznego świeżo posiekanego kopru. Istnieje też zmodyfikowana wersja tej przekąski. Gdy do nadzienia dodamy szpinak tipokitakia zamienia się w spanakotiropitakię.

/ 6Souvlaki

Obraz
© 123RF

Podczas podróży do Grecji będziemy mieć okazję na spotkanie z wieloma wersjami tej potrawy. Zazwyczaj jednak w souvlaki znajdziemy mięso upieczone w formie szaszłyków – wieprzowinę lub drób. Podawane są w towarzystwie warzyw, sera halloumi oraz sosu tzatziki i pieczywa pita.

/ 6Skordalia

Obraz
© 123RF

Skordalia to pasta, którą Grecy dodają do wielu potraw. Możemy spotkać ją zarówno jako dodatek do pieczywa, jak i dip do smażonej ryby w cieście i warzyw. Jej przygotowanie jest niezwykle proste. Niezbędne składniki do tego purée to duszone ziemniaki, czosnek, orzechy lub chleb i oliwy z oliwek.

Wybrane dla Ciebie
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu