WAŻNE
TERAZ

Immunitet Ziobry. Jest decyzja komisji

Kulinarne podróże. Grecja od kuchni

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Kuchnie świata

Obraz
© 123RF

Kuchnia grecka ma nam do zaproponowania więcej niż moussakę i ouzo. Pierożki z serem feta, warzywna sałatka, placuszki z cukinii to tylko niektóre ze smacznych przekąsek, których możemy spróbować w kraju Homera. Jesteście ciekawi, co jeszcze ma w zanadrzu? Zapraszamy do naszej galerii inspiracji.

/ 6Kolokithokeftedes

Obraz
© 123RF

Pod skomplikowaną dla Polaków nazwą "kolokithokeftedes" kryją się smaczne i delikatne placuszki z cukinii przypominające wegetariańskie kotlety mielone. Z dodatkiem żółtego sera kefalotyri, świeżo posiekanym koprem i natką pietruszki smakują znakomicie. Zazwyczaj podawane są w towarzystwie sosu tzatziki, przygotowanego na bazie jogurtu z ogórkiem i czosnkiem.

/ 6Horiatiki

Obraz
© 123RF

W Polsce sałatka grecka to jedno z najpopularniejszych dań serwowanych podczas przyjęć. Przez Greków nazywana jest "horiatiki" - sałatką wiejską i nieco różni się od jej wersji znanej nad Wisłą. Niezbędnymi składnikami do jej przygotowania są pomidory, ogórki, papryka, czerwona cebula, czarne oliwki, oliwa z oliwek oraz oczywiście ser feta i oregano. To, czym różnią się oba przepisy, jest brak sałaty. Odwiedzając ten kraj, możemy być więc pewni, że w żadnym greckim domu nie zobaczymy tej sałatki z liśćmi sałaty.

/ 6Tiropitakia

Obraz
© 123RF

Tiropikatia to trójkątne pierożki z ciasta filo, które przypomina ciasto francuskie. Farsz do nich przygotowywany jest z sera feta z dodatkiem aromatycznego świeżo posiekanego kopru. Istnieje też zmodyfikowana wersja tej przekąski. Gdy do nadzienia dodamy szpinak tipokitakia zamienia się w spanakotiropitakię.

/ 6Souvlaki

Obraz
© 123RF

Podczas podróży do Grecji będziemy mieć okazję na spotkanie z wieloma wersjami tej potrawy. Zazwyczaj jednak w souvlaki znajdziemy mięso upieczone w formie szaszłyków – wieprzowinę lub drób. Podawane są w towarzystwie warzyw, sera halloumi oraz sosu tzatziki i pieczywa pita.

/ 6Skordalia

Obraz
© 123RF

Skordalia to pasta, którą Grecy dodają do wielu potraw. Możemy spotkać ją zarówno jako dodatek do pieczywa, jak i dip do smażonej ryby w cieście i warzyw. Jej przygotowanie jest niezwykle proste. Niezbędne składniki do tego purée to duszone ziemniaki, czosnek, orzechy lub chleb i oliwy z oliwek.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce