Kulinarna podróż przez Europę."Moje smaki" Michela Morana

?Moje smaki? to pierwsza książka Michela Morana, kucharza i pasjonata gotowania, który skradł serca telewidzów jako juror polskiej edycji programu MasterChef. Do rąk czytelnika trafia osobisty przewodnik po daniach kuchni europejskiej, w którym autor czerpie z bogactw natury niesionych przez poszczególne pory roku.

Kulinarna podróż przez Europę."Moje smaki" Michela Morana
Źródło zdjęć: © materiały prasowe | materiały prasowe
12

"Moje smaki" to pierwsza książka Michela Morana, kucharza i pasjonata gotowania, który skradł serca telewidzów jako juror polskiej edycji programu MasterChef. Do rąk czytelnika trafia osobisty przewodnik po daniach kuchni europejskiej, w którym autor czerpie z bogactw natury niesionych przez poszczególne pory roku.

W „Moich smakach” Michel Moran po raz pierwszy zdradza przepisy na swoje najlepsze dania. Przekonuje, że każdy może być artystą we własnej kuchni, a gotowanie nie musi być codziennym, nudnym i nieprzyjemnym obowiązkiem. Udowadnia, że bazując na własnym smaku, guście, sposobie doboru składników oraz kulinarnych wspomnieniach, sami możemy stworzyć wykwintne dania godne najlepszych szefów kuchni.

Książka zawiera ponad 130 różnorodnych przepisów nawiązujących do europejskich korzeni autora oraz bogatego doświadczenia, które zdobył w restauracjach w Paryżu, Szwajcarii, Niemczech czy Luksemburgu. Znajdziemy tu zarówno podstawowe potrawy, które Michel Moran poznał jako uczeń szkoły gastronomicznej i dania bardziej wykwintne jak bażant w czerwonym winie czy parmentier z ogona wołowego. Wszystkie przepisy napisano tak, by nawet początkujący kucharze mogli przyrządzić proponowane potrawy.

Propozycje Michela Morana współgrają z rytmem natury, co widać w starannie dobranych składnikach nawiązujących do aury panującej za oknem. Sam mówi, że sezonowe produkty inspirują go najbardziej. Podobnie jak każda z pór roku posiada swoje unikalne cechy, tak i jego potrawy zachwycają kolorystyką i różnorodnością produktów. „Moje smaki” to podróż przez smaki Europy, a jednocześnie kulinarna biografia prowadząca po poszczególnych etapach życia autora.

Michele Moran urodził się we Francji, gdzie wychował się i wykształcił. Jego rodzice są Hiszpanami. Swoją przygodę z kulinariami rozpoczął już w wieku 14 lat, praktyki zdobywał między innymi w słynnej restauracji „Le Jardin”. Jego droga zawodowa wiodła przez restauracje Paryża, Genewy, Frankfurtu i Luksemburga. W tym ostatnim mieście poznał swoją żonę, Halinę, dla której przeprowadził się do Polski. Jest szefem i właścicielem restauracji Bistro de Paris mieszczącej się w budynku Opery Narodowej. Od 2012 roku zasiada w jury polskiej edycji programu MasterChef.

Obraz

Autor: Michel Moran
Tytuł: Moje smaki
Stron: 240
Oprawa: twarda
Cena: 49,99 PLN

Wybrane dla Ciebie

Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru