Kulinarna podróż przez Europę."Moje smaki" Michela Morana

?Moje smaki? to pierwsza książka Michela Morana, kucharza i pasjonata gotowania, który skradł serca telewidzów jako juror polskiej edycji programu MasterChef. Do rąk czytelnika trafia osobisty przewodnik po daniach kuchni europejskiej, w którym autor czerpie z bogactw natury niesionych przez poszczególne pory roku.

Obraz
Źródło zdjęć: © materiały prasowe | materiały prasowe

"Moje smaki" to pierwsza książka Michela Morana, kucharza i pasjonata gotowania, który skradł serca telewidzów jako juror polskiej edycji programu MasterChef. Do rąk czytelnika trafia osobisty przewodnik po daniach kuchni europejskiej, w którym autor czerpie z bogactw natury niesionych przez poszczególne pory roku.

W „Moich smakach” Michel Moran po raz pierwszy zdradza przepisy na swoje najlepsze dania. Przekonuje, że każdy może być artystą we własnej kuchni, a gotowanie nie musi być codziennym, nudnym i nieprzyjemnym obowiązkiem. Udowadnia, że bazując na własnym smaku, guście, sposobie doboru składników oraz kulinarnych wspomnieniach, sami możemy stworzyć wykwintne dania godne najlepszych szefów kuchni.

Książka zawiera ponad 130 różnorodnych przepisów nawiązujących do europejskich korzeni autora oraz bogatego doświadczenia, które zdobył w restauracjach w Paryżu, Szwajcarii, Niemczech czy Luksemburgu. Znajdziemy tu zarówno podstawowe potrawy, które Michel Moran poznał jako uczeń szkoły gastronomicznej i dania bardziej wykwintne jak bażant w czerwonym winie czy parmentier z ogona wołowego. Wszystkie przepisy napisano tak, by nawet początkujący kucharze mogli przyrządzić proponowane potrawy.

Propozycje Michela Morana współgrają z rytmem natury, co widać w starannie dobranych składnikach nawiązujących do aury panującej za oknem. Sam mówi, że sezonowe produkty inspirują go najbardziej. Podobnie jak każda z pór roku posiada swoje unikalne cechy, tak i jego potrawy zachwycają kolorystyką i różnorodnością produktów. „Moje smaki” to podróż przez smaki Europy, a jednocześnie kulinarna biografia prowadząca po poszczególnych etapach życia autora.

Michele Moran urodził się we Francji, gdzie wychował się i wykształcił. Jego rodzice są Hiszpanami. Swoją przygodę z kulinariami rozpoczął już w wieku 14 lat, praktyki zdobywał między innymi w słynnej restauracji „Le Jardin”. Jego droga zawodowa wiodła przez restauracje Paryża, Genewy, Frankfurtu i Luksemburga. W tym ostatnim mieście poznał swoją żonę, Halinę, dla której przeprowadził się do Polski. Jest szefem i właścicielem restauracji Bistro de Paris mieszczącej się w budynku Opery Narodowej. Od 2012 roku zasiada w jury polskiej edycji programu MasterChef.

Obraz

Autor: Michel Moran
Tytuł: Moje smaki
Stron: 240
Oprawa: twarda
Cena: 49,99 PLN

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości