Kuchnia w kolorze zielonym. Smakowite inspiracje na obiad
Z tęsknoty za wiosną
Jesienią zaczyna brakować nam zieleni. Warto więc zadbać o nią choćby na talerzu. Nie tylko w postaci zielonych warzyw. Zielone mogą być też kluski, kopytka, zupa... Zapraszamy na zielony obiad! Z deserem!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zielona zupa krem
Zielona zupa w mroźne dni nie tylko poprawi nam humor, ale też będzie idealną lekką przystawką przed ciężkimi, zimowymi daniami głównymi. Do jej przygotowania potrzebna nam będzie... sałata, najlepiej rzymska, choć i lodowa się nada. Sałatę kroimy w cienkie paseczki, ewentualnie wykrawamy gorzkie części i zalewamy małą ilością wody. Dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz biały oraz kilka ziaren ziela angielskiego i listek laurowy. Wszystko gotujemy, aż sałata się rozpadnie. Wyjmujemy ziele angielskie i listek, dolewamy kilka łyżek gęstej śmietany i wszystko miksujemy. Podajemy z groszkiem ptysiowym i drobno posiekanymi orzechami.
Kluski kładzione ze szpinakiem
Kluski to jedno z najszybszych i najprostszych dań. W garnku rozmrażamy opakowanie szpinaku (rozdrobnionego). Odlewamy nadmiar wody, soli, dodajemy szczyptę pieprzu i gałki muszkatołowej, mieszamy i gotujemy kilkanaście minut. Schładzamy. Przekładamy szpinak do dużej miski, wbijamy jedno jajko i dosypujemy mąkę. Mieszamy, by uzyskać gęstą masę. Dolewamy wody, by ciasto było trochę bardziej gęste niż naleśnikowe. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę, zmniejszamy gaz i za pomocą łyżki wkładamy do wrzątku kluski. Gdy wypłyną, będą gotowe.
Kopytka z zieloną pietruszką
Pozostałe po obiedzie ziemniaki, warto wykorzystać do zrobienia kopytek. Ziemniaki przecieramy przez praskę, dodajemy do nich bardzo drobno posiekany pęczek zielonej pietruszki. Dokładnie mieszamy, dodajemy jajko oraz kilka łyżek mąki. Na stolnicy wysypanej mąką, formujemy z ciasta wałek i kroimy na kopytka. Kluski gotujemy we wrzątku, aż wypłyną na powierzchnię. Smakują idealnie z podsmażoną bułką tart lub z mięsem w sosie.
Kotlety z brokułów
Zielone kotlety przygotujemy z ugotowanego we wrzątku z dodatkiem soli i soku z cytryny brokuła. Nie dzielimy go na małe kawałki, lepiej zachowa kolor. Ugotowanego brokuła bardzo drobno rozgniatamy widelcem, dodajemy kilka łyżek zielonego groszku z puszki, jedno jajko, trochę bułki tartej, sól, pieprz i zmielony kminek. Z masy formujemy małe kotleciki, które smażymy na oliwie kilka minut. Podajemy z sosem pomidorowym.
Naleśniki z jarmużem
Naleśniki z dodatkiem jarmużu to propozycja dla tych, którzy lubią się w kuchni pobawić. Całe liście jarmużu zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy kilka minut. Wyjmujemy i wkładamy od razu do miski z zimną wodą. Przygotowujemy ciasto na naleśniki: mąkę mieszamy z jajkiem, mlekiem i łyżką oliwy. Rozgrzewamy patelnie z małą ilością tłuszczu. Liść jarmużu zanurzamy w cieście i układamy go na patelni. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Mus z awokado
Zielone mogą być również desery. Idealnie nadaje się do nich tłuste awokado, które musi być bardzo dojrzałe. Wyciągamy masę ze skórki i miksujemy z dodatkiem soku z cytryny. Następnie ubijamy pianę z jednego białka z cukrem pudrem i dodajemy do masy z awokado. Dolewamy kilka kropli ekstraktu waniliowego i wszystko delikatnie mieszamy. Przekładamy do małych foremek nasmarowanych masłem i pieczemy w kąpieli wodnej około 15 minut. Podajemy posypane kandyzowaną skórką z cytryny.