Smażone ciasto
Tulumba to popularne tureckie ciasteczka, przypominające pączki nasączone syropem cukrowym. Można je kupić niemal na każdym rogu, kosztują grosze i tak jak większość orientalnych deserów są przerażająco słodkie.
Słodka przekąska
Tulumba jest chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku. Słodki syrop, którym nasącza się ciasteczka, klei się do palców. Rękaw cukierniczy napełnia się ciastem i za pomocą końcówki w kształcie gwiazdki wyciska się niewielkie porcje masy, które następnie smaży się w głębokim tłuszczu. Tulumba najlepiej smakuje tuż po zrobieniu. Słodki smak zrównoważymy, popijając deser miętową herbatą lub aromatyczną turecką kawą. W tej chwili tulumbę możemy kupić w Lidlu. Za opakowanie zapłacimy mniej niż 14 zł.
Łatwe ciasto
Przygotowanie tureckiego deseru w domu nie jest trudne. Do rondelka wlej 2 szklanki wody, dodaj 2 łyżki masła i zagotuj. Przesiej 2,5 szklanki mąki. Partiami wsypuj ją do wody. Dodaj 1 łyżkę cukru i i szczyptę soli. Podgrzewaj ciasto na małym ogniu, cały czas energicznie je mieszając. Następnie zdejmij z ognia i wystudź. Dodaj 3 jajka, łyżkę mąki ziemniaczanej i 2 łyżki kaszy manny. Zagnieć. Masę przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
Smażenie
Do garnka lub głębokiej patelni wlej olej. Za pomocą rękawa wyciskaj porcje ciasta do zimnego tłuszczu. To bardzo ważne, by nie wrzucać tulumby na gorący olej. Kiedy ciasteczka podwoją swoją objętość, stopniowo zwiększaj ogień. Smaż, aż nabiorą złocistego koloru. Wyłów je za pomocą łyżki cedzakowej i zanurz na 2 minuty w syropie.
Syrop cytrynowy
Smażone ciasteczka marynuje się w syropie cukrowym. Jak go przygotować? Zagotuj 3 szklanki wody z 3,5 szklankami cukru, dodaj sok wyciśnięty z 1 cytryny. Gotuj syrop przez ok. 10 minut, cały czas mieszając. Odstaw do ostygnięcia.