Pide z nadzieniem serowym, warzywami i jajkiem

Turecki specjał prosto z programu "Bake Off - Ale Ciacho".

Obraz
Źródło zdjęć: © TVP2

Zbliżamy się ku finałowi pierwszej polskiej edycji programu "Bake Off - Ale Ciacho". W dziewiątym odcinku uczestnicy mieli za zadanie upiec pide, czyli klasyczny turecki wypiek z serowym nadzieniem, warzywami i jajkiem. Najlepiej z tym daniem poradziła sobie Małgorzata Rybacka, zostając gwiazdą wypieków tygodnia. Z programem pożegnała się Sylwia Grodzka-Haba. A poniżej przepis na turecki placek z dodatkami.

Składniki:
ok. 300 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka soli
15 g drożdży
200 ml mleka
woda na zaczyn
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
masło

Nadzienie:

turecki kaşar
string halloumi
twardy ser owczy
papryka ramiro
żółte pomidory
świeże oregano
pieprz
masło
jajko
Nastaw zaczyn. Wymieszaj z pozostałymi składnikami na ciasto i odstaw do wyrośnięcia. Sam zdecyduj, jaką konsystencję powinno mieć ciasto. Przygotuj nadzienie: wymieszaj sery z przyprawami (pamiętaj o równowadze smaków). Upiecz paprykę, pomidory pokrój w półplasterki. Rozwałkuj ciasto i ukształtuj je w łódkę. Nałóż nadzienie i zawiń brzegi ciasta w taki sposób, by nadzienie nie wypłynęło. Piecz w temperaturze niższej niż pizzę. Pamiętaj, że do wykorzystania masz jeszcze masło i jajko. Z podanej ilości składników możesz (ale nie musisz) zrobić kilka pide.

Oglądaj "Bake Off - Ale Ciacho" w poniedziałek, o godz. 21:45 na kanale TVP2.

Więcej o programie: http://bakeoff.tvp.pl/

POLECAMY:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce