Pide z nadzieniem serowym, warzywami i jajkiem

Turecki specjał prosto z programu "Bake Off - Ale Ciacho".

Obraz
Źródło zdjęć: © TVP2

Zbliżamy się ku finałowi pierwszej polskiej edycji programu "Bake Off - Ale Ciacho". W dziewiątym odcinku uczestnicy mieli za zadanie upiec pide, czyli klasyczny turecki wypiek z serowym nadzieniem, warzywami i jajkiem. Najlepiej z tym daniem poradziła sobie Małgorzata Rybacka, zostając gwiazdą wypieków tygodnia. Z programem pożegnała się Sylwia Grodzka-Haba. A poniżej przepis na turecki placek z dodatkami.

Składniki:
ok. 300 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka soli
15 g drożdży
200 ml mleka
woda na zaczyn
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
masło

Nadzienie:

turecki kaşar
string halloumi
twardy ser owczy
papryka ramiro
żółte pomidory
świeże oregano
pieprz
masło
jajko
Nastaw zaczyn. Wymieszaj z pozostałymi składnikami na ciasto i odstaw do wyrośnięcia. Sam zdecyduj, jaką konsystencję powinno mieć ciasto. Przygotuj nadzienie: wymieszaj sery z przyprawami (pamiętaj o równowadze smaków). Upiecz paprykę, pomidory pokrój w półplasterki. Rozwałkuj ciasto i ukształtuj je w łódkę. Nałóż nadzienie i zawiń brzegi ciasta w taki sposób, by nadzienie nie wypłynęło. Piecz w temperaturze niższej niż pizzę. Pamiętaj, że do wykorzystania masz jeszcze masło i jajko. Z podanej ilości składników możesz (ale nie musisz) zrobić kilka pide.

Oglądaj "Bake Off - Ale Ciacho" w poniedziałek, o godz. 21:45 na kanale TVP2.

Więcej o programie: http://bakeoff.tvp.pl/

POLECAMY:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja