Pide z nadzieniem serowym, warzywami i jajkiem

Turecki specjał prosto z programu "Bake Off - Ale Ciacho".

Obraz
Źródło zdjęć: © TVP2

Zbliżamy się ku finałowi pierwszej polskiej edycji programu "Bake Off - Ale Ciacho". W dziewiątym odcinku uczestnicy mieli za zadanie upiec pide, czyli klasyczny turecki wypiek z serowym nadzieniem, warzywami i jajkiem. Najlepiej z tym daniem poradziła sobie Małgorzata Rybacka, zostając gwiazdą wypieków tygodnia. Z programem pożegnała się Sylwia Grodzka-Haba. A poniżej przepis na turecki placek z dodatkami.

Składniki:
ok. 300 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka soli
15 g drożdży
200 ml mleka
woda na zaczyn
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
masło

Nadzienie:

turecki kaşar
string halloumi
twardy ser owczy
papryka ramiro
żółte pomidory
świeże oregano
pieprz
masło
jajko
Nastaw zaczyn. Wymieszaj z pozostałymi składnikami na ciasto i odstaw do wyrośnięcia. Sam zdecyduj, jaką konsystencję powinno mieć ciasto. Przygotuj nadzienie: wymieszaj sery z przyprawami (pamiętaj o równowadze smaków). Upiecz paprykę, pomidory pokrój w półplasterki. Rozwałkuj ciasto i ukształtuj je w łódkę. Nałóż nadzienie i zawiń brzegi ciasta w taki sposób, by nadzienie nie wypłynęło. Piecz w temperaturze niższej niż pizzę. Pamiętaj, że do wykorzystania masz jeszcze masło i jajko. Z podanej ilości składników możesz (ale nie musisz) zrobić kilka pide.

Oglądaj "Bake Off - Ale Ciacho" w poniedziałek, o godz. 21:45 na kanale TVP2.

Więcej o programie: http://bakeoff.tvp.pl/

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje