Słodycze tysiąca i jednej nocy
W kuchniach państw na Bliskim Wschodzie znajdziemy bardzo dużo przepisów na apetyczne słodycze. Mieszkający tam ludzie po prostu je uwielbiają. Basbousa o maślanym smaku, serowy knafeh i słodkie ciasteczka tulumba to tylko niektóre z bliskowschodnich przysmaków. Sprawdźcie, jakie jeszcze arabskie słodycze znalazły się w naszej galerii.
Tulumba
Tulumba to niewielkie, zaledwie trzycentymetrowe ciasteczka. Sekret ich wyjątkowego smaku tkwi w tym, że zaraz po smażeniu są marynowane w syropie. Dzięki temu są chrupiące za zewnątrz i miękkie w środku. Chociaż tulumba to eksportowy produkt kuchni tureckiej, te ciasteczka występują w lokalnych kuchniach państw dawnego Imperium Osmańskiego. W związku z tym np. w Iraku znane są jako datli, w Iranie bamiyeh, a z kolei dla Egipcjan to balah ash-sham.
Halawet el Jibn
Chociaż ten deser pierwotnie pochodzi z Syrii z miasta Hama, jest lubiany przez mieszkańców całego Bliskiego Wschodu. Nic dziwnego, że skradł ich serca. W czym tkwi urok halawet el jibn? To chrupiące ciasteczka z delikatnym serowym kremem i kaszą manną, udekorowane słodkim syropem i kawałkami pistacji.
Mufattaka
Muffattaka to tradycyjny libański deser. Najprawdopodobniej powstał w najstarszej części Bejrutu, Ras Beirut. Przygotowywany jest z ryżowego puddingu, pasty tahini, orzeszków piniowych oraz cukru i kurkumy.
Knafeh
Knafeh, nazywany także kunafą, to apetyczne ciasto z serowym nadzieniem wywodzące się z miasta Nablus na Zachodnim Brzegu Jordanu. Znajdziemy go w kilku odmianach m.in. z ciastem z kaszy manny lub makaronu. Zawsze jednak występuje z dodatkiem pistacjowej posypki. Podobnie jak inne ciasta z tych okolic, knafeh, pojawia się w kilku kuchniach tego regionu m.in. w Egipcie, Turcji, ale także na Bałkanach i Grecji.
Basbousa
Basbousa to ciasto z kaszy manny i syropu cukrowego, o wyjątkowym maślanym smaku. Pierwszy raz upieczono je w Egipcie, jednak na niemal całym Bliskim Wschodzie możemy spotkać mniej lub bardziej zmodyfikowane wersje tego ciasta. W niektórych z nich występują z dodatkiem jogurtu, kokosów lub aromatycznych przypraw. Co ciekawe, basboussa bardzo często pojawia się w koptyjskich domach podczas postu.