Arabskie słodycze. Poznaj przysmaki z Bliskiego Wschodu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Słodycze tysiąca i jednej nocy

Obraz
© 123RF

W kuchniach państw na Bliskim Wschodzie znajdziemy bardzo dużo przepisów na apetyczne słodycze. Mieszkający tam ludzie po prostu je uwielbiają. Basbousa o maślanym smaku, serowy knafeh i słodkie ciasteczka tulumba to tylko niektóre z bliskowschodnich przysmaków. Sprawdźcie, jakie jeszcze arabskie słodycze znalazły się w naszej galerii.

/ 6Tulumba

Obraz
© 123RF

Tulumba to niewielkie, zaledwie trzycentymetrowe ciasteczka. Sekret ich wyjątkowego smaku tkwi w tym, że zaraz po smażeniu są marynowane w syropie. Dzięki temu są chrupiące za zewnątrz i miękkie w środku. Chociaż tulumba to eksportowy produkt kuchni tureckiej, te ciasteczka występują w lokalnych kuchniach państw dawnego Imperium Osmańskiego. W związku z tym np. w Iraku znane są jako datli, w Iranie bamiyeh, a z kolei dla Egipcjan to balah ash-sham.

/ 6Halawet el Jibn

Obraz
© Instagram.com

Chociaż ten deser pierwotnie pochodzi z Syrii z miasta Hama, jest lubiany przez mieszkańców całego Bliskiego Wschodu. Nic dziwnego, że skradł ich serca. W czym tkwi urok halawet el jibn? To chrupiące ciasteczka z delikatnym serowym kremem i kaszą manną, udekorowane słodkim syropem i kawałkami pistacji.

/ 6Mufattaka

Obraz
© 123RF

Muffattaka to tradycyjny libański deser. Najprawdopodobniej powstał w najstarszej części Bejrutu, Ras Beirut. Przygotowywany jest z ryżowego puddingu, pasty tahini, orzeszków piniowych oraz cukru i kurkumy.

/ 6Knafeh

Obraz
© 123RF

Knafeh, nazywany także kunafą, to apetyczne ciasto z serowym nadzieniem wywodzące się z miasta Nablus na Zachodnim Brzegu Jordanu. Znajdziemy go w kilku odmianach m.in. z ciastem z kaszy manny lub makaronu. Zawsze jednak występuje z dodatkiem pistacjowej posypki. Podobnie jak inne ciasta z tych okolic, knafeh, pojawia się w kilku kuchniach tego regionu m.in. w Egipcie, Turcji, ale także na Bałkanach i Grecji.

/ 6Basbousa

Obraz
© 123RF

Basbousa to ciasto z kaszy manny i syropu cukrowego, o wyjątkowym maślanym smaku. Pierwszy raz upieczono je w Egipcie, jednak na niemal całym Bliskim Wschodzie możemy spotkać mniej lub bardziej zmodyfikowane wersje tego ciasta. W niektórych z nich występują z dodatkiem jogurtu, kokosów lub aromatycznych przypraw. Co ciekawe, basboussa bardzo często pojawia się w koptyjskich domach podczas postu.

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał