Kuchnia turecka
Kuchnia turecka jest w Polsce bardzo popularna. Przez wielu uważana jest za najsmaczniejszą kuchnię świata z uwagi na bogactwo aromatycznych przypraw i składników. Jest ona w dużej mierze spuścizną po Imperium Osmańskim. Kuchnia turecka bazuje na naturalnych składnikach i prostych połączeniach: świeżym mięsie, warzywach i owocach, a także przyprawach, takich jak słodka papryka, chili, mięta, pietruszka oraz cynamon. Najsłynniejszym daniem kuchni tureckiej jest oczywiście kebab, który bardzo szybko zagościł w wielu krajach jako szybka i smakowita przekąska.
Kuchnia turecka to nie tylko kebab, bogata jest w wiele lokalnych potraw, wytwarzanych z tamtejszych warzyw i owoców, ryb morskich i słodkowodnych oraz mleka i mięs. Turcy na śniadanie preferują nabiał, głównie sery owcze podawane z chlebem oraz świeże warzywa. Lubują się również w różnorodnych przystawkach, głównie sałatkach na bazie warzyw oraz plackach zapiekanych z farszami. Na obiad jadają zupy warzywne, mięsne oraz rybne. Jest ona najczęściej wstępem do dania głównego, które stanowi najczęściej ryż z mięsem oraz kebab. Jego podstawą jest mięso baranie lub jagnięce pieczone na tradycyjnym, pionowym lub poziomym ruszcie. Oprócz kebeba, w tureckiej kuchni często serwuje się szaszłyki oraz pulpeciki köfte. Turcy lubują się w warzywach, a ich ulubione stanowią bakłażan oraz pomidory i oliwki. Nie stronią oni także od słodkości: chałwy oraz masy sezamowej, bakalii, miodów oraz słodkich syropów.