Kuchnia pod jedną pokrywką. Czym różni się kombiwar od multicookera

Choć ludzie często utożsamiają te dwa urządzenia, to ich funkcja jest zgoła inna. Kombiwar i multicooker mogą zastąpić praktycznie całą kuchnię, a do tego możesz użyć ich w każdym miejscu z dostępem do prądu. Warto zainwestować w ten sprzęt gospodarstwa domowego.

Smaczne i chrupiące potrawy
Źródło zdjęć: © iStock.com

Oba urządzenia mogą wydawać się podobne ze względu na swoją budowę, jednak ich zastosowanie jest zgoła inne. Kombiwar i multicooker doskonale się uzupełniają, będąc połączeniem wszystkich najważniejszych urządzeń kuchennych.

Kombiwar czyli pieczenie światłem

Kombiwar jest urządzeniem, które łączy w sobie grill, parowar, piekarnik i nieco już przykurzony prodiż. Składa się z przezroczystego, żaroodpornego naczynia oraz pokrywy z wmontowanym panelem i lampą halogenową, która odpowiednio podgrzewa posiłek. Obok lamp znajduje się również wentylator, rozprowadzający ciepło po całym naczyniu. Sprawia to, że potrawa jest równomiernie przypieczona z każdej strony. Poza funkcją pieczenia, sprawdza się również podczas rozmrażania żywności, wystarczy ustawić niską temperaturę i odczekać kilkanaście minut. Sprawdzi się lepiej od kuchenki mikrofalowej.

Obraz
© Youtube.com

Dodatkowe akcesoria, takie jak ruszt czy kołnierz, jeszcze bardziej zwiększają funkcjonalność urządzenia. Dzięki metalowej obręczy nakładanej na brzegi naczynia, możesz pomieścić w nim większe potrawy. W razie potrzeby zamienisz również kombiwar w parowar. Wystarczy włożyć potrawę do specjalnej nakładki, wylać na dno misy trochę wody, ustawić odpowiednio wysoką temperaturę i gotowe. Zamiast czyścić całe urządzenie, wystarczy wylać resztki wody i przetrzeć nakładkę.

Pieczenie w kombiwarze trwa o wiele krócej niż w piekarniku, więc trzeba mieć to na uwadze przy przygotowywaniu potraw. Chcąc upiec posiłek dla całej rodziny, nie musisz nagrzewać całego piekarnika. Jedyne co trzeba zrobić to włożyć potrawę do naczynia, ustawić timer i co jakiś czas śledzić postęp. Szybkie obiady przygotowywane w kombiwarze pokocha cała rodzina.

Multicooker zastąpi kuchnię

Jeśli szukasz urządzenia, które sprawi, że będziesz spędzać w kuchni mniej czasu, to multicooker spełni twoje oczekiwania. Łączy w sobie kombiwar, szybkowar i frytkownicę, pozwalając na przygotowanie szerokiej gamy potraw w jednym naczyniu. Smażenie, podsmażanie, gotowanie czy duszenie to tylko kilka z opcji, które ma do zaoferowania to urządzenie, wystarczy jedynie włączyć odpowiedni tryb i gotowe. Internet pełen jest przepisów na dania jednogarnkowe, dzięki którym oszczędzisz sporo czasu i wysiłku.

Urządzenia wyposażone w funkcję automatycznej kontroli wyłączają się, jeśli dojdzie do nieprawidłowości w procesie gotowania. Dlatego praktycznie niemożliwe jest przypalenie jakiejkolwiek potrawy w multicookerze, nawet jeśli nie możesz zobaczyć, jak postępuje proces gotowania.

Obraz
© Materiały prasowe | Philips

Jeśli nie masz ani kombiwaru, ani multicookera, warto pomyśleć nad zakupem jednego z tych urządzeń. Większość modeli nie kosztuje więcej niż 200 zł. Zajmują niewiele miejsca i są łatwe w transporcie. To nieodzowne elementy nowoczesnej kuchni.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów