Trwa ładowanie...

Kuchnia pod jedną pokrywką. Czym różni się kombiwar od multicookera

Choć ludzie często utożsamiają te dwa urządzenia, to ich funkcja jest zgoła inna. Kombiwar i multicooker mogą zastąpić praktycznie całą kuchnię, a do tego możesz użyć ich w każdym miejscu z dostępem do prądu. Warto zainwestować w ten sprzęt gospodarstwa domowego.

Kuchnia pod jedną pokrywką. Czym różni się kombiwar od multicookeraŹródło: iStock.com
d4i2p5x
d4i2p5x

Oba urządzenia mogą wydawać się podobne ze względu na swoją budowę, jednak ich zastosowanie jest zgoła inne. Kombiwar i multicooker doskonale się uzupełniają, będąc połączeniem wszystkich najważniejszych urządzeń kuchennych.

Kombiwar czyli pieczenie światłem

Kombiwar jest urządzeniem, które łączy w sobie grill, parowar, piekarnik i nieco już przykurzony prodiż. Składa się z przezroczystego, żaroodpornego naczynia oraz pokrywy z wmontowanym panelem i lampą halogenową, która odpowiednio podgrzewa posiłek. Obok lamp znajduje się również wentylator, rozprowadzający ciepło po całym naczyniu. Sprawia to, że potrawa jest równomiernie przypieczona z każdej strony. Poza funkcją pieczenia, sprawdza się również podczas rozmrażania żywności, wystarczy ustawić niską temperaturę i odczekać kilkanaście minut. Sprawdzi się lepiej od kuchenki mikrofalowej.

Youtube.com
Źródło: Youtube.com

Dodatkowe akcesoria, takie jak ruszt czy kołnierz, jeszcze bardziej zwiększają funkcjonalność urządzenia. Dzięki metalowej obręczy nakładanej na brzegi naczynia, możesz pomieścić w nim większe potrawy. W razie potrzeby zamienisz również kombiwar w parowar. Wystarczy włożyć potrawę do specjalnej nakładki, wylać na dno misy trochę wody, ustawić odpowiednio wysoką temperaturę i gotowe. Zamiast czyścić całe urządzenie, wystarczy wylać resztki wody i przetrzeć nakładkę.

Pieczenie w kombiwarze trwa o wiele krócej niż w piekarniku, więc trzeba mieć to na uwadze przy przygotowywaniu potraw. Chcąc upiec posiłek dla całej rodziny, nie musisz nagrzewać całego piekarnika. Jedyne co trzeba zrobić to włożyć potrawę do naczynia, ustawić timer i co jakiś czas śledzić postęp. Szybkie obiady przygotowywane w kombiwarze pokocha cała rodzina.

Multicooker zastąpi kuchnię

Jeśli szukasz urządzenia, które sprawi, że będziesz spędzać w kuchni mniej czasu, to multicooker spełni twoje oczekiwania. Łączy w sobie kombiwar, szybkowar i frytkownicę, pozwalając na przygotowanie szerokiej gamy potraw w jednym naczyniu. Smażenie, podsmażanie, gotowanie czy duszenie to tylko kilka z opcji, które ma do zaoferowania to urządzenie, wystarczy jedynie włączyć odpowiedni tryb i gotowe. Internet pełen jest przepisów na dania jednogarnkowe, dzięki którym oszczędzisz sporo czasu i wysiłku.

Urządzenia wyposażone w funkcję automatycznej kontroli wyłączają się, jeśli dojdzie do nieprawidłowości w procesie gotowania. Dlatego praktycznie niemożliwe jest przypalenie jakiejkolwiek potrawy w multicookerze, nawet jeśli nie możesz zobaczyć, jak postępuje proces gotowania.

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe, fot: Philips

Jeśli nie masz ani kombiwaru, ani multicookera, warto pomyśleć nad zakupem jednego z tych urządzeń. Większość modeli nie kosztuje więcej niż 200 zł. Zajmują niewiele miejsca i są łatwe w transporcie. To nieodzowne elementy nowoczesnej kuchni.

d4i2p5x
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4i2p5x
Więcej tematów