Kuchnia na ostro - czyli dzień pikantnych potraw

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 7Smakowite inspiracje

Obraz
© Shutterstock.com

Kuchnia bez przypraw nie istnieje. Nawet najlepszej jakości produkty potrzebują towarzystwa ziół i przypraw, by zmieniły się w wyjątkowe dania. Niektóre z tych dodatków są nie tylko aromatyczne, ale także wyjątkowo ostre.

o dzięki nim powstają - uwielbiane przez jednych, a zupełnie nietolerowane przez innych - pikantne potrawy, które 16 stycznia mają swoje święto. Jeśli dania z "ogniem" są tym, co lubimy, najlepiej zrobimy, celebrując to kulinarne święto, przygotowując jedno z ostrych dań.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 7Chili con carne

Obraz
© 123RF

Kuchnia meksykańska słynie z ostrości. W końcu Ameryka Środkowa to ojczyzna wielu odmian chili. Nie bez powodu jednym z najbardziej znanych meksykańskich dań jest chili con carne. Głównymi składnikami tej potrawy są papryczki chili, cebula, czosnek, pomidory, czerwona fasola i, oczywiście, mielone mięso. Posiekane składniki najpierw lekko trzeba podsmażyć, a następnie udusić. Prawdziwe chili con carne musi być ostre i aromatyczne. Dlatego doprawia je się kolendrą i kminem rzymskim oraz sporą ilością pieprzu.

/ 7Harrisa

Obraz
© 123RF

Z ostrych przypraw słynie także Afryka. W każdym zakątku tego kontynentu odnajdziemy dania, które palą w przełyku. Marokańska harissa jest tego doskonałym przykładem. Pasta z papryki traktowana jest często jako dodatek do duszonego mięsa lub warzyw, czasem podaje się ją do wędlin (np. do cienkich baranich kiełbasek – merguezów), ale najczęściej stanowi dip, w którym macza się kawałki pieczywa. Najważniejszym składnikiem harrisy są papryczki chili, które rozgniata się w moździerzu razem z czosnkiem, oliwą i czasem kolendrą lub kminem. Z tych kilku wyrazistych produktów powstaje ostra, pełna smaku, wyborna pasta!

/ 7Zupa tom yam

Obraz
© 123RF

Kto nie próbował prawdziwej tajskiej zupy tom yam, ten nie wie, co to znaczy prawdziwa ostrość. To wspaniałe danie, podawane z krewetkami, albo z kurczakiem, jest narodową dumą Tajów. Tom yam jest jednocześnie kwaśna i słodka, ale przede wszystkim pikantna. Swoją ostrość zawdzięcza przede wszystkim papryczkom chili (dodawanym zarówno jako świeże, jak i w specjalnej paście), ale również galangalowi, korzeniowi podobnemu do imbiru, ale bardziej aromatycznemu. Taka zupa naprawdę daje kopa.

/ 7Seekh kebab

Obraz
© 123RF

Na północy Indii i w Pakistanie w każdej restauracji możemy zamówić seekh kebab, podłużny kotlet z baraniny, pieczony nad grillem. Charakterystyczną cechą tej potrawy jest czerwony kolor mięsa. To skutek dodania ogromnych ilości mielonego chili. Oryginalny seekh kebab jest tak ostry, że niewiele osób jest w stanie go przełknąć. Warto więc zaopatrzyć się także w szklankę naturalnego jogurtu, który trochę zniweluje uczucie palenie w przełyku.

/ 7Otak otak

Obraz
© 123RF

W Malezji z kolei trzeba spróbować małych, pieczonych w liściach bananowca pulpecików rybnych o nazwie otak otak. To danie jest bardzo popularne nie tylko w restauracjach, ale również na ulicznych stoiskach z jedzeniem. Pulpety te, oprócz bardzo drobno posiekanej ryby, zawierają również monstrualne ilości papryczek chili, pieprzu, soli, cukru i innych przypraw (w zależności od regionu). Delikatne z wyglądu kotleciki są piekielnie ostre, zazwyczaj bowiem na kilogram ryby trzeba dodać aż 12 bardzo ostrych papryczek chili, razem z nasionami.

/ 7Gulasz węgierski

Obraz
© 123RF

I na koniec coś od naszych bratanków. Kilkadziesiąt lat temu, gdy egzotyczne dania z dalekich zakątków świata nie były w Polsce znane, najostrzejsze dania na naszych stołach pochodziły z kuchni węgierskiej. Narodowe danie tego kraju, czyli zupa gulaszowa, jest popularna również u nas. Aby ją przyrządzić, trzeba ugotować podsmażone wcześniej na smalcu mięso, cebulę i czosnek i sporą ilość mielonej, ostrej papryki. Prawdziwy węgierski gulasz jest naprawdę pikantny, nie obawiajmy się więc dodać trochę więcej przypraw!

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej