Kuchnia na ostro - czyli dzień pikantnych potraw

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 7Smakowite inspiracje

Obraz
© Shutterstock.com

Kuchnia bez przypraw nie istnieje. Nawet najlepszej jakości produkty potrzebują towarzystwa ziół i przypraw, by zmieniły się w wyjątkowe dania. Niektóre z tych dodatków są nie tylko aromatyczne, ale także wyjątkowo ostre.

o dzięki nim powstają - uwielbiane przez jednych, a zupełnie nietolerowane przez innych - pikantne potrawy, które 16 stycznia mają swoje święto. Jeśli dania z "ogniem" są tym, co lubimy, najlepiej zrobimy, celebrując to kulinarne święto, przygotowując jedno z ostrych dań.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 7Chili con carne

Obraz
© 123RF

Kuchnia meksykańska słynie z ostrości. W końcu Ameryka Środkowa to ojczyzna wielu odmian chili. Nie bez powodu jednym z najbardziej znanych meksykańskich dań jest chili con carne. Głównymi składnikami tej potrawy są papryczki chili, cebula, czosnek, pomidory, czerwona fasola i, oczywiście, mielone mięso. Posiekane składniki najpierw lekko trzeba podsmażyć, a następnie udusić. Prawdziwe chili con carne musi być ostre i aromatyczne. Dlatego doprawia je się kolendrą i kminem rzymskim oraz sporą ilością pieprzu.

/ 7Harrisa

Obraz
© 123RF

Z ostrych przypraw słynie także Afryka. W każdym zakątku tego kontynentu odnajdziemy dania, które palą w przełyku. Marokańska harissa jest tego doskonałym przykładem. Pasta z papryki traktowana jest często jako dodatek do duszonego mięsa lub warzyw, czasem podaje się ją do wędlin (np. do cienkich baranich kiełbasek – merguezów), ale najczęściej stanowi dip, w którym macza się kawałki pieczywa. Najważniejszym składnikiem harrisy są papryczki chili, które rozgniata się w moździerzu razem z czosnkiem, oliwą i czasem kolendrą lub kminem. Z tych kilku wyrazistych produktów powstaje ostra, pełna smaku, wyborna pasta!

/ 7Zupa tom yam

Obraz
© 123RF

Kto nie próbował prawdziwej tajskiej zupy tom yam, ten nie wie, co to znaczy prawdziwa ostrość. To wspaniałe danie, podawane z krewetkami, albo z kurczakiem, jest narodową dumą Tajów. Tom yam jest jednocześnie kwaśna i słodka, ale przede wszystkim pikantna. Swoją ostrość zawdzięcza przede wszystkim papryczkom chili (dodawanym zarówno jako świeże, jak i w specjalnej paście), ale również galangalowi, korzeniowi podobnemu do imbiru, ale bardziej aromatycznemu. Taka zupa naprawdę daje kopa.

/ 7Seekh kebab

Obraz
© 123RF

Na północy Indii i w Pakistanie w każdej restauracji możemy zamówić seekh kebab, podłużny kotlet z baraniny, pieczony nad grillem. Charakterystyczną cechą tej potrawy jest czerwony kolor mięsa. To skutek dodania ogromnych ilości mielonego chili. Oryginalny seekh kebab jest tak ostry, że niewiele osób jest w stanie go przełknąć. Warto więc zaopatrzyć się także w szklankę naturalnego jogurtu, który trochę zniweluje uczucie palenie w przełyku.

/ 7Otak otak

Obraz
© 123RF

W Malezji z kolei trzeba spróbować małych, pieczonych w liściach bananowca pulpecików rybnych o nazwie otak otak. To danie jest bardzo popularne nie tylko w restauracjach, ale również na ulicznych stoiskach z jedzeniem. Pulpety te, oprócz bardzo drobno posiekanej ryby, zawierają również monstrualne ilości papryczek chili, pieprzu, soli, cukru i innych przypraw (w zależności od regionu). Delikatne z wyglądu kotleciki są piekielnie ostre, zazwyczaj bowiem na kilogram ryby trzeba dodać aż 12 bardzo ostrych papryczek chili, razem z nasionami.

/ 7Gulasz węgierski

Obraz
© 123RF

I na koniec coś od naszych bratanków. Kilkadziesiąt lat temu, gdy egzotyczne dania z dalekich zakątków świata nie były w Polsce znane, najostrzejsze dania na naszych stołach pochodziły z kuchni węgierskiej. Narodowe danie tego kraju, czyli zupa gulaszowa, jest popularna również u nas. Aby ją przyrządzić, trzeba ugotować podsmażone wcześniej na smalcu mięso, cebulę i czosnek i sporą ilość mielonej, ostrej papryki. Prawdziwy węgierski gulasz jest naprawdę pikantny, nie obawiajmy się więc dodać trochę więcej przypraw!

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości