Kuchnia góralska

Beskidy, Tatry i Podhale to miejsca, gdzie rozwinęła się kuchnia góralska. Opiera się ona głównie na owocach lasu, mięsie oraz warzywach najczęściej uprawianych w tych regionach.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Beskidy, Tatry i Podhale to miejsca, gdzie rozwinęła się kuchnia góralska. Opiera się ona głównie na owocach lasu, mięsie oraz warzywach najczęściej uprawianych w tych regionach.

Podstawą kuchni góralskiej zawsze były ziemniaki (grule) oraz mąka: jęczmienna (jarcana), owsiana i kukurydziana. Nabiał, jaki najczęściej pojawia się na stołach, to serwatka i maślanka. Wśród warzyw królowała kapusta, zwłaszcza kiszona.

O niej się śpiewa

„By miłość była dojrzała, potrzebne jest serce i strzała i czułość dla kilku nawyków - w przełyku. Dlatego kocham w dziewczynie kwaśnicę na wieprzowinie lecz liczy się również smykałka do wałka” - śpiewali bracia Golec o jednej z najsłynniejszych zup beskidzkich, czyli kwaśnicy, która może być mylona z popularnym kapuśniakiem. W górach kwaśnica gotowana jest na kiszonej kapuście i mięsie wieprzowym. Często podawana z gotowanymi ziemniakami.

Inną słynną zupą jest oczywiście żurek. Od tych serwowanych w pozostałych regionach Polski różni się tym, że robiony jest na serwatce.

Przysmaki z gór

Na Podhalu podaje się głównie ziemniaki. Górale robią z nich kluski grulane, bukty i hałuski oraz moskale, czyli placki ziemniaczane niekiedy zastępujące chleb.

Beskidzkim przysmakiem jest golonka duszona w piwie. Przypomina trochę golonkę po bawarsku, ale jest ostrzej przyprawiona, a do sosu dodaje się wiórki selera, pietruszki i marchewki.

W tradycyjnej góralskiej kuchni nie może też zabraknąć baraniny. Wszak owce na podhalańskich łąkach wypasano od zawsze. Baraninę podaje się jako pieczeń lub w postaci kotletów. Wyrabia się z niej także przepyszne kiełbasy.

Jednym z najbardziej znanych góralskich przysmaków są owcze sery. Jednym z nich jest bundz moczony w zimnej osolonej wodzie i wędzony. To właśnie na jego bazie powstaje bryndza czy oscypki. Zwłaszcza te ostatnie są sztandarowym produktem Tatr i Podhala.

Proste i smaczne

Kuchnia góralska nie jest skomplikowana, często bazuje na potrawach łatwych w przygotowaniu, choć po swojemu wyjątkowych.

Bryjka z mąki razowej pszennej to danie z mąki i osolonej wody. Po rozlaniu gęstej bryjki do miseczek, na środku robi się wgłębienie i wkłada do niego łyżkę masła i łyżkę miodu. Inne danie to prażucha – gęsta potrawa z prażonej mąki jęczmiennej i wody. Gotową masę należy przełożyć na talerze, polać stopionym boczkiem i posypać skwarkami. Podaje się ją z kwaśnym mlekiem. Polecamy także bombolki z miodem (czyli ciasteczka drożdżowe) i… herbatę góralską (z cukrem i spirytusem), idealną na rozgrzewkę.

mk

*Kwaśnica *Składniki:
żeberka wieprzowe – 0,5 kg;
podgardle wieprzowe – 0,5 kg;
brzuch wieprzowy – 0,5 kg;
kapusta kiszona – 1 kg;
marchew – 2 sztuki;
pietruszka – 2 sztuki;
czosnek – 3-6 ząbków;
sól;
pieprz;
liść laurowy.

Mięso zalewamy trzema litrami wody i gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Po mniej więcej godzinie dodajemy obraną marchewkę i liść laurowy. Gotujemy je, aż staną się miękkie. Na końcu dokładamy kapustę i gotujemy wszystko jeszcze przez około 30 minut. Doprawiamy do smaku drobno posiekanym, lub wyciśniętym czosnkiem, pieprzem i solą. Podajemy z ziemniakami, które należy ugotować oddzielnie. Smacznego!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie