Kuchnia góralska

Beskidy, Tatry i Podhale to miejsca, gdzie rozwinęła się kuchnia góralska. Opiera się ona głównie na owocach lasu, mięsie oraz warzywach najczęściej uprawianych w tych regionach.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Beskidy, Tatry i Podhale to miejsca, gdzie rozwinęła się kuchnia góralska. Opiera się ona głównie na owocach lasu, mięsie oraz warzywach najczęściej uprawianych w tych regionach.

Podstawą kuchni góralskiej zawsze były ziemniaki (grule) oraz mąka: jęczmienna (jarcana), owsiana i kukurydziana. Nabiał, jaki najczęściej pojawia się na stołach, to serwatka i maślanka. Wśród warzyw królowała kapusta, zwłaszcza kiszona.

O niej się śpiewa

„By miłość była dojrzała, potrzebne jest serce i strzała i czułość dla kilku nawyków - w przełyku. Dlatego kocham w dziewczynie kwaśnicę na wieprzowinie lecz liczy się również smykałka do wałka” - śpiewali bracia Golec o jednej z najsłynniejszych zup beskidzkich, czyli kwaśnicy, która może być mylona z popularnym kapuśniakiem. W górach kwaśnica gotowana jest na kiszonej kapuście i mięsie wieprzowym. Często podawana z gotowanymi ziemniakami.

Inną słynną zupą jest oczywiście żurek. Od tych serwowanych w pozostałych regionach Polski różni się tym, że robiony jest na serwatce.

Przysmaki z gór

Na Podhalu podaje się głównie ziemniaki. Górale robią z nich kluski grulane, bukty i hałuski oraz moskale, czyli placki ziemniaczane niekiedy zastępujące chleb.

Beskidzkim przysmakiem jest golonka duszona w piwie. Przypomina trochę golonkę po bawarsku, ale jest ostrzej przyprawiona, a do sosu dodaje się wiórki selera, pietruszki i marchewki.

W tradycyjnej góralskiej kuchni nie może też zabraknąć baraniny. Wszak owce na podhalańskich łąkach wypasano od zawsze. Baraninę podaje się jako pieczeń lub w postaci kotletów. Wyrabia się z niej także przepyszne kiełbasy.

Jednym z najbardziej znanych góralskich przysmaków są owcze sery. Jednym z nich jest bundz moczony w zimnej osolonej wodzie i wędzony. To właśnie na jego bazie powstaje bryndza czy oscypki. Zwłaszcza te ostatnie są sztandarowym produktem Tatr i Podhala.

Proste i smaczne

Kuchnia góralska nie jest skomplikowana, często bazuje na potrawach łatwych w przygotowaniu, choć po swojemu wyjątkowych.

Bryjka z mąki razowej pszennej to danie z mąki i osolonej wody. Po rozlaniu gęstej bryjki do miseczek, na środku robi się wgłębienie i wkłada do niego łyżkę masła i łyżkę miodu. Inne danie to prażucha – gęsta potrawa z prażonej mąki jęczmiennej i wody. Gotową masę należy przełożyć na talerze, polać stopionym boczkiem i posypać skwarkami. Podaje się ją z kwaśnym mlekiem. Polecamy także bombolki z miodem (czyli ciasteczka drożdżowe) i… herbatę góralską (z cukrem i spirytusem), idealną na rozgrzewkę.

mk

*Kwaśnica *Składniki:
żeberka wieprzowe – 0,5 kg;
podgardle wieprzowe – 0,5 kg;
brzuch wieprzowy – 0,5 kg;
kapusta kiszona – 1 kg;
marchew – 2 sztuki;
pietruszka – 2 sztuki;
czosnek – 3-6 ząbków;
sól;
pieprz;
liść laurowy.

Mięso zalewamy trzema litrami wody i gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Po mniej więcej godzinie dodajemy obraną marchewkę i liść laurowy. Gotujemy je, aż staną się miękkie. Na końcu dokładamy kapustę i gotujemy wszystko jeszcze przez około 30 minut. Doprawiamy do smaku drobno posiekanym, lub wyciśniętym czosnkiem, pieprzem i solą. Podajemy z ziemniakami, które należy ugotować oddzielnie. Smacznego!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie