Trwa ładowanie...
dhrphya
dhrphya

Kuchnia Bieszczadu. Jak przygotować sarmalki

Przepis

Sodowe ciasto wypełnione farszem z kiszonej kapusty i grochu to tradycyjne danie kuchni Bojków i Łemków.

4.0
(1 głos)
Oceń:
dhrphya
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Kuchnia Bieszczadu. Jak przygotować sarmalki
"Cudne manowce"
Kuchnia Bieszczadu. Jak przygotować sarmalki
Składniki
  • ½ kg kapusty kiszonej
  • 100 g grochu
  • 100 g słoniny
  • 20 g grzybów suszonych
  • ½ kg mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 duże liście chrzanu
Przepis

Z mąki, jajka i mleka zagnieść ciasto, na koniec dodać sodę oczyszczoną i ponownie zagnieść. Ciasto podzielić na cztery części i każdy kawałek rozwałkować tak, aby powstały koła o średnicy ok. 35 cm. Kapustę kiszoną, groch i grzyby ugotować do miękkości – każde oddzielnie, a następnie wymieszać. Dodać drobno pokrojoną słoninę i wszystko dokładnie wymieszać. Tak uzyskany farsz położyć na każdym kawałku ciasta, a następnie zwinąć ciasto jak strudel. Ułożyć je na liściach chrzanu i włożyć do piekarnika. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe sarmalki pokroić na plastry i polać śmietaną. Podawać na gorąco.

Przepis pochodzi z książki Magdy Grzebyk "Cudne manowce. Wszystko, co w Polsce najlepsze"

Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kuchnia Bieszczadu. Jak przygotować sarmalki
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
dhrphya
dhrphya
dhrphya

dhrphya
dhrphya
dhrphya