Kuchnia Bieszczadu. Jak przygotować sarmalki
Sodowe ciasto wypełnione farszem z kiszonej kapusty i grochu to tradycyjne danie kuchni Bojków i Łemków.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- ½ kg kapusty kiszonej
- 100 g grochu
- 100 g słoniny
- 20 g grzybów suszonych
- ½ kg mąki
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 duże liście chrzanu
Z mąki, jajka i mleka zagnieść ciasto, na koniec dodać sodę oczyszczoną i ponownie zagnieść. Ciasto podzielić na cztery części i każdy kawałek rozwałkować tak, aby powstały koła o średnicy ok. 35 cm. Kapustę kiszoną, groch i grzyby ugotować do miękkości – każde oddzielnie, a następnie wymieszać. Dodać drobno pokrojoną słoninę i wszystko dokładnie wymieszać. Tak uzyskany farsz położyć na każdym kawałku ciasta, a następnie zwinąć ciasto jak strudel. Ułożyć je na liściach chrzanu i włożyć do piekarnika. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe sarmalki pokroić na plastry i polać śmietaną. Podawać na gorąco.
Przepis pochodzi z książki Magdy Grzebyk "Cudne manowce. Wszystko, co w Polsce najlepsze"
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze