Kuchnia Bieszczadu. Jak przygotować sarmalki

Sodowe ciasto wypełnione farszem z kiszonej kapusty i grochu to tradycyjne danie kuchni Bojków i Łemków.

Kuchnia Bieszczadu. Jak przygotować sarmalkiKuchnia Bieszczadu. Jak przygotować sarmalki
Redakcja WP Kuchnia

Składniki

  • ½ kg kapusty kiszonej
  • 100 g grochu
  • 100 g słoniny
  • 20 g grzybów suszonych
  • ½ kg mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 duże liście chrzanu

Przepis

Z mąki, jajka i mleka zagnieść ciasto, na koniec dodać sodę oczyszczoną i ponownie zagnieść. Ciasto podzielić na cztery części i każdy kawałek rozwałkować tak, aby powstały koła o średnicy ok. 35 cm. Kapustę kiszoną, groch i grzyby ugotować do miękkości – każde oddzielnie, a następnie wymieszać. Dodać drobno pokrojoną słoninę i wszystko dokładnie wymieszać. Tak uzyskany farsz położyć na każdym kawałku ciasta, a następnie zwinąć ciasto jak strudel. Ułożyć je na liściach chrzanu i włożyć do piekarnika. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe sarmalki pokroić na plastry i polać śmietaną. Podawać na gorąco.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia