Kubb - arabska przekąska alternatywą dla kebabu
Humus, falafel czy tabbouleh, czyli sałatka z kaszą bulgur to jedne z najczęściej przyrządzanych dań kuchni arabskiej. Miłośnicy orientalnej kuchni powinni spróbować dania o nazwie kubba. Jest przyrządzony z mięsa wołowego i kaszy kuskus.
*Składniki: *
600ml bulionu
500 g mięsa wołowego
1 posiekana natka pietruszki
4-5 posiekanych cebul
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki
1,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
50g rodzynek
50g płatków migdałowych
sól, pieprz
olej do smażenia
*sos: *
4 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
starta skórka z limonki
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
- Kuskus zalewamy bulionem i odstawiamy aż się cały płyn wchłonie.
- Cebulę smażymy na małym ogniu aż zmięknie około 10 minut, dodajemy czosnek, połowę mięsa, pietruszkę, przyprawy, migdały, rodzynki i smażymy kolejne 10 minut.
- Łączymy wszystkie składniki sosu.
- Kuskus mielimy z pozostałym mięsem.
- Formujemy kulki o średnicy około 3-4 cm, robimy na środku wgłębienie, napełniamy farszem i formujemy kulki.