Kto mniej je, niekoniecznie żyje dłużej
Niedawno jeszcze uważano, że niedojadanie hamuje procesy starzenia, tymczasem może ono być bezcelowe, frustrujące, a nawet niebezpieczne. Szczupli ludzie nie odnoszą korzyści z niskokalorycznej diety.
Mniej kaloryczna dieta przedłuża życie tylko otyłym myszom - informuje "The Journal of Nutrition".
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z University of Southern California oraz North Texas Health Science Center, szczupłe myszy - a prawdopodobnie także szczupli ludzie - nie odnoszą korzyści z niskokalorycznej diety.
Wcześniej uważano, że niedojadanie hamuje procesy starzenia, tymczasem może ono być bezcelowe, frustrujące, a nawet niebezpieczne.
Naukowcy porównali długość życia oraz kaloryczność diety dwóch zmienionych genetycznie szczepów myszy. Genetycznie otyły szczep C57BL/6 w dorosłym życiu podwaja mniej więcej swoją masę ciała.
W tym przypadku ograniczenia żywieniowe przyniosły korzystny skutek. Natomiast "szczupły" szczep DBA/2 nie ma tendencji do tycia, a głodzenie nie sprawia, że żyje dłużej. Zdaniem naukowców ograniczenia w żywieniu pomagają tylko wtedy, gdy zwierzę zjada więcej niż może spalić jego organizm.
(PAP)