Trwa ładowanie...
d429662
d429662

Krzyżacki zawijaniec z kapustą

Przepis
4.3
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
d429662
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g drożdży
  • 600 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 125 g masła
  • sól
  • pieprz
  • 2 cebule
  • olej roślinny
  • 200 g suszonych grzybów
  • 200 g niezbyt kwaśnej kapusty kiszonej
  • majeranek
Przepis

Do dużej miski wlać ciepłe mleko, dodać cukier i rozpuścić w nim drożdże. Dodać mąkę, 1 żółtko (białko zostawić), roztopione masło oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość wymieszać i wyrobić, aż powstanie ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Drobno pokrojone cebule podsmażyć na patelni na oleju, dodać namoczone i pokrojone grzyby oraz posiekaną kapustę kiszoną. Dorzucić majeranek, sól oraz pieprz do smaku i dusić na małym ogniu przez 15 minut, ciągle mieszając.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować i posmarować roztrzepanym białkiem. Na środku ułożyć farsz i zwinąć ciasto w rulon, zawijając końce pod spód. Zawijaniec włożyć do wysmarowanej masłem wąskiej formy i posmarować roztrzepanym żółtkiem wierzch ciasta.

Piec przez blisko 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.

Przepis poleca Chef Bogdan Gałązka "Smak Gothicu"

Krzyżacki zawijaniec z kapustą
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d429662
d429662
d429662

d429662
d429662
d429662