Krzyżacki zawijaniec z kapustą i grzybami. Będzie gwiazdą świątecznego stołu

Drożdżowy zawijaniec z kapustą i grzybami to świetna propozycja na wigilijny stół. Jest prosty w przygotowaniu, doskonale smakuje i pięknie się prezentuje. Z pewnością zachwyci waszych gości.

Krzyżacki zawijaniec z kapustą i grzybami. Będzie gwiazdą świątecznego stołuKrzyżacki zawijaniec z kapustą i grzybami. Będzie gwiazdą świątecznego stołu
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g drożdży
  • 600 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 125 g masła
  • sól
  • pieprz
  • 2 cebule
  • olej roślinny
  • 200 g suszonych grzybów
  • 200 g niezbyt kwaśnej kapusty kiszonej
  • majeranek

Przepis

  • Do dużej miski wlać ciepłe mleko, dodać cukier i rozpuścić w nim drożdże. Dodać mąkę, 1 żółtko (białko zostawić), roztopione masło oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość wymieszać i wyrobić, aż powstanie ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Drobno pokrojone cebule podsmażyć na patelni na oleju, dodać namoczone i pokrojone grzyby oraz posiekaną kapustę kiszoną. Dorzucić majeranek, sól oraz pieprz do smaku i dusić na małym ogniu przez 15 minut, ciągle mieszając.
  • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować i posmarować roztrzepanym białkiem. Na środku ułożyć farsz i zwinąć ciasto w rulon, zawijając końce pod spód.
  • Zawijaniec włożyć do wysmarowanej masłem wąskiej formy i posmarować roztrzepanym żółtkiem wierzch ciasta.
  • Piec przez blisko 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca