Kruche wielkanocne ciasteczka z masą serową. Prosty przepis
Takie ciasteczka wielkanocne naprawdę zrobią furorę wśród spragnionych łakoci domowników. Przepis jest bardzo prosty i szybki, więc z pewnością poradzą sobie z nim nawet kulinarni amatorzy.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Na masę serową:
- 200 g twarogu na sernik
- 50 g wiórków kokosowych
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- kolorowy lukier do zdobienia
Przepis
- Miękkie masło miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym, solą i skórką z pomarańczy na puszystą masę, a później dodajemy jajo i ubijamy jeszcze chwilę. Wsypujemy mąkę i zagniatamy ciasto. Chłodzimy przez około 30 minut.
- Ser mieszamy w blenderze z cukrem waniliowym i wiórkami kokosowymi. Ciasto wałkujemy na grubość około 3-5 mm. Wycinamy dowolne wielkanocne kształty - u mnie baranki.
- Nakładamy na nie kokosowo-serowe futerko/pierze, a następnie ciacha układamy na posmarowanej tłuszczem blasze i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około kwadrans.
- Zdobimy dowolnie.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl