Trwa ładowanie...
d45ayx3
13-02-2015 08:11

Kruche serduszka z dżemem

Przepis
4.4
(7 głosów)
Oceń:
d45ayx3
Składniki
  • 125 g masła w temperaturze pokojowej
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • 200 g mąki pszennej
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • dżem truskawkowy
  • cukier puder
Przepis

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Masło i cukier utrzeć na gładką i puszystą masę. Następnie dodać jajko i wanilię. Przesiać pozostałe składniki i wymieszać łyżką. Zacząć wyrabiać ciasto i uformować rękoma kulę.

Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, na grubość około pół centymetra. Wycinać serduszka za pomocą odpowiedniej foremki. W połowie z nich wyciąć mniejsze serduszko. Resztki ciasta zagnieść, ponownie rozwałkowywać i powtórzyć czynność z wycinaniem kształtów. Wycięte ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 15 minut, aż lekko zbrązowieją. Gotowe studzić na kratce. Całe ciasteczka smarować dżemem truskawkowym. Przykrywać ciasteczkami z dziurką. Można posypać cukrem pudrem.

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d45ayx3
d45ayx3
d45ayx3
Więcej tematów
d45ayx3