Kruche serduszka z dżemem
- 125 g masła w temperaturze pokojowej
- 60 g cukru
- 1 jajko
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
- 200 g mąki pszennej
- 30 g mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- dżem truskawkowy
- cukier puder
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Masło i cukier utrzeć na gładką i puszystą masę. Następnie dodać jajko i wanilię. Przesiać pozostałe składniki i wymieszać łyżką. Zacząć wyrabiać ciasto i uformować rękoma kulę.
Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, na grubość około pół centymetra. Wycinać serduszka za pomocą odpowiedniej foremki. W połowie z nich wyciąć mniejsze serduszko. Resztki ciasta zagnieść, ponownie rozwałkowywać i powtórzyć czynność z wycinaniem kształtów. Wycięte ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 15 minut, aż lekko zbrązowieją. Gotowe studzić na kratce. Całe ciasteczka smarować dżemem truskawkowym. Przykrywać ciasteczkami z dziurką. Można posypać cukrem pudrem.
Podziel się opinią
Komentarze