Kruche serduszka z dżemem

Obraz

Składniki

  • 125 g masła w temperaturze pokojowej
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • 200 g mąki pszennej
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • dżem truskawkowy
  • cukier puder

Przepis

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Masło i cukier utrzeć na gładką i puszystą masę. Następnie dodać jajko i wanilię. Przesiać pozostałe składniki i wymieszać łyżką. Zacząć wyrabiać ciasto i uformować rękoma kulę.

Przepis

Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, na grubość około pół centymetra. Wycinać serduszka za pomocą odpowiedniej foremki. W połowie z nich wyciąć mniejsze serduszko. Resztki ciasta zagnieść, ponownie rozwałkowywać i powtórzyć czynność z wycinaniem kształtów. Wycięte ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 15 minut, aż lekko zbrązowieją. Gotowe studzić na kratce. Całe ciasteczka smarować dżemem truskawkowym. Przykrywać ciasteczkami z dziurką. Można posypać cukrem pudrem.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja