Sprawdzony przepis
Rurki z kremem to jedne z tych ciasteczek, które idealnie pasują do popołudniowej kawy. Kruche ciasto, słodki krem i cukier puder. Czego chcieć więcej? Choć przepis jest nieco pracochłonny, warto pokusić się o samodzielne przygotowanie tego deseru.
Kruche ciasto
Zacznij od przygotowania ciasta. Potrzebujesz 2,5 szklanki mąki pszennej, 200 g schłodzonego masła, 1 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany i 2 łyżek cukru pudru. Wszystkie składniki połącz ze sobą na jednolite ciasto. Rozwałkuj je na około 2 mm, a następnie wykrawaj z niego długie paski o szerokości ok. 2 cm.
Domowe foremki
Foremki do rurek mają kształt stożków. Kupisz je w sklepach ze sprzętem AGD oraz w internecie. Możesz je także przygotować w domu. Na karce papieru narysuj koło o średnicy 20 cm. Wytnij je, a następnie przetnij tak, by otrzymać 4 trójkąty. Każdy trójkąt zawiń dokładnie w folię aluminiową. Następnie z jednej strony zacznij ciasno zwijać do środka, tworząc stożek. Na koniec zepnij metalowym spinaczem biurowym. Paskami ciasta owijaj natłuszczone i obsypane mąką foremki. Odkładaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 190 stopniach przez 15 minut, aż będą delikatnie złociste. Z podanego przepisu otrzymasz ok. 40 rurek.
Słodkie nadzienie
Rurki możesz wypełnić bitą śmietaną. My jednak proponujemy delikatny krem budyniowy. Przygotuj 700 ml mleka, 3/4 szklanki cukru, 200 g masła, 4 jajka i około 6 łyżek mąki ziemniaczanej. Mleko wlej do rondelka, jajka ubij z cukrem na jednolitą masę. Dodaj je do mleka wraz z mąką ziemniaczaną. Całość cały czas dokładnie mieszaj, podgrzewając na małym lub średnim ogniu do czasu, aż wyraźnie zgęstnieje i będzie przypominać gęsty budyń. Krem schłódź w lodówce.
Wyjątkowy deser
Gdy upieczone rurki ostygną, zsuń je z foremek, a następnie przy pomocy rękawa cukierniczego wypełnij je schłodzonym kremem. Do masy możesz dodać chlust wódki lub rumu. Przed podaniem rurki posyp cukrem pudrem lub udekoruj polewą czekoladową, kolorowymi posypkami lub sezonowymi owocami.