Kruche rurki z delikatnym kremem. Sentymentalny deser

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Sprawdzony przepis

Obraz
© 123RF

Rurki z kremem to jedne z tych ciasteczek, które idealnie pasują do popołudniowej kawy. Kruche ciasto, słodki krem i cukier puder. Czego chcieć więcej? Choć przepis jest nieco pracochłonny, warto pokusić się o samodzielne przygotowanie tego deseru.

/ 5Kruche ciasto

Obraz
© 123RF

Zacznij od przygotowania ciasta. Potrzebujesz 2,5 szklanki mąki pszennej, 200 g schłodzonego masła, 1 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany i 2 łyżek cukru pudru. Wszystkie składniki połącz ze sobą na jednolite ciasto. Rozwałkuj je na około 2 mm, a następnie wykrawaj z niego długie paski o szerokości ok. 2 cm.

/ 5Domowe foremki

Obraz
© 123RF

Foremki do rurek mają kształt stożków. Kupisz je w sklepach ze sprzętem AGD oraz w internecie. Możesz je także przygotować w domu. Na karce papieru narysuj koło o średnicy 20 cm. Wytnij je, a następnie przetnij tak, by otrzymać 4 trójkąty. Każdy trójkąt zawiń dokładnie w folię aluminiową. Następnie z jednej strony zacznij ciasno zwijać do środka, tworząc stożek. Na koniec zepnij metalowym spinaczem biurowym. Paskami ciasta owijaj natłuszczone i obsypane mąką foremki. Odkładaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 190 stopniach przez 15 minut, aż będą delikatnie złociste. Z podanego przepisu otrzymasz ok. 40 rurek.

/ 5Słodkie nadzienie

Obraz
© 123RF

Rurki możesz wypełnić bitą śmietaną. My jednak proponujemy delikatny krem budyniowy. Przygotuj 700 ml mleka, 3/4 szklanki cukru, 200 g masła, 4 jajka i około 6 łyżek mąki ziemniaczanej. Mleko wlej do rondelka, jajka ubij z cukrem na jednolitą masę. Dodaj je do mleka wraz z mąką ziemniaczaną. Całość cały czas dokładnie mieszaj, podgrzewając na małym lub średnim ogniu do czasu, aż wyraźnie zgęstnieje i będzie przypominać gęsty budyń. Krem schłódź w lodówce.

/ 5Wyjątkowy deser

Obraz
© 123RF

Gdy upieczone rurki ostygną, zsuń je z foremek, a następnie przy pomocy rękawa cukierniczego wypełnij je schłodzonym kremem. Do masy możesz dodać chlust wódki lub rumu. Przed podaniem rurki posyp cukrem pudrem lub udekoruj polewą czekoladową, kolorowymi posypkami lub sezonowymi owocami.

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał