Kruche rogaliki z marmoladą. Podaj do popołudniowej kawy
Kruche i delikatne rogaliki, które dosłownie rozpływają się w ustach. W smaku lekko maślane, nadziane domową konfiturą. niebo w gębie. Ich przygotowanie rogalików nie jest trudne. Uwaga! Bardzo szybko znikają ze stołu. Zapraszamy do naszego przepisu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
- 200 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 60 g cukru
- szczypta soli
- 2 lyżki kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
- opakowanie cukru waniliowego
- ulubiona marmolada (6-7 łyżek)
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
- Make przesiać, dodać masło, szczyptę soli, śmietanę, żółtko i szybko zagnieść ciasto.
- Ciasto podzielić na dwie części, uformowac kule i owinąć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, zdjąć folię i rozwałkować w kształcie koła na grubość ok. 3 mm.
- Okrąg podzielić na ćwiartki i każdą ćwiartkę pokroić na trzy trójkąty.
- Na każdy trójkąt wyłożyć 1 łyżeczkę konfitury zawijać rogaliki, zaczynając od najkrótszego boku trójkąta.
- Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. i piec przez ok. 20 minut.
- Z drugiej części schłodzonego ciasta przygotować kolejną porcję rogalików.
- Rogaliki przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze