Trwa ładowanie...
d1svmlr
d1svmlr

Kruche rogaliki z marmoladą. Podaj do popołudniowej kawy

Przepis

Kruche i delikatne rogaliki, które dosłownie rozpływają się w ustach. W smaku lekko maślane, nadziane domową konfiturą. niebo w gębie. Ich przygotowanie rogalików nie jest trudne. Uwaga! Bardzo szybko znikają ze stołu. Zapraszamy do naszego przepisu.

3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
Kruche rogaliki z marmoladą. Podaj do popołudniowej kawy
123RF
Składniki
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 lyżki kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko
  • opakowanie cukru waniliowego
  • ulubiona marmolada (6-7 łyżek)

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
Przepis
  • Make przesiać, dodać masło, szczyptę soli, śmietanę, żółtko i szybko zagnieść ciasto.
  • Ciasto podzielić na dwie części, uformowac kule i owinąć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, zdjąć folię i rozwałkować w kształcie koła na grubość ok. 3 mm.
  • Okrąg podzielić na ćwiartki i każdą ćwiartkę pokroić na trzy trójkąty.
  • Na każdy trójkąt wyłożyć 1 łyżeczkę konfitury zawijać rogaliki, zaczynając od najkrótszego boku trójkąta.
  • Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. i piec przez ok. 20 minut.
  • Z drugiej części schłodzonego ciasta przygotować kolejną porcję rogalików.
  • Rogaliki przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kruche rogaliki z marmoladą. Podaj do popołudniowej kawy
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
Share
d1svmlr
d1svmlr
d1svmlr
d1svmlr
Więcej tematów
d1svmlr