Kruche rogaliki z marmoladą. Podaj do popołudniowej kawy
Kruche i delikatne rogaliki, które dosłownie rozpływają się w ustach. W smaku lekko maślane, nadziane domową konfiturą. niebo w gębie. Ich przygotowanie rogalików nie jest trudne. Uwaga! Bardzo szybko znikają ze stołu. Zapraszamy do naszego przepisu.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Dla dzieci
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 60 g cukru
- szczypta soli
- 2 lyżki kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
- opakowanie cukru waniliowego
- ulubiona marmolada (6-7 łyżek)
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Przepis
- Make przesiać, dodać masło, szczyptę soli, śmietanę, żółtko i szybko zagnieść ciasto.
- Ciasto podzielić na dwie części, uformowac kule i owinąć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, zdjąć folię i rozwałkować w kształcie koła na grubość ok. 3 mm.
- Okrąg podzielić na ćwiartki i każdą ćwiartkę pokroić na trzy trójkąty.
- Na każdy trójkąt wyłożyć 1 łyżeczkę konfitury zawijać rogaliki, zaczynając od najkrótszego boku trójkąta.
- Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. i piec przez ok. 20 minut.
- Z drugiej części schłodzonego ciasta przygotować kolejną porcję rogalików.
- Rogaliki przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl