Kruche rogaliki z marmoladą. Podaj do popołudniowej kawy

Kruche i delikatne rogaliki, które dosłownie rozpływają się w ustach. W smaku lekko maślane, nadziane domową konfiturą. niebo w gębie. Ich przygotowanie rogalików nie jest trudne. Uwaga! Bardzo szybko znikają ze stołu. Zapraszamy do naszego przepisu.

Kruche rogaliki z marmoladą. Podaj do popołudniowej kawyKruche rogaliki z marmoladą. Podaj do popołudniowej kawy
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 lyżki kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko
  • opakowanie cukru waniliowego
  • ulubiona marmolada (6-7 łyżek)

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Przepis

  • Make przesiać, dodać masło, szczyptę soli, śmietanę, żółtko i szybko zagnieść ciasto.
  • Ciasto podzielić na dwie części, uformowac kule i owinąć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, zdjąć folię i rozwałkować w kształcie koła na grubość ok. 3 mm.
  • Okrąg podzielić na ćwiartki i każdą ćwiartkę pokroić na trzy trójkąty.
  • Na każdy trójkąt wyłożyć 1 łyżeczkę konfitury zawijać rogaliki, zaczynając od najkrótszego boku trójkąta.
  • Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. i piec przez ok. 20 minut.
  • Z drugiej części schłodzonego ciasta przygotować kolejną porcję rogalików.
  • Rogaliki przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇