Kruche korzenne ciasteczka. Domowe czy ze sklepu?

Ciasteczka korzenne to zdecydowanie kruche wypieki o intensywnie korzennym aromacie. Są jednocześnie chrupiące i rozpływające się w ustach. Warto sięgnąć po nie zimą jako dodatek do herbaty czy mleka.

Ciasteczka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Piece Of Clarity - stock.adobe.com
oprac.  KGD

Ciasteczka korzenne – z czego powstają?

Najczęściej wśród składników ciasteczek owsianych znajdziemy mąkę pszenną, cukier, cukier brązowy, tłuszcz palmowy. Ponadto, zawierają znaczące ilości oleju (słonecznikowego, palmowego i rzepakowego) oraz emulgatorów (kwasy tłuszczowe, estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu) i lecytynę.

Posiadają w swym składzie substancje konserwujące oraz regulator kwasowości. Dopatrzeć się można także masy jajowej, mąki sojowej oraz przypraw korzennych. Z substancji spulchniających ciasteczka korzenne zaopatrzone są w węglany amonu, węglany sodu, aromat i sól. Dodatkowo mogą zawierać gluten, jaja, mleko, śladowe ilości orzechów laskowych, orzeszków ziemnych czy sezamu.

Przepis na kokosanki. Najsmaczniejsze kokosowe ciasteczka

Ciasteczka korzenne – właściwości

Analizując skład ciasteczek korzennych można zauważyć, że nie są bogate w wartości odżywcze. Jednak ich atutem jest to, że w porównaniu z innymi słodyczami są mało kaloryczne i stosunkowo pożywne. Dobrym pomysłem jest przygotowanie domowych ciasteczek korzennych, wówczasbędziemy mieć pewność, jakie składniki znajdą się w środku.

Ciasto, z którego wykonywane są ciasteczka owsiane wycinane jest za pomocą foremek. Wzbogacone jest o przyprawy korzenne – cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon, wanilia, goździki, które nadają wyjątkowego aromatu wypiekom. Wyrabiane ciasto nie wyrasta na zbyt duże. Ciasteczka są twarde.

Ciasteczka korzenne i owsiane są zdrowym i pożywnym zastępnikiem tradycyjnych słodyczy. Choć mają mało wartości odżywczych to są niskokaloryczne i warto po nie sięgnąć, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Są zdecydowanie lepszym wyborem niż czekoladowe wyroby bogate w cukier i niezdrowe tłuszcze.

Ciasteczka korzenne – propozycje

Aby urozmaicić smak naszych ciasteczek można dodać do nich różne produkty, w zależności od gustu. Mogą to być:

  • cynamon – doda ciasteczkom mocnego i intensywnego aromatu. Poza tym, jest źródłem wielu witamin i wspomaga odchudzanie, dlatego bez obawy możemy objadać się zawierającymi go słodyczami; 
  • imbir – ciasteczka korzenne zyskają ostry smak i wyrazisty aromat; kardamon – nada wypiekom lekko kamforowo-cytrynową nutkę;
  • wanilia – dzięki tej przyprawie zapach ciasteczek korzennych będzie długo unosił się w powietrzu i kusił aromatycznym zapachem;
  • goździki – charakterystyczny ciepły i korzenny aromat goździków sprawi, że nikt nie będzie w stanie się im oprzeć;
  • miód – ten wartościowy produkt nada ciasteczkom korzennym słodkiego posmaku, dodatkowo wypieki zyskają na kruchości;
  • skórka z cytryny – ten katalizator smaku pobudzi kubki smakowe i podkreśli intensywność smaku ciasteczek;
  • dynia – przede wszystkim ma mało kalorii i dużo błonnika, potasu i kwasu foliowego; w ciasteczkach korzennych można wykorzystać ją w postaci puree;
  • odrobina rumu – doda aromatu i intensywności ciasteczkom;
  • polewa – ciasteczka można ozdobić a zarazem dodać smaku używając polewy np. czekoladowej, bądź lukru.

Ciasteczka korzenne przez wiele osób kojarzone są ze Świętami. Warto jednak przygotowywać je częściej. Unoszący się zapach przypraw korzennych wprowadzi nas w świąteczny klimat o każdej porze roku, a niepowtarzalny smak ciasteczek korzennych poprawi samopoczucie zarówno psychiczne, jak i fizyczne.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji