Kruche korzenne ciasteczka. Domowe czy ze sklepu?
Ciasteczka korzenne to zdecydowanie kruche wypieki o intensywnie korzennym aromacie. Są jednocześnie chrupiące i rozpływające się w ustach. Warto sięgnąć po nie zimą jako dodatek do herbaty czy mleka.
Ciasteczka korzenne – z czego powstają?
Najczęściej wśród składników ciasteczek owsianych znajdziemy mąkę pszenną, cukier, cukier brązowy, tłuszcz palmowy. Ponadto, zawierają znaczące ilości oleju (słonecznikowego, palmowego i rzepakowego) oraz emulgatorów (kwasy tłuszczowe, estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu) i lecytynę.
Posiadają w swym składzie substancje konserwujące oraz regulator kwasowości. Dopatrzeć się można także masy jajowej, mąki sojowej oraz przypraw korzennych. Z substancji spulchniających ciasteczka korzenne zaopatrzone są w węglany amonu, węglany sodu, aromat i sól. Dodatkowo mogą zawierać gluten, jaja, mleko, śladowe ilości orzechów laskowych, orzeszków ziemnych czy sezamu.
Przepis na kokosanki. Najsmaczniejsze kokosowe ciasteczka
Ciasteczka korzenne – właściwości
Analizując skład ciasteczek korzennych można zauważyć, że nie są bogate w wartości odżywcze. Jednak ich atutem jest to, że w porównaniu z innymi słodyczami są mało kaloryczne i stosunkowo pożywne. Dobrym pomysłem jest przygotowanie domowych ciasteczek korzennych, wówczasbędziemy mieć pewność, jakie składniki znajdą się w środku.
Ciasto, z którego wykonywane są ciasteczka owsiane wycinane jest za pomocą foremek. Wzbogacone jest o przyprawy korzenne – cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon, wanilia, goździki, które nadają wyjątkowego aromatu wypiekom. Wyrabiane ciasto nie wyrasta na zbyt duże. Ciasteczka są twarde.
Ciasteczka korzenne i owsiane są zdrowym i pożywnym zastępnikiem tradycyjnych słodyczy. Choć mają mało wartości odżywczych to są niskokaloryczne i warto po nie sięgnąć, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Są zdecydowanie lepszym wyborem niż czekoladowe wyroby bogate w cukier i niezdrowe tłuszcze.
Ciasteczka korzenne – propozycje
Aby urozmaicić smak naszych ciasteczek można dodać do nich różne produkty, w zależności od gustu. Mogą to być:
- cynamon – doda ciasteczkom mocnego i intensywnego aromatu. Poza tym, jest źródłem wielu witamin i wspomaga odchudzanie, dlatego bez obawy możemy objadać się zawierającymi go słodyczami;
- imbir – ciasteczka korzenne zyskają ostry smak i wyrazisty aromat; kardamon – nada wypiekom lekko kamforowo-cytrynową nutkę;
- wanilia – dzięki tej przyprawie zapach ciasteczek korzennych będzie długo unosił się w powietrzu i kusił aromatycznym zapachem;
- goździki – charakterystyczny ciepły i korzenny aromat goździków sprawi, że nikt nie będzie w stanie się im oprzeć;
- miód – ten wartościowy produkt nada ciasteczkom korzennym słodkiego posmaku, dodatkowo wypieki zyskają na kruchości;
- skórka z cytryny – ten katalizator smaku pobudzi kubki smakowe i podkreśli intensywność smaku ciasteczek;
- dynia – przede wszystkim ma mało kalorii i dużo błonnika, potasu i kwasu foliowego; w ciasteczkach korzennych można wykorzystać ją w postaci puree;
- odrobina rumu – doda aromatu i intensywności ciasteczkom;
- polewa – ciasteczka można ozdobić a zarazem dodać smaku używając polewy np. czekoladowej, bądź lukru.
Ciasteczka korzenne przez wiele osób kojarzone są ze Świętami. Warto jednak przygotowywać je częściej. Unoszący się zapach przypraw korzennych wprowadzi nas w świąteczny klimat o każdej porze roku, a niepowtarzalny smak ciasteczek korzennych poprawi samopoczucie zarówno psychiczne, jak i fizyczne.