Kruche korzenne ciasteczka. Domowe czy ze sklepu?

Ciasteczka korzenne to zdecydowanie kruche wypieki o intensywnie korzennym aromacie. Są jednocześnie chrupiące i rozpływające się w ustach. Warto sięgnąć po nie zimą jako dodatek do herbaty czy mleka.

Ciasteczka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Piece Of Clarity - stock.adobe.com
oprac.  KGD

Ciasteczka korzenne – z czego powstają?

Najczęściej wśród składników ciasteczek owsianych znajdziemy mąkę pszenną, cukier, cukier brązowy, tłuszcz palmowy. Ponadto, zawierają znaczące ilości oleju (słonecznikowego, palmowego i rzepakowego) oraz emulgatorów (kwasy tłuszczowe, estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu) i lecytynę.

Posiadają w swym składzie substancje konserwujące oraz regulator kwasowości. Dopatrzeć się można także masy jajowej, mąki sojowej oraz przypraw korzennych. Z substancji spulchniających ciasteczka korzenne zaopatrzone są w węglany amonu, węglany sodu, aromat i sól. Dodatkowo mogą zawierać gluten, jaja, mleko, śladowe ilości orzechów laskowych, orzeszków ziemnych czy sezamu.

Przepis na kokosanki. Najsmaczniejsze kokosowe ciasteczka

Ciasteczka korzenne – właściwości

Analizując skład ciasteczek korzennych można zauważyć, że nie są bogate w wartości odżywcze. Jednak ich atutem jest to, że w porównaniu z innymi słodyczami są mało kaloryczne i stosunkowo pożywne. Dobrym pomysłem jest przygotowanie domowych ciasteczek korzennych, wówczasbędziemy mieć pewność, jakie składniki znajdą się w środku.

Ciasto, z którego wykonywane są ciasteczka owsiane wycinane jest za pomocą foremek. Wzbogacone jest o przyprawy korzenne – cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon, wanilia, goździki, które nadają wyjątkowego aromatu wypiekom. Wyrabiane ciasto nie wyrasta na zbyt duże. Ciasteczka są twarde.

Ciasteczka korzenne i owsiane są zdrowym i pożywnym zastępnikiem tradycyjnych słodyczy. Choć mają mało wartości odżywczych to są niskokaloryczne i warto po nie sięgnąć, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Są zdecydowanie lepszym wyborem niż czekoladowe wyroby bogate w cukier i niezdrowe tłuszcze.

Ciasteczka korzenne – propozycje

Aby urozmaicić smak naszych ciasteczek można dodać do nich różne produkty, w zależności od gustu. Mogą to być:

  • cynamon – doda ciasteczkom mocnego i intensywnego aromatu. Poza tym, jest źródłem wielu witamin i wspomaga odchudzanie, dlatego bez obawy możemy objadać się zawierającymi go słodyczami; 
  • imbir – ciasteczka korzenne zyskają ostry smak i wyrazisty aromat; kardamon – nada wypiekom lekko kamforowo-cytrynową nutkę;
  • wanilia – dzięki tej przyprawie zapach ciasteczek korzennych będzie długo unosił się w powietrzu i kusił aromatycznym zapachem;
  • goździki – charakterystyczny ciepły i korzenny aromat goździków sprawi, że nikt nie będzie w stanie się im oprzeć;
  • miód – ten wartościowy produkt nada ciasteczkom korzennym słodkiego posmaku, dodatkowo wypieki zyskają na kruchości;
  • skórka z cytryny – ten katalizator smaku pobudzi kubki smakowe i podkreśli intensywność smaku ciasteczek;
  • dynia – przede wszystkim ma mało kalorii i dużo błonnika, potasu i kwasu foliowego; w ciasteczkach korzennych można wykorzystać ją w postaci puree;
  • odrobina rumu – doda aromatu i intensywności ciasteczkom;
  • polewa – ciasteczka można ozdobić a zarazem dodać smaku używając polewy np. czekoladowej, bądź lukru.

Ciasteczka korzenne przez wiele osób kojarzone są ze Świętami. Warto jednak przygotowywać je częściej. Unoszący się zapach przypraw korzennych wprowadzi nas w świąteczny klimat o każdej porze roku, a niepowtarzalny smak ciasteczek korzennych poprawi samopoczucie zarówno psychiczne, jak i fizyczne.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika