Kruche ciasteczka na smalcu z żurawiną
Tradycyjny babciny przepis na kruche ciasteczka na smalcu. To właśnie smalec sprawia, że ciasteczka są niesamowicie delikatne i wprost rozpływają się w ustach. Całości dopełnia smak kwaskowej żurawiny. Przepis z bloga "Krylowa kuchnia".
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
1. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać smalec i wszystko razem posiekać nożem. Następnie dodać cukier i cukier waniliowy i jajko - zagnieść ciasto.
Przepis
2. Dodać żurawinę i jeszcze chwilę zagniatać. Z ciasta zrobić kulę i owinąć folią spożywczą i umieścić na pół godziny w lodówce.
Przepis
3. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st C.
Przepis
4. Zimne ciasto podzielić na pół i z każdego zrobić rulon o średnicy ok 4-5 cm.
Przepis
5. Z rulonu odcinać nożem ciasteczka na szerokość ok. 1 cm. Ciasteczka lekko spłaszczyć ręką i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przepis
6. Piec 18-20 minut, aż się zrumienią. Po wyjęciu z piekarnika przełożyć na kratkę, aby ostygły.