Trwa ładowanie...
d21fn19
27-05-2020 11:00

Kruche ciasteczka na smalcu z żurawiną

Przepis

Tradycyjny babciny przepis na kruche ciasteczka na smalcu. To właśnie smalec sprawia, że ciasteczka są niesamowicie delikatne i wprost rozpływają się w ustach. Całości dopełnia smak kwaskowej żurawiny. Przepis z bloga "Krylowa kuchnia".

d21fn19
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
Krylowa Kuchnia
Źródło: Krylowa Kuchnia
Składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g smalcu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g suszonej żurawiny
Przepis

1. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać smalec i wszystko razem posiekać nożem. Następnie dodać cukier i cukier waniliowy i jajko - zagnieść ciasto.

2. Dodać żurawinę i jeszcze chwilę zagniatać. Z ciasta zrobić kulę i owinąć folią spożywczą i umieścić na pół godziny w lodówce.

3. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st C.

4. Zimne ciasto podzielić na pół i z każdego zrobić rulon o średnicy ok 4-5 cm.

5. Z rulonu odcinać nożem ciasteczka na szerokość ok. 1 cm. Ciasteczka lekko spłaszczyć ręką i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

6. Piec 18-20 minut, aż się zrumienią. Po wyjęciu z piekarnika przełożyć na kratkę, aby ostygły.

Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia

Kruche ciasteczka na smalcu z żurawiną
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21fn19
d21fn19
d21fn19
d21fn19
Więcej tematów
d21fn19