Kruche ciasteczka na smalcu z żurawiną
Tradycyjny babciny przepis na kruche ciasteczka na smalcu. To właśnie smalec sprawia, że ciasteczka są niesamowicie delikatne i wprost rozpływają się w ustach. Całości dopełnia smak kwaskowej żurawiny. Przepis z bloga "Krylowa kuchnia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
1. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać smalec i wszystko razem posiekać nożem. Następnie dodać cukier i cukier waniliowy i jajko - zagnieść ciasto.
2. Dodać żurawinę i jeszcze chwilę zagniatać. Z ciasta zrobić kulę i owinąć folią spożywczą i umieścić na pół godziny w lodówce.
3. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st C.
4. Zimne ciasto podzielić na pół i z każdego zrobić rulon o średnicy ok 4-5 cm.
5. Z rulonu odcinać nożem ciasteczka na szerokość ok. 1 cm. Ciasteczka lekko spłaszczyć ręką i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Piec 18-20 minut, aż się zrumienią. Po wyjęciu z piekarnika przełożyć na kratkę, aby ostygły.
Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia
src="https://d.wpimg.pl/798881416-192184521/ciasto.JPG"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze