Kruche ciasteczka na smalcu z żurawiną

Tradycyjny babciny przepis na kruche ciasteczka na smalcu. To właśnie smalec sprawia, że ciasteczka są niesamowicie delikatne i wprost rozpływają się w ustach. Całości dopełnia smak kwaskowej żurawiny. Przepis z bloga "Krylowa kuchnia".

Kruche ciasteczka na smalcu z żurawinąKruche ciasteczka na smalcu z żurawiną
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g smalcu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g suszonej żurawiny

Przepis

1. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać smalec i wszystko razem posiekać nożem. Następnie dodać cukier i cukier waniliowy i jajko - zagnieść ciasto.

Przepis

2. Dodać żurawinę i jeszcze chwilę zagniatać. Z ciasta zrobić kulę i owinąć folią spożywczą i umieścić na pół godziny w lodówce.

Przepis

3. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st C.

Przepis

4. Zimne ciasto podzielić na pół i z każdego zrobić rulon o średnicy ok 4-5 cm.

Przepis

5. Z rulonu odcinać nożem ciasteczka na szerokość ok. 1 cm. Ciasteczka lekko spłaszczyć ręką i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Przepis

6. Piec 18-20 minut, aż się zrumienią. Po wyjęciu z piekarnika przełożyć na kratkę, aby ostygły.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości